Νέα | ΑΠΕ

Ομιλία του Μιχάλη Χριστοδουλίδη για την πράσινη ενέργεια, για ΑΠΕ και για τα “άρρωστα κτίρια”

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στο ξενοδοχείο Χίλτον και στο πλαίσιο του MoneyShow 2016, βρέθηκε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών. Mίλησε για την πράσινη ενέργεια και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και για τα “άρρωστα κτίρια”.

Η κουβέντα ξεκίνησε με την ενεργειακή πολιτική, στην οποία ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει κάποιες οδηγίες για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων. Παρ’ όλα αυτά, στοιχεία που έδωσε στην επιφάνεια, κάνουν λόγο για τεράστια ποσά κατανάλωσης ενέργειας της τάξεως του 45% στον κτιριακό τομέα.  37% στις μεταφορές και 18% στον βιομηχανικό τομέα. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι το 2013 καταγράφηκαν 84 μεγάτονοι εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, εκ των οποίων το 65% οφείλεται στον βιομηχανικό τομέα.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκίνησε την κουβέντα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πράσινη ενέργεια. Αρχικά ανέφερε ότι η Ελλάδα χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες. Η Νότια Ελλάδα (Α), η Κεντρική Ελλάδα (Β), η Βόρειος Ελλάδα (Γ) και οι νομοί της Δυτικής Μακεδονίας (Δ). Αυτό που ήθελε να τονίσει στην κουβέντα, το οποίο ανέπτυξε και περισσότερο, είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Είτε στην κατοικία μας, είτε στις επιχειρήσεις μας, ώστε να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Σε εκείνο το σημείο, μπήκε ο βασικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση. Οι ανακαινίσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αρχικά, έθεσε τους αρχικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην διαδικασία λήψης της απόφασης ανακαίνισης των κτιρίων. Εκεί, τον λόγο έχουν οι προμηθευτές, οι τράπεζες, οι δήμοι, οι ενεργειακοί επιθεωρητές και φυσικά ο ιδιώτης.

Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο τι μπορούμε να ανακαινίσουμε σε ένα κτίριο, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, θέτοντας μερικές λύσεις:

  • Τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής
  • Τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για ζεστό νερό, το οποίο εξοικονομεί 50%-70%, κοστίζει 1.000 ευρώ και μπορεί να γίνει απόσβεση σε 2,5 έως 3 χρόνια.
  • Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με κουφώματα νέας τεχνολογίας (συνθετικά, αλουμίνιο, ακόμα και ξύλο).
  • Αντικατάσταση φωτιστικών με LED, στην οποία έρχεται εξοικονόμηση έως 60%.
  • Τοποθέτηση αυτοματισμών (BMS), από όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα ενεργειακά συστήματα.
  • Αντικατάσταση των κλιματιστικών, με κάποια υψηλής απόδοσης και νεότερης τεχνολογίας, όπου η εξοικονόμηση φτάνει το 65 έως 70%.

Παρέμβαση στην ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κογκαλίδη. Μίλησε για τον μέσο φοιτητή ή για τον απλό άνθρωπο, όπου συνήθως ψάχνει μία φτηνή λύση για να ζεστάνει το σπίτι του (σόμπα). Αναρωτώμενος εάν δεν θα έπρεπε και αυτά, να κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φιλικά προς τον χρήστη και το περιβάλλον.

Εξοικονομώ και πράσινη ενέργεια

Αυτό έδωσε το έναυσμα στον κ. Χριστοδουλίδη να αναφερθεί στις αναγγελίας του υπουργού για το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατοίκων”. Εκεί, ανάλογα με τη βαθμίδα αξιολόγησης που βρίσκεται το κτίριο, ένα μέρος των εξόδων θα πηγαίνει στο κράτος και ένα άλλο θα πηγαίνει σε δάνειο, ώστε να βοηθηθεί ο καταναλωτής. Παράλληλα τόνισε, ότι υπάρχει η δέσμευση ότι το 2016, 1,5 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Τελειώνοντας το θέμα των ΑΠΕ, ανέφερε ότι υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις πρόβλημα με το καταστατικό των πολυκατοικιών. Πολλές φορές δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία ανακαίνισης της κεντρικής θέρμανσης, ενώ παράλληλα απαγορεύει και την τοποθέτηση αυτόνομης θέρμανσης. Σε αυτό τόνισε, ότι η νομοθεσία δεν απαγορεύει κάτι, αλλά θα πρέπει να γίνουν επαφές με την κυβέρνηση, ώστε να αλλάξουν και τα καταστατικά των πολυκατοικιών.

Αρρωστα κτίρια 

Τελειώνοντας με την παρουσίαση των ΑΠΕ, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο σύνδρομο των “Άρρωστων Κτιρίων”. “Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ο όρος “sick building syndrome” και αναφέρεται στα κτίρια εκείνα, που ευθύνονται για μια σειρά βλαβερών επιδράσεων στην υγεία των ενοίκων. Η εσωτερική ρύπανση, τα χημικά επίστρωσης και μια σειρά οικοδομικών υλικών, καθώς και ο ανεπαρκής αερισμός, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης του συνδρόμου.”

“Ωστόσο, η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση του συνδρόμου είναι ο ανεπαρκής ή ακατάλληλος αερισμός του χώρου. Τα συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν στον άνθρωπο, σε περίπτωση που ζουν μέσα σε ένα “άρρωστο κτίριο” είναι πονοκέφαλος, δύσπνοια, ίλιγγος,δακρύρροια και αδυναμία συγκέντρωσης”.

Η θέρμανση, η ψύξη και ο φωτισμός

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως ώστε να μην έχουμε “άρρωστα κτίρια”. Την απάντηση την έδωσε ο κ.Χριστοδουλίδης.  “Η θέρμανση, η ψύξη και ο φωτισμός, είναι οι βασικοί παράμετροι. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό ενός κτιρίου ή τη διορθωτική παρέμβαση σε αυτό, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα υγιές περιβάλλον”.

Κλείνοντας την συζήτηση, ο κ. Χριστουδουλίδης ανέφερε: “Η ανακύκλωση του αέρα με μηχανικούς ανεμιστήρες, μέθοδοι φυσικού φωτισμού και σκίασης (ήλιος), ο φυσικός “κλιματισμός” με ανεμιστήρες οροφής και φυτά. Επίσης η χρήση υλικών φιλικών προς τον χρήστη του κτιρίου, είναι οι βιοκλιματικές λύσεις για τη βελτίωση του εσωτερικού χώρου ενός κτιρίου.

Πηγή: we24.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.