Νέα | Ενεργειακή απόδοση

Η Κομισιόν σχεδιάζει το νέο “Εξοικονομώ κατ’οίκον”

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο σχεδιασμός για το νέο χρηματοδοτικό προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων έχει ήδη ξεκινήσει, έστω κι αν το «Εξοικονομώ κατ’οίκον 2» βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στεγαστικών Δανείων (European Mortgage Federation) προωθώντας ένα σχήμα το οποίο θα συνδέει τα στεγαστικά δάνεια με το ενεργειακό πιστοποιητικό του εκάστοτε ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο η αξία ενος ακινήτου θα αποκτά περιβαλλοντικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά. Στόχος της Επιτροπής είναι ο συνυπολογισμός της ενεργειακής απόδοσης μιας κατοικίας ως κριτήριο για τον τύπο στεγαστικού δανείου που θα δίνουν οι τράπεζες.

Βεβαίως, το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν θα αφορά μόνο ιδιωτικές κατοικίες αλλά και τα κτίρια του δημοσίου τομέα καθώς η απώλεια της ανεργίας που προκύπτουν από τη χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα των μεγάλη δημοσίων κτιρίων είναι μεγαλύτερη από αυτήν των ιδιωτικών κατοικιών.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, δηλαδή η υλοποίηση ενός μοντέλου ΣΔΙΤ στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων. Το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί σε δήμους τη Γαλλία.

Οι προτάσεις αυτές είναι ακόμα υπό εξέταση, ωστόσο είναι σαφές πως τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Πρόσφατα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «ένα Εξοικονομώ κάθε χρόνο» για να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους στην αποδοτικότητα των κτιρίων.

Του Αλέξανδρου Κόντη

Πηγή:real.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.