Νέα | οικοδομικές άδειες

ΤΕΕ: Αυτές είναι οι επτά νέες υπηρεσίες, που μπαίνουν στο e-adeies

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τουλάχιστον επτά νέες υπηρεσίες ετοιμάζεται να αποκτήσουν πρόσβάση στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, το οποία λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσής τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί θα ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ψηφιακά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στο «Βήμα» και τη δημοσιογράφο Μάχη Τράτσα σύντομα στην πλατφόρμα του e-adeies θα «κρεμαστούν» πολλές δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διεκπεραίωση των φακέλων, διευκολύνοντας πολίτες, μηχανικούς και επενδυτές, οι οποίες κατά προτεραιότητα είναι:

  1. Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων,
  2. Εφορείες Αρχαιοτήτων
  3. Δασικές Υπηρεσίες
  4. Αστυνομία, (όπου κοινοποιούνται όλες οι οικοδομικές άδειες για έλεγχο)
  5. Πυροσβεστική (για τους απαιτούμενους ελέγχους μελετών πυροπροστασίας)
  6. Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τη σύνδεση με το δίκτυο ρεύματος.
  7. Οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι σταδιακά, όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) εντάσσονται στο e-adeies, ενώ προσφάτως ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, για τα οποία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στην εξέλιξη των έργων.

Ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ.

Σύντομα μάλιστα στο e-adeies μπαίνουν και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, τα οποία επίσης αργοπορούν στην εξέταση των προσφυγών ή στις γνωμοδοτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές διαδικασίες για τη συμμετοχή στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ της Αστυνομίας (όπου κοινοποιούνται όλες οι οικοδομικές άδειες για έλεγχο) και της Πυροσβεστικής για τους απαιτούμενους ελέγχους μελετών πυροπροστασίας.

Επίσης, το ΤΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη στο e-adeies των Εφορειών Αρχαιοτήτων, όπως και με τις δασικές υπηρεσίες.

Έτσι, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΤΕΕ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Στασινός, θα γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα και θα δίνονται οι εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας (π.χ. βεβαιώσεις Δασαρχείου, Αρχαιολογίας, Κτηματολογίου).

«Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούσαν να ενταχθούν. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μια οικοδομή, πρέπει ο φάκελος να συμπληρωθεί με βεβαίωση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τη σύνδεση με το δίκτυο ρεύματος. Σήμερα οι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο έκδοσης άνω των 30 ημερών και φτάνουν έως και τους 6 μήνες είναι λίγες.

100.000 άδειες δόμησης

Με το ψηφιακό πολυεργαλείο των μηχανικών, στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, έχουν εκδοθεί περί τις 100.000 άδειες δόμησης καθώς και άλλες 30.000 αναθεωρήσεις αδειών ή εγκρίσεις. Ωστόσο, αν και η πλειονότητα των φακέλων διεκπεραιώνεται το πρώτο δεκαήμερο ή το πολύ εντός 30 ημερών, υπάρχουν υποθέσεις που καθυστερούν διότι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία παραμένουν ψηφιακά… αναλφάβητες.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΤΕΕ, το 2016 για την έκδοση άδειας δόμησης απαιτούνταν, στην περίπτωση που εμπλέκονταν μόνο οι Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ συνολικά για την αδειοδοτηση ενός έργου από 5 μήνες έως και 2,5 χρόνια.

Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στο e-adeies, «πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσης τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί θα ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ψηφιακά» υπογραμμίζει ο κ. Στασινός.

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Στόχος είναι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών να «κουμπώσει» με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες, αλλά και με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που έχει ήδη θεσπιστεί και όταν λειτουργήσει θα ενσωματώνει τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια Κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, ζώνες αιγιαλού, παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, εκτός από την έκδοση οικοδομικών αδειών, εκδίδονται βεβαιώσεις και εκτελούνται δεκάδες άλλες πράξεις, όπως άδειες κατεδάφισης, έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές, έλεγχος οικοδομικής άδειας ανακατασκευής πυρόπληκτου κ.λπ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρα από τις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων της χώρας στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies δραστηριοποιήθηκαν – από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον εφετινό Απρίλιο – και άλλες ειδικές υπηρεσίες δόμησης, π.χ. των Εκκλησιών της Ελλάδος (127 άδειες) και της Κρήτης (23 άδειες), της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων (10 άδειες), του υπουργείου Τουρισμού (142 άδειες για τουριστικές επενδύσεις), του υπουργείου Πολιτισμού (21 άδειες) κ.λπ.

Πέντε νέες κατηγορίες  

Όπως ήταν αναμενόμενο, εντός της πανδημίας η κίνηση ήταν περιορισμένη και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ, με το δίμηνο (Μαρτίου – Απριλίου 2020) να καταγράφεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων. Όσο για τις άδειες που δεν μπορούσαν να εκδοθούν, με ευθύνη του μηχανικού, μέσω του e-adeies, τις ημέρες των περιοριστικών μέτρων, είχαν «παγώσει».

Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προώθησε ρύθμιση βάσει της οποίας επεκτείνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης – νέων αλλά και εκκρεμών – αδειών σε άλλες πέντε κατηγορίες αυτόματα ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και αφορά:

  • Ανέγερση ειδικού κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχή, επιφάνειας άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων δόμησης και ανέγερση κτιρίου με επικρατούσα χρήση κατοικίας άνω των 2.000 τ.μ.
  • Ανέγερση ειδικού κτιρίου σε εκτός σχεδίου περιοχή ή εντός οριοθετημένου οικισμού.
  • Ανέγερση κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχή στην οποία δεν υφίσταται κτηματογράφηση ή σε μη άρτιο οικόπεδο.
  • Προσθήκη δόμησης σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο με χρήση ειδικού κτιρίου, εφόσον υπερβαίνει το 50% της υπάρχουσας δόμησης.
  • Ανέγερση κτιρίου σε οικόπεδο εντός οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923, χωρίς εγκεκριμένα όρια.

Όλοι οι φάκελοι των συγκεκριμένων αδειών, οι οποίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα εκδίδονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να ελεγχθούν από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης υποχρεωτικά έως τα τέλη Νοεμβρίου και σε περίπτωση που προκόψουν ελλείψεις ή σφάλματα οι άδειες θα ανακληθούν.

Πηγή: ecopress.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.