Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ως το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου 9 δισ. για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Είναι τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που ήδη κατατέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη στο Athens Energy Forum.
«Θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα “Εξοικονομώ” τον χρόνο για να πιάσουμε τους στόχους μας», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του σπάταλου οικιακού τομέα, πρόγραμμα στο οποίο την περασμένη χρονιά εντάχθηκαν περίπου 50.000 κατοικίες.
Το εθνικό πρόγραμμα, που εντάσσεται στους κοινοτικούς στόχους στον ενεργειακό τομέα, προβλέπει ότι δεν θα ανανεώνονται οι άδειες για λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες το 2030 θα καλύπτουν μόνον το 17% του ενεργειακού μίγματος, ενώ θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων, με προοπτική να φτάσουν το 32,5%.
«Εχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε τη λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας και σημείωσε ότι η διαγωνιστική διαδικασία στις ΑΠΕ, που θεσμοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017, έχει ήδη αποδώσει με μείωση των τιμών έως 30%.
Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσα από τη δημιουργία φόρουμ για τον νέο αγωγό East Med, στον οποίο μετέχουν επτά χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη), με τη διακυβερνητική συμφωνία που θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες στην Κρήτη.
Αναφέρθηκε στο δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου, με προτεραιότητα στον ΤΑΡ, που έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98%, καθώς και στον IGB, που θα καλύψει τις ανάγκες της Βουλγαρίας, ενώ προωθείται η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την πόλη των Σκοπίων.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας στις υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με την ενίσχυση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιτάχυνση των προγραμμάτων ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς ήδη ξεκίνησαν τα έργα για τη μεταφορά ενέργειας από τη Μεγαλόπολη στη δυτική Κρήτη, ενώ έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των Κυκλάδων.
Σε σχέση με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα χωριστεί η ΔΕΠΑ σε δυο εταιρείες, μία για τις υποδομές, που θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, και άλλη μία που θα δραστηριοποιηθεί στην εμπορία με την παρουσία ιδιωτών.
Ιδιαίτερα θετικές αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας περιελάμβανε η παρέμβαση του πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ. «Η Ελλάδα είναι ιδανικός εταίρος», είπε και επικαλέστηκε την περίπτωση της Ρεβυθούσας που ήδη δέχεται φορτία LNG από το Τέξας, προβλέποντας ότι αυτό θα φέρει μείωση των τιμών στην ενέργεια.
«Η Ελλάδα είναι εξαγωγέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή λόγω της εσωτερικής της σταθερότητας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας είπε ότι «οι ευκαιρίες είναι μπροστά» και τόνισε ότι στόχος της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να είναι η εξασφάλιση προσιτών τιμών για τους καταναλωτές.
Της Χαράς Τζαναβάρα
Πηγή:efsyn.gr