Νέα | Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης επόμενης γενιάς που βασίζονται στην Δυναμική Συμπεριφορά του κτιρίου

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και ετοιμάζεται η επόμενη γενιά αυτών που θα βασίζεται στη Δυναμική Συμπεριφορά του κτιρίου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κτιριακός κλάδος είναι ο περισσότερο ενεργοβόρος και ευθύνεται για το 40% της ολικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και για το 36% των εκπομπών CO2.

Σήμερα τα υπάρχοντα πιστοποιητικά χαρακτηρίζονται ως στατικά πιστοποιητικά (Steady State), καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη:

  • την δυνατότητα ελεύθερης λειτουργίας / φυσικού αερισμού (free-running mode) των κτιρίων (με μη εγκατεστημένα ή απενεργοποιημένα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, σκίασης κλπ).
  • δυναμικούς παράγοντες, όπως τα Ευφυή Συστήματα διαχείρισης (Building Smartness).
Σχήμα 1. Το χάσμα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Το μειονέκτημα που έχουν τα σημερινά Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης

Το σημαντικό μειονέκτημα των σημερινών ενεργειακών πιστοποιητικών εστιάζεται στην αδυναμία τους να αποτυπώσουν την ακριβή ενεργειακή κλάση του κτιρίου, μέσα από τις δυναμικές και μεταβαλλόμενες συνθήκες λειτουργίας του. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση στον θεωρητικό υπολογισμό των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου σε σχέση με την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση του.

Αυτή η απόκλιση ονομάζεται χάσμα ενεργειακής απόδοσης (Energy Performance Gap). Η απόκλιση αυτή διαφέρει ανάλογα με την ενεργειακή κλάση του κτιρίου, όπως φαίνεται στο Σχήμα 1. Η απόκλιση αυτή δυσχεραίνει τον χρήστη του κτιρίου να λάβει έγκαιρα τις κατάλληλες αποφάσεις περιορίζοντας τη δυνατότητα του για βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση.

Το E-DYCE είναι ένα Έρευνητικό Έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Horizon 2020) με σκοπό να αναπτύξει μια καινοτόμα μεθοδολογία που θα πιστοποιεί το κτίριο ενσωματώνοντας την δυναμική του συμπεριφορά. Πρέπει να σημειωθεί ότι η καινοτόμος μεθοδολογία E-DYCE δεν έρχεται να αντικαταστήσει αυτή των σημερινών πιστοποιητικών, αλλά να αναβαθμίσει τις σημερινές πρακτικές αποτύπωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Ποια είναι η μεθοδολογία

Η μεθοδολογία E-DYCE είναι απολυτά συμβατή με την τρέχουσα Ευρωπαϊκή Οδηγία Κτιρίων και Ενεργειακής Απόδοσης (EPBD). Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κτίριο (τυπολογίας, τοποθεσίας ή επιπέδου τεχνητής νοημοσύνης (Smartness), εξοικονομώντας ενέργεια και καθοδηγώντας τον χρήστη να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της ελεύθερης λειτουργίας / φυσικού αερισμού (free-running mode) του κτιρίου.

Ειδικότερα, η μεθοδολογία E-DYCE χωρίζεται σε τρία στάδια. Αυτά συνδέονται μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης (Σχήμα 2.). Το πρώτο στάδιο είναι η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων. Σκοπός είναι η Μοντελοποίηση του κτιρίου και η ανάπτυξη ενός  Σχεδίου Παρακολούθησης. Το δεύτερο στάδιο είναι η παρακολούθηση και εφαρμογή της μεθοδολογίας πιστοποίησης μέσα από την δυναμική συμπεριφορά του κτιρίου. Έτσι, δημιουργείται η Δυναμική Μοντελοποίηση του κτιρίου. Το τελικό στάδιο είναι η ανάδραση. Εκεί ο χρήστης του κτιρίου ενημερώνεται για τις βέλτιστες λειτουργίες χρήσης. Καθώς και για τον προτεινόμενο σχεδιασμό ενεργειών ανακαίνισης του κτιρίου.

Σχήμα 2. Η μεθοδολογία του E-DYCE

Οι βασικοί στόχοι του Ευρωπαϊκού  Έργου E-DYCE είναι:

  • Η ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθοδολογίας πιστοποίησης των κτιρίων βασιζόμενη στην δυναμική τους συμπεριφορά. Θα ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τα διαθέσιμα τεχνολογικά συστήματα. Θα δημιουργεί ένα εξελισσόμενο και τεχνολογικά ουδέτερο οικοσύστημα.
  • Ουσιαστική εξοικονόμηση 30 kWh/m2 (+1 ενεργειακή κλάση) σε κτίρια που πιστοποιούνται μέσω ενός δυναμικού σχεδίου, προς όφελος του ιδιοκτήτη, του ενοικιαστή και του παρόχου υπηρεσιών ενέργειας. Δίνονται έτσι κίνητρα και στους τρεις.
  • Επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Σκοπός η επανεπένδυση σε ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση και βελτιστοποίηση. Έτσι, αυξάνεται ο αριθμός των πιστοποιημένων κτιρίων και παρέχοντας παράλληλα πολλαπλάσια και ουσιαστικά δεδομένα στους υπευθύνους χάραξης ενεργειακής πολιτικής.

Το Έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020. Θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2023. H κοινοπραξία που το εκτελεί αποτελείται από 10 εταίρους από 5 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα €2,5εκ.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.