Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ 2021»: Έτσι φτάσαμε στη μηνιαία παράταση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Η νέα μηνιαία παράταση που δόθηκε στο «Εξοικονομώ 2021», δίνει παράλληλα μία μεγάλη «ανάσα» τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ιδιοκτήτες σπιτιών, ώστε να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο και να υποβάλουν με επιτυχία τις αιτήσεις τους στο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοινώνοντας αυτή τη μηνιαία παράταση έως 15 Μαρτίου, αναφέρθηκε σε «έκτακτες συνθήκες» οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η καταληκτική ημερομηνία. Οι συνθήκες αυτές αφορούν από τη μία την πανδημία. Αλλά κυρίως την κακοκαιρία που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα η πλατφόρμα buildingcert.gr να «πέσει». Πρόκειται για την πλατφόρμα όπου εκδίδονται τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης.

Τα στοιχεία «μιλούν»

Βάσει των στατιστικών που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΑΠΕ, από τις 10.12.2021 που το buildingcert.gr άρχισε να εκδίδει ΠΕΑ για το «Εξοικονομώ 2021» και μέχρι το τέλος της 7ης.2.2022 είχαν εκδοθεί συνολικά 56.690 ΠΕΑ (ανεξαρτήτως λόγου έκδοσης). Το «Εξοικονομώ 2021» άρχισε να δέχεται αιτήσεις στις 13.12.2021. Όμως, αν και τα περισσότερα από αυτά εκδόθηκαν με σκοπό την υποβολή αίτησης, σίγουρα δεν αφορά στο νέο «Εξοικονομώ» το σύνολό των 56.690 ΠΕΑ.

Επιπλέον, αν εξετάσει κανείς τα στατιστικά του ΚΑΠΕ σε επίπεδο ημέρας, θα διαπιστώσει πως το μέγιστο ημερήσιο πλήθος έκδοσης ΠΕΑ, ήταν 2.060. Λαμβάνοντας υπόψη πως πλησιάζοντας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι νέες αιτήσεις (ενώ ταυτόχρονα για αρκετές από τις 80.000 αιτήσεις που ανέφερε ο Υπουργός οι οποίες έχουν αποθηκευθεί προσωρινά, εκκρεμεί η έκδοση ΠΕΑ), προκύπτει το συμπέρασμα πως η κίνηση και αντίστοιχα η πίεση που θα δεχθεί το buildingcert θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Αναβάθμιση υποδομών ΓΓΠΣΔΔ

Στην ανωτέρω κατάσταση, προστίθεται ως ανασταλτικός παράγοντας και η αναβάθμιση των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), η οποία θα λάβει χώρα κατά το χρονικό διάστημα από Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 17:00 έως και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 18:00.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, μια σειρά από υπηρεσίες δε θα είναι διαθέσιμες, μεταξύ των οποίων και η καταχώριση νέων παραβόλων σε ενεργειακές επιθεωρήσεις, οι αναγγελίες νέας δραστηριότητας και η οριστική υποβολή ενεργειακών επιθεωρήσεων.

Έτσι, συνεκτιμώντας όλα τα ανωτέρω, το ΥΠΕΝ κατέληξε τελικά σε μεγαλύτερης διάρκειας παράταση από αυτή των 2 εβδομάδων που μελετούσε αρχικά, δεδομένου ότι με «ταβάνι» την έκδοση 2.000 ΠΕΑ/ημέρα από το buildingcert και με τη διήμερη διακοπή έκδοσης λόγω ΓΓΠΣΔΔ εν όψει, τα προβλήματα δε θα μπορούσαν να ξεπεραστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Απέμεινε όμως το ερώτημα, κατά πόσο θα καταφέρουν οι υποδομές του buildingcert να αντέξουν την πίεση που θα δεχθούν, μέχρι και την 15η/03/2022.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε το ΚΑΠΕ, το οποίο εκμεταλλευόμενο το χρονικό διάστημα της αναβάθμισης  των υποδομών της ΓΓΠΣΔΔ, θα προχωρήσει σε εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης της υπολογιστικής υποδομής του, από το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022, 18:00, έως και την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022, 18:00 (χρονικό διάστημα κατά το οποίο η υπηρεσία buildingcert.gr δεν θα είναι προσβάσιμη). Αυτό που μένει πλέον, είναι να φανούν τα αποτελέσματα της αναβάθμισης αυτής, τόσο στην πράξη από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, όσο και από τη μελλοντική δημοσιοποίηση των νεότερων στατιστικών έκδοσης ΠΕΑ από το ΚΑΠΕ.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.