Νέα | αυθαίρετα

ΥΠΕΝ: Βροχή από ρυθμίσεις για αυθαίρετα, ταυτότητα κτιρίου και ετοιμόρροπα κτίρια

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Tην απαλλαγή των μεγάλων αυθαιρέτων από την υποχρέωση ένταξης στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου για ένα τρίμηνο. Αλλά και τον προσωρινό χαρακτήρα των περιφράξεων στο Ελληνικό, δίνουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε χθες ο υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Νίκος Ταγαράς.  

Στις ρυθμίσεις αυτές που υποβλήθηκαν από το ΥΠΕΝ με την μορφή τροπολογιών στην σύμβαση κύρωσης για τη διανομή του Ελληνικού, προβλέπεται ότι για όσα ακίνητα έχουν εξαιρεθεί από την κατηγορία 5 (με βαριές πολεοδομικές παραβάσεις) και συνεχίζουν να κάνουν υπαγωγή στο νόμο των αυθαιρέτων (ακίνητα από πλειστηριασμούς, leasing, κληρονομιές) θα μπορούν να παρακάμπτουν μέχρι τις 31 Ιουνίου την ταυτότητα του κτιρίου. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Η υπαγωγή τους στο νόμο προβλεπόταν να γίνει μόνο μέσα από την ηλεκτρονική ταυτότητα.

Για το ίδιο διάστημα, το υπουργείο παρέτεινε και τις βεβαιώσεις των μηχανικών για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων των υπόλοιπων κατηγοριών. Αυτές έληγαν τέλη Μαρτίου, μεταθέτοντας την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού από την 1 Ιουλίου.

Περιφράξεις στο Ελληνικό

Το υπουργείο προχώρησε χθες και στη βελτίωση της ρύθμισης για τις περιφράξεις στο Ελληνικό. Αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων συζητήσεων τις προηγούμενες μέρες στην βουλή από επιστήμονες και δημάρχους.

Ο κ. Ταγαράς επανέλαβε ότι προστίθεται στην ρύθμιση διάταξη, σύμφωνα με την οποία «Με την ολοκλήρωση αυτοτελών τμημάτων των έργων πραγματοποιούνται καθαιρέσεις των αντιστοίχων περιφράξεων οι οποίες πιστοποιούνται από το γραφείο Ελληνικού».

Με αυτές τις παρατηρήσεις, είπε επιβεβαιώνεται «ότι πρόκειται για προσωρινού χαρακτήρα περιφράξεις. Σε καμία περίπτωση για μόνιμες περιφράξεις που δημιουργούν πρόβλημα και στο έργο, αλλά και στην παραλία».

Νέες ρυθμίσεις ΥΠΕΝ για ετοιμόρροπα κτίρια

Στις νέες ρυθμίσεις, περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις για την αντιμετώπιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Το υπουργείο έχει συναρμοδιότητα με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μέχρι σήμερα, υπήρχαν σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά τρεις επιτροπές εξέτασης διαφορετικών υπουργείων. (τριμελής επιτροπή μηχανικών,  Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για θέματα κρίσης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων). Με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες δυσλειτουργίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδική επιτροπή

Με στόχο να υπερπηδηθούν τα εμπόδια σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συστήνεται Ειδική 7μελής Επιτροπή. Θα διαχειρίζεται τα θέματα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Στόχος είναι με πολύ γρήγορους ρυθμούς να λαμβάνονται σύντομα αποφάσεις. Αν συντρέχουν λόγοι επικινδυνότητας,  είτε για τμήμα είτε για ολόκληρο οικοδόμημα. Με όλες τις σχετικές παρεμβάσεις για διασφάλιση ευαίσθητων ή ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σημείων, μέρους ή ολόκληρου του ακινήτου.

Το υπουργείο, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της «νησιωτικότητας», πρόσθεσε στις ρυθμίσεις την δυνατότητα συγκρότησης επιτροπών πέραν της αποκεντρωμένης διοίκησης και στις έδρες τριών διαφορετικών νησιών (Μυτιλήνη, Ρόδο, Σύρο).

Με τις τροπολογίες, το ΥΠΕΝ έδωσε παράταση και για την ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Των Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) από τις 3 Μαρτίου που ήταν αρχικά, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Λόγω πανδημίας παρατείνονται οι προθεσμίας και σε σχέση με τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Τα λεγόμενα ΣΦΗΟ, με δυνατότητα ολοκλήρωσής τους από τους δήμους μέχρι τις 30 Ιουνίου και με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης, αν οι συνθήκες εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες.

πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.