Νέα | ΑΠΕ

«Φως στο τούνελ» της κρίσης – Η πρωτιά της Ελλάδας και οι ΑΠΕ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Πριν από επτά χρόνια είχε δημοσιοποιηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών έργων.

Νέες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, που βασίζονται στις προσφορές όρων σύνδεσης, τις παραγγελίες εξοπλισμού αλλά και την ωρίμανση των υπό εκτέλεση έργων, δείχνουν ότι το 2023, η εγκατεστημένη ισχύς ηλιακής ενέργειας θα φθάσει κοντά στο 7,8%, ενώ για το 2030, που αποτελεί και το πρώτο σκαλοπάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ενεργειακή Μετάβαση, αυτό το ποσοστό θα κυμαίνεται μεταξύ 13,6% και 16,3%.

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης αναφορικά με τη συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ρεύματος, αφού πέρυσι ανήλθε στο 8,8%, ενώ το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 10%.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έργων που συνδέθηκαν στο δίκτυο από τον περασμένο Ιανουάριο ανέρχεται σε 1340 MW, και σωρρευτικά στα 5466 MW. Ειδικότερα, για την τελευταία τριετία, τα νούμερα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού το 2020 συνδέθηκε νέα ισχύς 459 MW, το 2021, 838 MW και φέτος, όπως προαναφέρθηκε, 1340 MW.

Όπως γίνεται φανερό από τα δεδομένα που έχουν στην διάθεσή τους οι φορείς της αγοράς, παρά τις δυσχέρειες και τη διαταραχή που επιφέρει σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, η σοβαρή ενεργειακή κρίση των τελευταίων 18 μηνών, οι επενδύσεις σε νέα έργα ΑΠΕ συνεχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετου ηλεκτρικού χώρου, καθώς πολλά από τα έργα που αδειοδοτούνται δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να υλοποιηθούν, λόγω ακριβώς αυτής της έλλειψης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί τώρα να καλύψει αυτό το κενό και για το λόγο αυτό ετοιμάζει θεσμική παρέμβαση, κατόπιν εισήγησης και από τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να υπάρξει χρονικός «κόφτης» για επενδυτές οι οποίοι κατέχουν ηλεκτρικό χώρο για έργα που καθυστερούν να υλοποιηθούν.  Με τη νέα ρύθμιση το ΥΠΕΝ αποσκοπεί να αποδεσμεύεται ηλεκτρικός χώρος για μονάδες που θα κρίνονται βιώσιμες και θα μπορούν να υλοποιηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κορεσμός στο εγχώριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας φρενάρει την περαιτέρω διείσδυση νέων έργων ανανεώσιμης ενέργειας, με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, να αναφέρει χθες, στο συνέδριο της SolarPlaza, ότι το υπουργείο ετοιμάζεται ήδη να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ΑΠΕ, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τροποποιήσεις για το net metering που έχει προσθέσει επιπλέον 100 MW το τρέχον έτος, αλλά και την αυτοκατανάλωση. Η κα Σδούκου είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Δεκεμβρίου.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας αναφερόμενη στο έργο που έχει συντελεστεί από το 2019 από το ΥΠΕΝ, εστίασε στη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για έργα ΑΠΕ, καθώς και στην απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών, και όλα αυτά, εν μέσω της χειρότερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, όπως τόνισε.

Πηγή: energia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.