«Βροχή» νέων διατάξεων πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, μαζί με νέες ρυθμίσεις στους όρους δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Οι αλλαγές αυτές κατατέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ, με μεταβατικές διατάξεις, αποσαφηνίζει ρυθμίσεις του νόμου 4759/2020 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Καθορισμός της κατά παρέκκλισης δόμησης σε άρτια οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές:
-στα οικόπεδα επιφάνειας 2.000 τ.μ η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 μέτρα.
-για οικόπεδα από 1.200 τ.μ και έως 2000 τ.μ η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ
-σε γήπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ, η δόμηση διαμορφώνεται σε 86 τ.μ από 100 τ.μ.
Επίσης ορίζεται ο οδικός χάρτης για την εναρμόνιση με τη νομολογία του ΣτΕ για το κοινόχρηστο οδικό δίκτυο με Προεδρικό Διάταγμα. Με την προτεινόμενη διάταξη, επιδιώκεται ένας συνολικός σχεδιασμός. Αυτός θα βασίζεται σε κριτήρια και προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του εκάστοτε δήμου. Η διαδικασία θα βρίσκεται και υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ορίζεται ως χρονοδιάγραμμα των κριτηρίων αυτών το τέλος του έτους. Κατόπιν κυρώνεται με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κοινόχρηστος δημοτικός δρόμος με αεροφωτογραφίες της 27ης Ιουλίου του 1977. Μέχρι την κύρωση του συνολικού οδικού δικτύου, μπορεί κατ’ εξαίρεση να γίνεται αναγνώριση δημοτικής ή κοινόχρηστης οδού.
Στο άρθρο 5 περιλαμβάνεται επίσης διάταξη για την δημιουργία διόδου για διέλευση οχημάτων μέσα από κοινόχρηστο πράσινο εφόσον δεν υπάρχει άλλο μέσο προσπέλασης. Ακόμα και σε περιπτώσεις οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε δρόμο άνω των 150 μέτρων.
Προβλέπεται επίσης ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τα όρια εγκεκριμένου σχεδίου πόλης μήκους 500 μέτρων από το εθνικό δίκτυο και 250 μέτρων από το επαρχιακό για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Λοιπές προβλέψεις της τροπολογίας
Σε άλλο σημείο, η τροπολογία επανακαθορίζει το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές. Πρόκειται για περιπτώσεις που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης βάσει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ.
Το τέλος αυτό καθορίζεται σε 5% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου. Ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού.
Το τέλος αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και μπαίνουν όρια, κατ’ ελάχιστον 250 ευρώ και κατά μέγιστο 5.000 ευρώ.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, προβλέπεται επίσης ότι όλες οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για οικιστική ή άλλες χρήσεις γης, οφείλει να συμμετάσχει με εισφορά γης καθώς και με καταβολή μετρητών για την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και άλλων κοινωφελών χρήσεων.
Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων με έως 150 κλίνες σε περιοχές γενικής κατοικίας. Αυτές καθορίζονται από τον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό, ακόμη και αν η περιοχή έχει πολεοδομηθεί. Παράλληλα επιτρέπονται σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις καθώς και περιβαλλοντικές υποδομές χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών προιόντων.
Καθορίζονται επίσης οι όροι δόμησης για τα Data Centers με συντελεστή δόμησης 0,8, η διαμόρφωση-ανάπλαση του αθλητικού κέντρου Ηρακλείου –ΛΙΝΤΟ (κάλυψη 38%, ΣΔ Ο,36, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 12 μέτρα). Τέλος, επιτρέπονται και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών αποβλήτων σε όλες τις ζώνες του Όρους Αιγάλεω.
Πηγή: protothema.gr