Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Σταθάκης: Χρειαζόμαστε ένα “Εξοικονομώ” κάθε χρόνο έως το 2030

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εθνικό σχέδιο της χώρας για την ενέργεια έως το 2030 περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο Capital+Vision που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr.

Ο πιο δύσκολος στόχος που καλείται να πετύχει η χώρα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση. Έχοντας συνυπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι έως το 2030 θα έχει εξοικονομήσει ενέργεια 30% σε σχέση με σήμερα. “Χρειαζόμαστε ένα ‘Εξοικονομώ’ κάθε χρόνο για να φτάσουμε στους στόχους του 2030”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι ο εξηλεκτρισμός, με τον υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου σε τομείς που καίνε πετρέλαιο (μεταφορές, ψύξη, θέρμανση). Το θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται ενώ παράλληλα, επιταχύνονται οι διασυνδέσεις που υποκαθιστούν πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής στα νησιά -στη μεγαλύτερη εν εξελίξει επένδυση.

Παρά τις προκλήσεις, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο μεγάλος μετασχηματισμός στα έργα υποδομής, στην ενοποίηση αγορών ενέργειας, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, στη λειτουργία του συστήματος ενέργειας, αποτελεί τεράστιο πεδίο επενδύσεων, με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές θα αποτυπώνονται στο εθνικό σχέδιο, να κάνουν λόγο για επενδύσεις 33 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

ΑΠΕ

Έχοντας συναινέσει στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια έως το 2030, η Ελλάδα θα πρέπει έως το 2030 να παράγει τουλάχιστον το 50-55% της ενέργειας που καταναλώνει συνολικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, το κομμάτι της ενέργειας που χάνεται από την αποκλιμάκωση της χρήσης λιγνίτη αλλά και η νέα ενέργεια θα πηγαίνει αποκλειστικά στις ΑΠΕ. Στο ίδιο διάστημα ο ρόλος του φυσικού αερίου θα είναι να συντηρεί και να βοηθά την επέκταση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε θεσμικές παρεμβάσεις:

-κατάργηση μόνιμων επιδοτήσεων στις ΑΠΕ. Εδώ και ένα χρόνο γίνονται διαγωνισμοί για τις τιμές των ΑΠΕ, χωρίς εγγυημένη τιμή, μια διαδικασία που οδήγησε σε πολύ μεγάλη μείωση των τιμών αποζημίωσης. Οι ΑΕΠ εκτός από περιβαλλοντικά ωφέλιμες, γίνονται και οικονομικά αποδοτικές. Προσθήκη ειδικής αγοράς για τις μικρές ανεμογεννήτριες.

-αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, με γνώμονα το σεβασμό προς το περιβάλλον.

-θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων που προωθούν την κοινωνική οικονομία. Αποτελούν ένα εργαλείο προκειμένου η παραγωγή ενέργειας να ξεφύγει από τους αποκλειστικούς παραγωγούς και να ενταχθεί στην ίδια την κοινωνία και την οικονομία.

Σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2019 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Η εταιρεία έχει ιδρυθεί και το χρηματιστήριο ενέργειας, που προβλέπεται στο πλαίσιο του Target Model, θα μπει σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2019, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης. Οι δύο καινοτομίες του: τα διμερή συμβόλαια (εγώ θα καθορίζω το μείγμα και την τιμή που θέλω στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μου. Θα έχω διμερές συμβόλαιο με τον προμηθευτή ενέργειας) και η αντικατάσταση του ΕΤΜΕΑΡ με τα πράσινα πιστοποιητικά.

Υδρογονάνθρακες

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η Ελλάδα πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει παραγωγός ενέργειας, επικαλούμενος το ενδιαφέρον πολύ ισχυρών εταιρειών για τα δύο μεγάλα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης και δυτικά της Κέρκυρας. Υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση ότι η περιοχή μας αυτή προσομοιάζει όλο και περισσότερο στα ευρήματα γειτονικών χωρών, όπως Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου.

Χρονοδιάγραμμα και ειδικοί στόχοι

Μέχρι τέλος του χρόνου η χώρα πρέπει να υποβάλει στην Κομισιόν το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Η αρμόδια επιτροπή θα καταθέσει το πόρισμά της τις επόμενες εβδομάδες ώστε να γίνουν δύο κύκλοι συζητήσεων στη βουλή και έως τα τέλη του έτους να υποβληθεί στην Κομισιόν το πλήρες περίγραμμα για το πώς θα κινηθεί ενεργειακά η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα της χώρας περιλαμβάνει και ειδικούς στόχους, όπως η μείωση ενεργειακής εξάρτησης, η διασύνδεση της πλειοψηφίας των νησιών, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, η αλλαγή προτύπου κατανάλωσης και χρήσης καυσίμου στους τελικούς τομείς κατανάλωσης (ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, εξηλεκτρισμός τομέων τελική κατανάλωσης) και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας (συγκράτηση ενεργειακού κόστους, αύξηση εγχώριας προστιθέμενης αξίας ενεργειακού τομέα και βελτίωση ενεργειακής έντασης).

Της Αναστασίας Κυριανίδη

Πηγή:capital.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.