Νέα | Φωτοβολταϊκά

Ψηφιακά οι αιτήσεις για net metering αγροτών

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Κλειδί για την επιτυχία του φιλόδοξου σχεδίου νόµου που φέρει την υπογραφή του υπουργού Κώστα Σκρέκα, είναι η δέσµευση των υποσταθµών των οποίων τα περιθώρια είναι έως 10 MW, αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συµψηφισµό (net-metering) και πρόγραµµα για φωτοβολταϊκά στις στέγες, με τις αιτήσεις να γίνονται ψηφιακά.

Έτσι, ακόµα και στους πιο κορεσµένους νοµούς, θα δηµιουργείται «ηλεκτρικός χώρος» στο δίκτυο για αγροτικά φωτοβολταϊκά. Εξάλλου, η κατανοµή προβλέπει το 30% της πλεονάζουσας δυναµικότητας σε αγρότες.

Σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις στη Βουλή του υπουργού Κώστα Σκρέκα, ο ∆Ε∆∆ΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει σχεδόν τη δηµιουργία µιας ηλεκτρονικής πλατφόρµας. Εκεί οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους και να κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό. Σύµφωνα µε τον κ. Σκρέκα, η πλατφόρµα αυτή θα δέχεται αιτήσεις από τέσσερις κατηγορίες ενδιαφεροµένων. Ξεκινώντας κατ’ αρχάς από τους επενδυτές που θέλουν να κατασκευάσουν µια µονάδα ΑΠΕ για να πουλούν την ενέργεια στο σύστηµα. «Οι άλλες 3 κατηγορίες έχουν να κάνουν µε κατηγορίες καταναλωτών που θέλουν να αυτοπαράγουν και αυτοκαταναλώνουν», µεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι αγρότες.

Πρόσβαση αγροτών στο δίκτυο

∆ύο είναι τα σηµεία τα οποία διευκολύνουν την υπόθεση της πρόσβασης των αγροτών στο δίκτυο µέσα από το σχέδιο νόµου µε τίτλο: «Εκσυγχρονισµός της Αδειοδοτικής ∆ιαδικασίας Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Αδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθµών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Πρόκειται για το άρθρο 87 (Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών ισχύος ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 56 του ν. 2367/1998) και το άρθρο 96 (Aύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο – Προώθηση ενεργειακού συµψηφισµού και σταθµών αυτοπαραγωγής).

Σύµφωνα µε την αιτιολογική έκθεση, µε το άρθρο 87 περί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, «…έχει σκοπό την ένταξη και των σταθµών αποθήκευσης ενέργειας, προκειµένου να αξιοποιείται αποτελεσµατικότερα η παραγωγή των ανανεώσιµων πηγών, επιβαλλοµένων των ίδιων περιορισµών για την εγκατάστασή τους µε τους σταθµούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ».

∆ηλαδή διευκολύνεται η δηµιουργία νέων υποσταθµών. Και μάλιστα µε τα ίδια κριτήρια µε τα οποία δίνεται άδεια για εγκατάσταση πάνελ σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Αν και το εν λόγω ζήτηµα αποτελεί αγκάθι για αρκετούς συντελεστές της αγροτικής παραγωγής που βλέπουν τους κάµπους να γεµίζουν µε φωτοβολταϊκά. Από την άλλη έρχεται να διευκολυνθεί η χωρητικότητα του δικτύου.

ΑΠΕ & ΣΗΘΥΘΑ στο δίκτυο

Με την προτεινόµενη ρύθµιση του άρθρου 96, «δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν εισήγησης του ∆ιαχειριστή του ∆ικτύου και τροποποίησης του Κώδικα του Ε∆∆ΗΕ, να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος. Έτσι, θα διευκολύνεται η ένταξη περισσότερης ισχύος σταθµών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στο δίκτυο.

Λαµβάνεται πρόνοια για τη διάθεση των νέων αυτών περιθωρίων και την κατανοµή της νέας ισχύος στις εκάστοτε δράσεις. Δηλαδή για την εγκατάσταση σταθµών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγών, αυτοπαραγωγών µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού, αυτοπαραγωγών µε εφαρµογή εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού, αυτοπαραγωγών του ειδικού προγράµµατος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστηµάτων. Απώτερος σκοπός είναι να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα (Ε.Σ.Ε.Κ./ Β’ 4893/2019). Ως προς τη διείσδυση των Α.Π.Ε., την αναχαίτιση των συνεπειών λόγω της 20 σφοδρής διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη διαµόρφωση πλαισίου για πιο ενεργητικά καταναλωτικά πρότυπα».

Σηµειώνεται ότι το προηγούµενο διάστηµα αρκετοί ήταν οι αγρότες που αναζήτησαν µέσω του net metering διέξοδο από τις υψηλές τιµές ρεύµατος. Ωστόσο σταθερά τα τελευταία χρόνια, ελάχιστες είναι οι αιτήσεις που προχωρούν. Σήµερα η δυναµικότητα του δικτύου του ∆Ε∆∆ΗΕ είναι περιορισµένη. Σε πολλά σηµεία και κορεσµένη.

Οι αιτήσεις, λοιπόν, για net metering αγροτών θα γίνεται ψηφιακά.

Πηγή: agronews.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.