Νέα | ενεργειακή κρίση

Επιπρόσθετα μέτρα για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Μέτρα για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει εκδοθεί και να έχει τεθεί σε εφαρμογή η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία αυτό εγκρίνεται.

Το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας βασίζεται σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσα καθορίζονται στο Σχέδιο Δράσης 

Το Σχέδιο Δράσης καθορίζει το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου θα ενταχθεί ένα νέο πακέτο μέτρων. Αυτό αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ. Θα είναι ένα… αντίδοτο στην έκρηξη των τιμολογίων σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Να σημειωθεί πως είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο από το ΥΠΕΝ. Ήδη εξετάζονται πρόσθετα μέτρα. Τέτοια μέτρα είναι η διεύρυνση των νοικοκυριών που μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας μιας δεύτερης περιμέτρου με κοινωνικά και άλλα κριτήρια.

Στο Σχέδιο Δράσης που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η «βελτίωση του σχήματος του κοινωνικού τιμολογίου» για την παροχή προνομιακού τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός είναι η προστασία των πληττόμενων νοικοκυριών από ακραίες και έκτακτες συνθήκες ενεργειακής ένδειας. Στο αρχικό κείμενο αναφέρονταν πως το κόστος της δημόσιας δαπάνης για το κοινωνικό τιμολόγιο θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030. Μάλιστα, θα αφορά 100.000 νοικοκυριά. Τώρα πιθανώς το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.

Ένα από τα μέτρα που σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών, είναι η «ενεργειακή κάρτα». Αφορά στην παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων ενεργειακών προϊόντων σε προνομιακή τιμή. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η κατανάλωση από πληττόμενα νοικοκυριά μέσω της διάθεσης «ενεργειακής κάρτας». Για το σκοπό αυτό θα μπορούν να διατεθούν άλλα 40 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030. Με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν 100.000 νοικοκυριών.

Ενεργειακή κάρτα

Προβλέπεται πως η «παρεχόμενη «ενεργειακή κάρτα» θα δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα πληττόμενα νοικοκυριά. Παράλληλα, δεν θα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης τους με το ισοδύναμο ποσό αγοράς τους ή η ενδεχόμενη υποκατάσταση τους με άλλο ενεργειακό προϊόν». Η κάρτα θα μπορεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων, τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των πληττόμενων νοικοκυριών. Ενώ για την περίπτωση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής, δεν θα έχουν δυνατότητα ένταξης τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Στο κείμενο που τέθηκε προς διαβούλευση, το ΥΠΕΝ τονίζει πως λόγω του χαμηλού ρυθμού διείσδυσης έξυπνων μετρητών θα προβλεφθεί η εγκατάσταση προπληρωμένων έξυπνων μετρητών σε πληττόμενα νοικοκυριά. Πρόκειται γαι νοικοκυριά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της «ενεργειακής κάρτας». Δηλαδή με την ενεργειακή κάρτα το νοικοκυριό θα προαγοράζει συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον μέτρα για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας

Εκτός από τα συγκεκριμένα μέτρα, στο πακέτο του Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας εντάσσεται και σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων. Αυτές έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των πληττόμενων νοικοκυριών από το φαινόμενο της ενεργειακής ένδειας.

Τέτοιες είναι η αυτόματη «μετάπτωση ευάλωτων οικιακών πελατών στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας στην περίπτωση καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα κριτήρια καθορισμού των πληττόμενων νοικοκυριών». Ο καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών, κ.α.

Εκτός από το «Νέο Εξοικονομώ» για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, στο σχέδιο εντάσσονται και προγράμματα επιδότησης της εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ στα φτωχότερα νοικοκυριά. Πρόκειται να καλύψουν τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες τους με το χαμηλότερο και αποδοτικότερο τρόπο. Η επιδότηση των πληττόμενων νοικοκυριών μπορεί να φτάνει μέχρι και το 80% του συνολικού κόστους επένδυσης των επιλέξιμων παρεμβάσεων. Ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές η επιδότηση μπορεί να φτάνει και το 90%.

Η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται και δεν ιδιοκαταναλώνεται δύναται να πωληθεί από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης. Έτσι δίνεται ένα επιπρόσθετο όφελος στα πληττόμενα νοικοκυριά. Μαζί με το «Νέο Εξοικονομώ», η δημόσια δαπάνη για τα συγκεκριμένα προγράμματα θα φτάσει τα 1,8 δισ. ευρώ. Και αυτό μέχρι το 2030.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.