Σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με παράλληλη παράταση προθεσμίας προτείνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών/Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης.
Παράταση λόγω Lock Down
Παράλληλα, δηλώνει, ότι λόγω του γενικευμένου Lock Down, θεωρεί επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας που έχει τεθεί από το ΥΠΕΝ αναφέροντας ότι:
-«Διερωτώμαι αν μπορεί να τρέξει και να λειτουργήσει το «Εξοικονομώ» στις 30 Νοεμβρίου σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν μπορεί. Διότι δεν γίνονται από τηλεφώνου οι ενέργειες που απαιτούνται: Ως αρχιτέκτων μηχανικός που έχω αναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα πρέπει να πάω από την οικοδομή να δω το κτίριο, να κάνω αποτυπώσεις, να κάνω μετρήσεις, να πάρω στοιχεία από την πολεοδομία, από το κτηματολόγιο, αντίγραφα ενδεχομένων από συμβολαιογράφο. Γιατί ούτε ο ιδιοκτήτης μπορεί να μου συλλέξει στοιχεία, ούτε εγώ θα μπορώ να πάρω, καθώς οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν προφανώς κανονικά. Σου κλείνουν ραντεβού μετά από ένα ή δύο μήνες. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τα δεδομένα που μόλις ανέφερα, θα πρέπει δυστυχώς, να πάρει μία αναβολή ή – παράταση».
Ανοιχτό 365 ημέρες το χρόνο
Ως προς τη διαδικασία αλλά και τη φιλοσοφία του προγράμματος, ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ, προτείνει για το Εξοικονομώ «να παραμένει ανοιχτό 365 μέρες το χρόνο, να υπάρχει συνεχή ροή αιτήσεων στις οποίες θα δίδεται αριθμός πρωτοκόλλου.
Ο τρόπος ένταξης των αιτήσεων στο σύστημα στο προηγούμενο πρόγραμμα, με τη διαδικασία να κλείνει μέσα σε μία 1:20 λεπτά, πραγματικά πρέπει να σταματήσει. Η διαδικασία ταλαιπώρησε μηχανικούς, επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου, αλλά και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Δημιουργείται μία τεχνητή ζήτηση, ακριβώς λόγω των περιοριστικών προθεσμιών. Αντίθετα, το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι μόνιμα ανοιχτό, με μία συνεχή ροή αιτήσεων, οι οποίες θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Με τη διάθεση νέων κονδυλίων για το πρόγραμμα, η οποία μπορεί να είναι συχνή, καθώς η Ε.Ε έχει δρομολογήσει κύμα ανακαινίσεων και ενεργειακών αναβαθμίσεων με αυξημένες χρηματοδοτικές ενισχύσεις, θα ειδοποιείται ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης για την ένταξή του στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, θα εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο σύστημα και δεν προχώρησαν σε υλοποίηση του προγράμματος. Θα απεντάσσονται από το πρόγραμμα και προχωράει η επόμενη αίτηση.
Επιπροσθέτως θα μπορούσαν να τεθούν και άλλες επιλογές, οι οποίες έχουν να κάνουν με το ενεργειακό όφελος, που προκύπτει από την κατατεθείσα αίτηση για τη διαδικασία ένταξης και να υπάρχει και ανταγωνιστική αξιολόγηση».
Πηγή: ecopress.gr