Νέα | Δημόσιο

Ανακοινώθηκε το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

To σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια της χώρας, ξεκινώντας από αυτά του Δημοσίου, ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δεν αποκλείεται να δοθεί από το ΥΠΟΙΚ ακόμη και bonus στα υπουργεία, τους δήμους και τους άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση. Τα αυξημένα έξοδα, όμως, θα καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς τους.

Σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο:

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρεμβάσεις κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Σκυλακάκης: Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 10%

«Το 2021 η δαπάνη έφθασε τα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη και πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα που προτείνουμε είναι ουσιαστικές εξοικονομήσεις, που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Από πλατφόρμα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας ανά κτίριο, οι υπεύθυνοι θα ορίζονται κατά περίπτωση, π.χ. ο δήμαρχος για έναν δήμο κ.λπ.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει σύστημα υποβοήθησης help desk με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης, για να υποστηρίζονται οι φορείς στην προσπάθεια που θα κάνουν.

Θα υπάρχουν κίνητρα με ενισχύσεις. Η τελική απόφαση θα προκύψει από τον βαθμό εφαρμογής των μέτρων και των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει.

Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από τους προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν τους στόχους.

Γενικός στόχος της παρέμβασης είναι εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%. Θα εξαρτηθεί ανά φορέα και θα ληφθεί υπόψη αν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως, π.χ., μια κακοκαιρία.

Για τους ΟΤΑ δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη».

Βορίδης: Είναι πράγματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει

«Το υπουργείο Εσωτερικών θα συντονίσει για να βρεθούν οι υπεύθυνοι και για τη διαδικασία και την ουσία του πράγματος να γίνουν οι δράσεις.

Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, δράσεις που θα οδηγούν στη μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια, τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό. Πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν έτσι και αλλιώς, αλλά τώρα είναι πιο επιτακτικά.

Είμαστε σύμφωνοι και υποστηρίζουμε το σύστημα της κινητροδότησης με στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις δαπάνες που συνδέονται με την ενέργεια».

Αλεξάνδρα Σδούκου: Παραδείγματα ενεργειών για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στα δημόσια κτίρια

«Η ενεργειακή δαπάνη ανήλθε το 2020 σε 596 εκατ. ευρώ και το 2021 σε 956 εκατ. ευρώ με φόρους και τέλη και η εκτίμηση για το 2022 είναι ότι η κατανάλωση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, το κόστος όμως θα αυξηθεί σε 1,165 δισ. ευρώ, αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.

Το δημόσιο πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα.

Απλές δράσεις που μπορούν να γίνουν από όλους: 

 • Ζητάμε από δημόσιους φορείς να ορίσουν άμεσα τον ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο. Μια υποχρέωση που προβλέπεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει τηρηθεί. 
 • Η συντήρηση των κλιματιστικών των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων και η ρύθμιση των θερμοκρασιών στα συστήματα αυτά. Μια καλή λειτουργία αυτών θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.
 • Ζητάμε από τον καθένα από εμάς που εργάζεται στο Δημόσιο να φροντίζει να μην γίνεται κατασπατάληση ενέργειας. Εχουμε όλοι βρεθεί σε χώρους που λειτουργούν τα κλιματιστικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ είναι ανοιχτά τα παράθυρα. Θα μπορούσαν να οριστούν διαλείμματα για ανοιχτά παράθυρα πχ δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων θα κλείνουμε τα κλιματιστικά. Θα πρέπει να γίνεται απενεργοποίηση των μονάδων σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ή όταν φεύγει το προσωπικό να κλείνουν οι συσκευές υπολογιστές κλπ που δεν χρησιμοποιούνται. Να οριστεί υπάλληλος που θα ελέγχει αν οι συσκευές έχουν κλείσει. Μια προτεινόμενη λύση είναι ο φυσικός αερισμός του κτιρίου τη νύχτα που θα μειώσει τη θερμοκρασία το καλοκαίρι του κτιρίου. Και ακόμη, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται. Να έχουμε στον εργασιακό χώρο μια συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που έχουμε στους χώρους κατοικίας.
 • Μια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του 10% είναι εφικτή με τη σωστή χρονολόγηση του οδοφωτισμού ή εξορθολογισμό του διακοσμητικού φωτισμού.
 • Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για ενεργειακή εξοικονόμηση στα αντλιοστάσια.
 • Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει και άλλες παρεμβάσεις μακροπρόθεσμες».

Κατεβάστε εδώ την ολοκληρωμένη παρουσίαση του ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.