Νέα | Δημόσιο

Πρόγραμμα «Θερμοστάτης»: Ο δεκάλογος για τους δημοσίους υπαλλήλους

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ένας δεκάλογος που αφορά το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για τους δημόσιους υπαλλήλους, έχει προετοιμαστεί και δημοσιευτεί από το ΥΠΕΝ.

Το πλαίσιο του προγράμματος «θερμοστάτης», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, περιέργαψε η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Υλών Αλεξάνδρα Σκδούκου. Πρόκειται για μία σειρά από απλές και προσιτές δράσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από όλους, όπως είπε, και να έχουν στο τέλος της ημέρας σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αρχή θα γίνει από τα κτίρια του Δημοσίου και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, είναι εφικτό να επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ 15-20%.

Ο δεκάλογος για το πρόγραμμα «θερμοστάτης» είναι ο παρακάτω:

1. Ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου.

Αρχικά, οι δημόσιοι φορείς για το σύνολο των κτιρίων τους πρέπει να ορίσουν άμεσα, όπως οφείλουν, τον  ενεργειακό υπεύθυνο, κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού –  σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας του συνόλου των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Είναι μία υποχρέωση που προβλέπεται εδώ και χρόνια από τη σχετική νομοθεσία αλλά δεν έχει τηρηθεί.

Με εγκύκλιο που θα αποσταλεί αμέσως προς όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να δηλωθεί ο ενεργειακός υπεύθυνος σε μία νέα πλατφόρμα που ετοιμάζεται μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται οι δράσεις  του κάθε κτιρίου και φυσικά η μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης.

2. Συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων.

Μία καλύτερη λειτουργία των συγκεκριμένων μέσων ψύξης και θέρμανσης θα μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρχουν στο χώρο εργασίας συνθήκες άνεσης, χωρίς κρύο τον χειμώνα ή  ζέστη το καλοκαίρι.

3. Ρύθμιση σε σταθερούς βαθμούς της θερμοκρασίας των κλιματιστικών.

Με σωστή ρύθμιση των θερμοκρασιών σε σταθερό βαθμούς Κελσίου, π.χ. στους 26 το καλοκαίρι και στους 19 το χειμώνα επιτυγχάνεται η ορθολογική τους χρήση και ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας.  

4. Μη λειτουργία του κλιματιστικού με ανοιχτά παράθυρα.

Σε χώρους όπου είναι ταυτόχρονα το κλιματιστικό και το παράθυρο ανοιχτό δεν επιτυγχάνεται η κατάλληλη ψύξη ή θέρμανση, ανάλογα. Αντίθετα σημειώνεται κατασπατάληση ενέργειας.

Είναι προτιμότερο οι εργαζόμενοι να θεσπίσουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα 2-3 ωρών διαλείμματα των 10 λεπτών στα οποία μπορούν να ανοίξουν για λίγο τα παράθυρα για αερισμο του χώρου, κλείνοντας ταυτόχρονα τον κλιματισμό.

5. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι

Πρόκειται για μία πολύ απλή κίνηση χωρίς κόστος.

Σε γραφείο όπου δεν βρίσκεται κανένας το σβήσιμο της ψύξης ή της θέρμανσης συμβάλλει στη μη άσκοπη χρήση της ενέργειας.

6. Σβήσιμο φωτών, υπολογιστών και άλλων συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Μία επίσης απλή κίνηση είναι οι υπάλληλοι να φροντίζουν, όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας και φεύγουν από το χώρο εργασίας να κλείνουν τους προσωπικούς υπολογιστές, τα φώτα, τις συσκευών σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται.

Ο ενεργειακός υπεύθυνος του κτιρίου μπορεί να ορίσει σε κάθε χώρο ένα υπάλληλο που θα φεύγει τελευταίος από το χώρο και θα ελέγχει αν όλες οι συσκευές έχουν κλείσει.

7. Φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αφήνοντας κάποια παράθυρα ανοικτά κατά τις νυχτερινές ώρες του καλοκαιριού μειώνεται η θερμοκρασία του κτιρίου και αναεώνεται και ο αέρας στους χώρους εργασίας.

8. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

Ανάλογης σημασίας για την βελτίωση των συνθηκών άνεσης και εργασίας και εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται (π.χ. στόρια, κουρτίνες). Περιορίζουν την υπερβολική ζέστη που προκαλεί η ακτινοβολία του ήλιου το καλοκαίρι.

9. «Έξυπνη» διαχείριση οδοφωτισμού.

Μια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης  κατά 10%  είναι εφικτή   μέσα από την βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού ή τον εξορθολογισμό του καλλωπιστικού ή/και διακοσμητικού φωτισμού, χωρίς  να επηρεάζεται η σκοπιμότητα ανάπτυξης αυτού. Η ενεργειακά αποδοτική αναβάθμιση του οδοφωτισμού, μπορεί να μειώσει το κόστος κατά 35 – 50%.

Η κυβέρνηση θα στηρίξει τέτοιες προσπάθειες στους δήμους.

10. Τοποθέτηση inverter στα αντλιοστάσια

Υψηλή ενεργειακή κατανάλωση καταγράφεται και στα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχεύτευσης στους δήμους. Με την τοποθέτηση inverter σε αυτά, περιορίζονται κατά 1/3 οι δαπάνες από τη  λειτουργία αυτών των συστημάτων.

Αυτός είναι, λοιπόν, ο δεκάλογος του προγράμματος «θερμοστάτης» του ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια.

Πηγή: ot.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.