Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αποτελεί μία πολύ σημαντική διαδικασία, ενώ και ο ρόλος του μηχανικού στη σύνταξη του φακέλου έχει μεγάλη σημασία την οποία του έχει προσδώσει η ίδια η νομοθεσία. Η Πολιτεία έχει μεταφέρει στον ιδιοκτήτη και τον μηχανικό την ευθύνη συγκέντρωσης σχεδίων και εγγράφων που αφορούν τον φάκελο του κτιρίου.
Αυτά θα έπρεπε να παρέχονται ψηφιοποιημένα από την Πολεδομία, σύμφωνα με το b2green.gr.
Σε πολλές περιπτώσεις, και επειδή έχουν χαθεί από τα αρχεία της Πολεοδομίας οι φάκελοι οικοδομικών αδειών, ο μηχανικός θα πρέπει να κάνει ανασύσταση φακέλου. Στη συνέχεια, πρέπει να «ανεβάσει» ηλεκτρικά τα σχέδια-έγγραφα. Και τέλος, να συντάξει το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας του κτιρίου.
Με αυτόν τον τρόπο το κόστος μεταφέρεται στον απλό πολίτη και η ευθύνη στον μηχανικό. Η νομοθεσία, λοιπόν, κάνει τη διαδικασία για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου πιο πολύπλοκη.
Οι δυσκολίες που προκαλεί η νομοθεσία για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστίθεται μια επιπλέον αμοιβή στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Κάτι τέτοιο προκαλεί δυσαρέσκεια. Μάλιστα, σε κάποιον βαθμό ακυρώνει το μεγάλο όφελος που δημιουργεί η ταυτότητα του κτιρίου.
Ωστόσο, η πλήρης ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών μέσω του συστήματος e- adeieς και η λειτουργία του Κτηματολογίου θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια. Παράλληλα, θα δημιουργήσουν συνθήκες ισονομίας και δικαίου για πολίτες και επενδυτές.
Τους τελευταίους δύο μήνες περίπου και με αφορμή τη λήξη ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού και την καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, υπήρξαν προσπάθειες για παράταση των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της βεβαίωσης μηχανικού. Χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Αυτές οι προσπάθειες έγιναν κυρίως από Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους και Συλλόγους Ιδιοκτητών.
Πλέον, έπειτα από περίπου 1,5 μήνα από τη λήξη της τελευταίας παράτασης και όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, «για όλες τις πράξεις της παρ. 1 του άρθρου 83 Ν. 4495/2017 απαιτείται η σύνταξη Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Οριζοντίου ιδιοκτησίας».
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας και το ΤΕΕ, ημερίδα με αντικείμενο τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων στη συμβολαιογραφική πρακτική. Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΣΕΣΣΕ κ. Ρούσκας σχολίασε τα ζητήματα που αφορούν στις βεβαιώσεις μηχανικών. Αλλά και την καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου για την οποία δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα, θεωρώ ότι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από τους ίδιους τους τεχνικούς. Εγώ διακρίνω -και θεωρώ όλοι μας- ότι δεν έχουν και πολύ μεγάλη προθυμία για να την εφαρμόσουν. Θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και οπωσδήποτε δαπανηρή, όπως είπε και ο φίλος ο Στράτος ο Παραδιάς (ΠΟΜΙΔΑ)».
Παρά τα ανωτέρω λεγόμενα του κ. Ρούσκα πάντως, η πλειοψηφία των μηχανικών ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της ΗΤΚ. Μετρά ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα από την εμφάνισή της, τόσο στην Ελληνική Νομοθεσία όσο και στην πρακτική εφαρμογή της. Σε κάθε περίπτωση όμως, ειδικά μετά τη λήξη των παρατάσεων και την υποχρεωτική εφαρμογή της, πέρα από τη γνώση χειρισμού της αντίστοιχης πλατφόρμας, απαιτείται από τους μηχανικούς και καλή γνώση της σχετικής νομοθεσίας. Στην κατεύθυνση αυτή και με αφορμή σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε για την ΗΤΚ από το Σύλλογο Μηχανικών του Ν. Πέλλας, η εισηγήτρια κα Κυριακή Κεσδζόγλου, Πολιτικός Μηχανικός, ετοίμασε video με μια κατατοπιστική παρουσίαση. Η παρουσίαση αφορά στη διάσπαρτη νομοθεσία για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα.