Η νέα παράταση στο «Εξοικονομώ 2021» φαίνεται πως έκανε ακόμη μεγαλύτερο το ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες τι ισχύει για τα εμπράγματα δικαιώματα, την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία.
Να σημειωθεί ότι η καταληπτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική αίτηση είναι την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022.
Πέρα από το κομμάτι που αφορά την επικαρπία και την ψιλή κυριότητα, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το «Εξοικονομώ 2021» δε χρηματοδοτεί τον «πιο γρήγορο». Αντιθέτως, γίνεται αξιολόγηση όλων των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Αυτές που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα μόρια, θα κερδίσουν και το ποσοστό επιδότησης που τους αναλογεί. Σύμφωνα, πάντα, με τα κριτήρια. Η μέγιστη επιδότηση φτάνει στο 75%. Ενώ η μέση εκτιμώμενη επιδότηση υπολογίζεται στο 62%.
Προκειμένου να πιάσουν τον στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης και να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά, το «Εξοικονομώ 2021» δεν έχει μόνο εισοδηματικά κριτήρια. Έχει και κάποια καινούρια σχετικά με την επιλεξιμότιτα της αίτησης. Για παράδειγμα, η παλαιότητα του οικήματος και η ενεργειακή αναβάθμιση που θα επιτευχθεί μετά τις παρεμβάσεις.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο νέο «Εξοικονομώ 2021»;
Δικαίωμα συμμετοχής στο «Εξοικονομώ 2021» έχουν φυσικά πρόσωπα, που κατά το φορολογικό έτος 2020. Τη στιγμή που υποβάλλουν την αίτηση, έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.
Η δε κατοικία, για την οποία υποβάλλεται η αίτηση, θα πρέπει:
- Να είναι νόμιμη.
- Να χρησιμοποιείται σαν κύρια κατοικία.
- Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
- Το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης να είναι στην κατηγορία Γ ή και χαμηλότερη.
Τι σημαίνει να έχεις εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία;
Σημαίνει ότι το φυσικό πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση για κάποια κατοικία θα πρέπει να έχει την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία της κατοικίας αυτής κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος. Δηλαδή το φορολογικό έτος 2020. Όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Επίσης, επιδοτείται και η κατοικίθα που αποκτήθηκε πρόσφατα.
Τι γίνεται όταν έχει άλλος επικαρπία και άλλος ψιλή κυριότητα;
Στην περίπτωση που είναι περισσότεροι εμπράγματοι δικαιούχοι για κάποια κατοικία, δηλαδή αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει την ψιλή κυριότητα και κάποιος άλλος την επικαρπία, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ο ένας δικαιούχος. Συγκεκριμένα αυτός που τη χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία.
Στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης ή ενοικίασης της κατοικίας για την οποία γίνεται η αίτηση, τότε δικαίωμα συμμετοχής έχει εκείνος που έχει είτε την πλήρη κυριότητα, είτε την επικαρπία.
Μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένα σπίτι που νοικιάζω ή παραχωρώ;
Ναι. Αν ένας ιδιοκτήτης νοικιάζει ή παραχωρεί ένα σπίτι σε κάποιον άλλον, και εκείνος το δηλώνει σαν κύρια κατοικία, μπορεί τότε το κτίσμα να υπαχθεί στο πρόγραμμα και να επιδοτηθεί. Αρκεί ο ιδιοκτήτης να έχει την επικαρπία ή την πλήρη κυριότητα.
Πώς αποδεικνύεται ότι είναι η κατοικία κύρια;
Θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι η κατοικία για την οποία υποβάλλεται η αίτηση χρησιμοποιείται σαν κύρια κατοικία κατά το φορολογικό έτος 2020. Αυτό δηλώνεται στο Ε1. Αν για κάποιον λόγο δεν ισχύει αυτό, αν για παράδειγμα ήταν κενή το φορολογικό έτος 2020, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα φορολογικά έτη 2019 και 2018 για να αποδειχθεί ότι ήταν κύρια κατοικία. Προτεραιότητα έχει πάντα το φορολογικό έτος 2022.
Πηγή: taxydromos.gr