Από τον ερχόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ”, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
“Ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν έναν πολύπλευρο χαρακτήρα. Αφού ξεπεράστηκαν διάφορες γραφειοκρατικές δυσκολίες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υλοποιηθεί από τον επόμενο μήνα, από τον Σεπτέμβρη, το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, στο οποίο έχουν δεσμευτεί πολύ σημαντικοί εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι – και με την ιδιωτική συμμετοχή – συνολικά θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, εξηγώντας πως πρόκειται για “έναν πολύ σημαντικό προϋπολογισμό που θα δώσει τη δυνατότητα αντίστοιχων παρεμβάσεων (σ.σ. όπως του προηγούμενου “Εξοικονομώ”)σε δεκάδες χιλιάδες, ακόμη, νοικοκυριά”.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλες δράσεις του υπουργείου Οικονομίας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. “Προχωράμε και σε ένα πρόγραμμα μέσω του νέου Ταμείου Υποδομών, το οποίο υλοποιήσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην υλοποίηση αντίστοιχων παρεμβάσεων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια”, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και εξήγησε: “Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας κτιρίων όπως είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αφορά στο ενεργειακό κόστος. Με παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος στα δημόσια κτίρια”.
Μια τρίτη πτυχή του ενεργειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, που έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη βιομηχανία, στην παραγωγή. Αυτό θα γίνει “με ειδικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ που θα υλοποιήσουμε από το υπουργείο Οικονομίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα που θα δώσουμε στους επιχειρηματίες να χρηματοδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους”, είπε ο κ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία “θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.
Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση του δεύτερου, ενδιάμεσου, προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, “οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 ωφελούμενων”.
Ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, “είναι να παρασχεθεί ενίσχυση σε χιλιάδες δικαιούχους του παλαιού προγράμματος “Εξοικονομώ”, του “Εξοικονομώ Ι”, το οποίο έληξε πριν από κάποιο διάστημα. Πολλοί όμως, δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι, έμειναν “στον αέρα”, επειδή δεν είχε υπάρξει τότε, το 2014, η πρόβλεψη για τη χρηματοδοτική κάλυψη όλων των αιτήσεων που είχαν γίνει”.
Γι΄ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, “προχωρήσαμε λοιπόν και πέρσι το 2016 και φέτος, με την κοινή υπουργική απόφαση, στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, φέτος θα δοθούν 61 εκατ. ευρώ, τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν περίπου σε 6.000 νοικοκυριά, τα οποία θα ωφεληθούν. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθήσαμε και πέρσι με το αντίστοιχο πρόγραμμα, που κάλυψε τότε (β εξάμηνο 2016) με 75 εκατ.ευρώ, περισσότερους από 8.500 δικαιούχους. Συνολικά, λοιπόν, με αυτά τα δύο προγράμματα θα δοθεί η δυνατότητα για την υλοποίηση ενεργειακών παρεμβάσεων σε σπίτια-νοικοκυριά άνω των 15.000”.
Πρόκειται, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, για “μια σημαντική πρωτοβουλία, αφενός γιατί αποκαθιστά το αίσθημα του δικαίου σε μια σειρά από συμπολίτες μας που είχαν ενταχθεί στο συγκριμένο πρόγραμμα, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ λόγω του κακού σχεδιασμού, που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, να ενταχθούν σε αυτό” και “από την άλλη, δίνει και τη δυνατότητα για την αναθέρμανση ενός συνολικού παραγωγικού κλάδου, του κλάδου της οικοδομής, της κατασκευής, που έχει υποστεί μέσα στη κρίση μια πολύ σημαντική μείωση δραστηριότητας”.
Αναφέρθηκε και στο κοινωνικό αποτύπωμα του προγράμματος, λέγοντας ότι “είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφενός γιατί τέτοιου τύπου προγράμματα οδηγούν σε μείωση του ενεργειακού κόστους και αφετέρου, γιατί η επιλογή των δικαιούχων γίνεται σ’ αυτό το πρόγραμμα -και αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό γιατί αποτελεί και πολιτική μας προτεραιότητα- με εισοδηματικά κριτήρια, ενισχύονται δηλαδή κατά προτεραιότητα εκείνα τα νοικοκυριά στα οποία διαβιούν συμπολίτες μας με χαμηλότερα εισοδήματα”.
Ερωτηθείς εάν θα υπογραφούν με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς, όπως στην περίπτωση του λιμανιού της Κω, οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στις καμένες περιοχές της χώρας, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε: “Στο λιμάνι της Κω έγινε μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, να εκταμιεύσουμε τους σχετικούς πόρους και να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του λιμανιού. Αποτέλεσε αυτή η προσπάθεια έναν “πιλότο” για το πώς πρέπει να λειτουργεί η κρατική μηχανή σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ακριβώς αυτή τη λογική θα ακολουθήσουμε και στην περίπτωση των πυρκαγιών”.
Διαβεβαίωσε, δε, ότι “κι εμείς από τη μεριά μας, ως υπουργείο Οικονομίας, θα συμβάλλουμε με τη δέσμευση, κατά προτεραιότητα, όλων των απαραίτητων πόρων που είναι αναγκαίοι για την αποκατάσταση των ζημιών και τη δημιουργία εκείνων των υποδομών που είναι κρίσιμες, όπως είναι οι αντιπλημμυρικές εγκαταστάσεις, τα έργα υποδομής τα αντιδιαβρωτικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών”. Αυτό, όπως εξήγησε, “δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δέσμευση συγκεκριμένων πόρων, γι΄ αυτό και η πρωτοβουλία που πήραμε από φέτος, το 2017, για την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο ένα δισ. ευρώ για πρώτη φορά μέσα στα χρόνια της κρίσης, μάς δίνει αυτή τη χρηματοδοτική δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών”.
Πηγή: b2green.gr