Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που εξετάζει η κυβέρνηση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας άμεσης απόδοσης μελετά η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες απευθύνουν πρόσκληση προς όλα τα κράτη-μέλη να παρουσιάσουν όλες τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν για να επιταχύνουν τη βραχυπρόθεσμη μείωση ζήτησης για ενέργειας και τα εκτιμώμενα οφέλη, έως τις αρχές Ιουλίου.

«Το να μην κάνουμε τίποτε στο μέτωπο των εθελοντικών δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι επιλογή», σημειώνουν αρμόδια στελέχη. Παραπέμπουν στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει άλλες χώρες. Για παράδειγμα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία και που πηγαίνουν πέρα από την «επιχείρηση θερμοστάτη».

Ανάγκη για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας & μείωση της ζήτησης

Καθώς όλα δείχνουν ότι το κόστος της ενέργειας θα διατηρηθεί υψηλό για το ορατό μέλλον, η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών να συνδυαστούν με παρεμβάσεις για τη μείωση της ζήτησης για ενέργεια. Αναγνωρίζει ότι τα συμπεριφορικά μέτρα πρέπει να εστιάζουν στη μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση/ψύξη των κτιρίων, αλλά και για τις μεταφορές, μπορεί να συνεισφέρουν ουσιωδώς στο εγχείρημα της ελάφρυνσης των νοικοκυριών. Ο συνδυασμός χρήσης τέτοιων μέτρων για τη θέρμανση/ψύξη κτιρίων και τις μεταφορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν άμεσα σε μείωση 5% της τελικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Δηλαδή 13 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο και αντίστοιχη μείωση 5% στην κατανάλωση βενζίνης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, μια στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την πάταξη της «ενεργειακής σπατάλης» στα νοικοκυριά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 11 Mtoe (μεγατόνων ισοδυνάμου πετρελαίου) το χρόνο. Θα περιλάμβανε δε προτροπές προς τους πολίτες να μειώσουν τη θερμοκρασία στα κλιματιστικά και τα θερμαντικά σώματα. Να αποφεύγουν την κατανάλωση ενέργειας σε ώρες αιχμής. Να κλείνουν τις πόρτες σε αίθουσες που κλιματίζονται. Όταν τα φώτα δε χρειάζονται, να κλείνουν. Να περιορίζουν τη χρήση ενέργειας στα καταστήματα.

Ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 3,5 Mtoe θα μπορούσε να προκύψει από την ένταση των ενεργειακών επιθεωρήσεων στα κτίρια. Αλλά και από την αυξημένη χρήση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης. Άλλοι 0,7 Mtoe θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών σχημάτων και προϊόντων. Αυτά θα ενθάρρυναν τη λήψη μέτρων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Ο ρόλος της θερμοκρασίας στους λέβητες

Σύμφωνα με την Κομισιόν, 2,5 Mtoe τον χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εάν δεν άλλαζε η θερμοκρασία στους λέβητες στα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων. Επιπλέον 1,5 Mtoe εάν χορηγούνταν χρηματοδοτικά/φορολογικά κίνητρα για την ταχεία διείσδυση των αντλιών θέρμανσης. Και την αντικατάσταση των καυστήρων φυσικού αερίου. Αντίστοιχη εξοικονόμηση (1,5 Mtoe) υπολογίζεται ότι μπορεί να προκύψει μέσω της χορήγησης κινήτρων για εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων που παρακολουθούν και προσαρμόζουν την κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια.

Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πλειάδα μέτρων που αφορούν τον τομέα των μεταφορών. Οι Βρυξέλλες παραδέχονται πάντως ότι τα πιο υψηλής αποδοτικότητας μέτρα είναι αυτά που απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότη. Δεν προβλέπει κάτι τέτοιο το Repower EU.

Έτσι, αυξημένη έμφαση δίνεται -μεταξύ άλλων- στην ταχύτερη διείσδυση των οχημάτων μηδενικών ρύπων. Σε αυτό, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε.. Έμφαση δίνεται και στις επενδύσεις για δημόσια προσβάσιμες υποδομές φόρτισης. Αλλά και στα «πράσινα» δημόσια μέσα μεταφοράς.  

Πηγή: naftemporiki.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.