Νέα | Δημόσιο

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Νέο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ένα νέο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως επιχείρηση «θερμοστάτης» δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για το μοντέλο της Ισπανίας που εφαρμόζεται ήδη στη χώρα και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να το προχωρήσει το φετινό καλοκαίρι.

Η διαδικασία ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία και η γενικότερη αστάθεια στο ενεργειακό πεδίο δημιουργεί φόβους για μπλακ άουτ τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία θα είναι στο «κόκκινο» και η ζήτηση αυξημένη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ελληνική εκδοχή του σχεδίου «θερμοστάτης» αναμένεται να πατάει πάνω στα σχέδια που έχουν ήδη ανακοινώσει άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για την εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα η Ισπανία και η Ιταλία. Κυρίαρχο μέτρο είναι η ρύθμιση των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια. Έτσι, ο κλιματισμός στα γραφεία θα γίνεται με… μέτρο. Αλλά και με συγκεκριμένες θερμοκρασιακές προδιαγραφές για μείωση της κατανάλωσης.

Το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται να προβλέπει και αντίστοιχες συστάσεις στα νοικοκυριά. Στόχος η θερμοκρασία των κλιματιστικών τους να μην έχει τεράστια διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι θα καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια. 

Εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις ηλεκτρικές συσκευές

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναμένεται να δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών. Να γίνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κ.α.) και να ενθαρρύνεται η τηλεργασία στο Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο, θα μετριαστεί η καθημερινή χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου «φωτογράφισε» τα επικείμενα μέτρα. Έκανε λόγο για «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας».

«Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια, είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο «θερμοστάτης» για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ισπανία

Η Ισπανία σκοπεύει να ενθαρρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι. Θα περιορίσει τον κλιματισμό στα δημόσια κτίρια προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν ζητήσει από τα κράτη μέλη της ΕΕ οι Βρυξέλλες. Έτσι θα γίνει η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Βάσει ενός «σχεδίου ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου. «Ο κλιματισμός των γραφείων» πρέπει να γίνεται «με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας».

Τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά». Αυτό διευκρινίζεται στο έγγραφο, τις αδρές γραμμές του οποίου είχε παρουσιάσει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο, το οποίο έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην Ισπανία, προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Προωθείται και η αύξηση της τηλεργασίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν «να εργάζονται τρεις ημέρες από το σπίτι τους και δύο ημέρες με φυσική παρουσία», υπογράμμισε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «άμεσα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα μέσα Μαΐου ένα σχέδιο 210 δισεκ. ευρώ το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου να σταματήσουν «το συντομότερο δυνατό» οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών πολλές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα για τα δημόσια κτίρια.

Το ιταλικό σχέδιο

Στην Ιταλία, σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια απαγορεύεται από τον Μάιο να ρυθμίζουν τον κλιματισμό τους σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι κανόνες που θα ισχύσουν έως τις 31 Μαρτίου του 2023 προβλέπουν πως η θέρμανση σε δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αστυνομευτεί το μέτρο. Ωστόσο, επιθεωρητές από το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσαν να αναλάβουν ελέγχους. Σε όσους παραβιάζουν τα όρια, θα επιβάλλεται πρόστιμο μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ.

Το μέτρο δεν ισχύει για νοσοκομεία. Ίσως, όμως, επεκταθεί και σε ιδιωτικές κατοικίες.

Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, η πρωτοβουλία αυτή θα εξοικονομούσε 2-4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Περίπου το 57% του ενεργειακού κόστους ενός κτιρίου δημόσιων γραφείων προέρχεται από τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Πηγή: imerisia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.