Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», με τουλάχιστον 27.121 πολίτες να έχουν εισέλθει στο σύστημα έως τις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο μέχρι τότε, μόνο 7.107 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και 17.812 καταχώρισαν τα βασικά τους στοιχεία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», πρόταση παρεμβάσεων υπέβαλαν 1.719. Ενώ στο επόμενο στάδιο της αποδοχής ή απόρριψης έφτασαν 483.
Το τρέχον πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά από τα άλλα. Σε αυτό οι ιδιοκτήτες δεν καλούνται να κάνουν γρήγορα «κλικ», ώστε να επιτύχουν την ένταξή τους, αναφέρουν πηγές της εφημερίδας. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων, άλλωστε, θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, με το υπουργείο να δέχεται όμως πιέσεις να δοθεί πίστωση χρόνου.
«Εξοικονομώ 2021» και στοιχεία ανά περιοχή
Τι συνέβη όμως ανά περιοχή; Πρωτιά στις υποβληθείσες αιτήσεις έχει η Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι από το σύστημα προκύπτει να έχουν καταχωρισθεί 629 υπαγωγές. Ακολουθεί η Αχαΐα με 392. Τη σκυτάλη παίρνει η Άρτα με 350 αιτήσεις, έπονται τα Ιωάννινα με 341 και την πεντάδα κλείνει η Λάρισα με 313.
Θήρα, Ικαρία και Τήνος έχουν υποβάλει από μία αίτηση μέχρι στιγμής. Ακολουθεί η Κάρπαθος με 2 αιτήσεις, τη σκυτάλη παίρνουν η Θάσος και η Λήμνος με τέσσερις, ενώ από 5 υπαγωγές έχουν σημειωθεί σε Ζάκυνθο και Λασίθι.
Στην Ανατολική Αττική, τώρα, έχουν υποβληθεί 106 αιτήσεις, στη δυτική 50 και στα νησιά του Αργοσαρωνικού 23. Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών έχει μέχρι στιγμής 101 υπαγωγές, ο Δυτικός Τομέας 140, ο Κεντρικός Τομέας 221, ενώ ο Νότιος Τομέας 140. Στον Πειραιά, οι αιτήσεις ανέρχονται στις 90.
Οι στόχοι του ΥΠΕΝ μέσω του «Εξοικονομώ 2021»
Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να αναβαθμιστούν για πρώτη φορά περί τις 50.000 κατοικίες. 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Αυτό θα γίνει με μια πιο δίκαιη διαδικασία. Γι’ αυτόν το λόγο, θεσπίστηκαν ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Οι σημαντικότερες αλλαγές, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, αφορούν: στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας. Στην αξιολόγηση των αιτήσεων. Στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.
Ως σημαντικότερο κριτήριο για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50%. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.
Οι παρεμβάσεις που δίνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζουν σημαντικά την κατοικία ενεργειακά είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά για ζεστά νερά χρήσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομη, όπως Λέβητας Φυσικού Αερίου ή Αντλία Θερμότητας.
Για την επιλογή των παρεμβάσεων, θα χρειαστεί η συμμετοχή ενός έμπειρου ενεργειακού επιθεωρητή.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται για αίτηση κάποιος σε κατοικία που την έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή τη νοικιάζει, η επιχορήγηση είναι 40% και δεν εξαρτάται από το εισόδημα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ. Συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.