Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού
[email protected]
Όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, το νέο πρόγραμμα επιδότησης «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2019» θα προκηρυχθεί μέσα σε έναν μήνα, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις τράπεζες, που θα συμμετέχουν σ’ αυτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα δεν θα διαφέρει ως προς τα κριτήρια και τους όρους από το προηγούμενο, το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ». Εν αναμονή της προκήρυξης, λοιπόν, πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν σταματήσει κάθε επισκευή – συντήρηση του σπιτιού τους, περιμένοντας την επιδότηση, ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά την απόδοση του σπιτιού τους εξοικονομώντας χρήματα, αλλά και ενέργεια.
1. Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις;
Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙΙ – 2019» θα προκηρυχθεί στα τέλη Απριλίου και μπορούν να υπαχθούν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών.
2. Με τι χρηματικό ποσό μπορώ να επιδοτηθώ;
Θα προβλέπεται επιδότηση ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα για προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται η χορήγηση άτοκου τραπεζικού δανείου για το υπόλοιπο του ποσού.
Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μπορεί να φτάσει το 70% για ποσά έως 25.000 ευρώ.
Οσον αφορά στο μέγεθος της κατοικίας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 250 τετραγωνικά μέτρα.
3. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, που καθορίζουν το μέγεθος της επιδότησης;
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα είχε ταξινομηθεί σε 7 κατηγορίες.
Για παράδειγμα εάν το οικογενειακό εισόδημα ήταν μέχρι 20.000 ευρώ, που βρίσκεται και η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, η επιδότηση είναι 60%. Οσο αυξάνεται το εισόδημα μικραίνει αντίστοιχα και το ποσοστό της επιδότησης.
4. Παίζει ρόλο η οικογενειακή κατάσταση;
Βεβαίως! Για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%. Προσοχή όμως για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το τελικό ποσοστό επιδότησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 70%, ενώ για οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ το τελικό ποσοστό δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
5. Δηλαδή, πόσα χρήματα θα βάλω εγώ από την τσέπη μου;
Για να καταλάβετε τη φιλοσοφία του προγράμματος, ας δούμε ένα απλό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Εστω ότι έχετε ένα οικογενειακό εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ και μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων. Τότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για εργασίες αξίας 25.000 ευρώ (250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Αν στην κατοικία δεν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη, τότε δικαιούστε επιδότηση της τάξης του 60%, δηλαδή 15.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν από εσάς, είτε από δικά σας χρήματα, είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού. Σε περίπτωση τώρα που έχετε ένα προστατευόμενο μέλος (τέκνο) η επιδότηση φτάνει στο 65% και με δύο τέκνα και περισσότερα μέχρι και το 70%, δηλαδή 17.500 ευρώ, που είναι και το μέγιστο ποσό επιδότησης. Με ανάλογο τρόπο μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό της επιδότησης σας και το ποσό που θα πρέπει εσείς να καταβάλετε, ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκετε.
6. Πρέπει υποχρεωτικά να πάρω τραπεζικό δάνειο;
Οχι. Δεν είναι υποχρεωτική η λήψη τραπεζικού δανείου.
7. Τι δικαιολογητικά πρέπει να συγκεντρώσω για να είμαι έγκαιρα έτοιμος;
- Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
- Οικοδομική άδεια του κτιρίου ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. βεβαίωση μηχανικού για κατοικία προ του έτους 1955, δήλωση αυθαιρέτου στο νόμο 4178/13 ή 4495/17 κ.άλ.)
- Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος
- Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1)
- Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
- Για ενοικιαζόμενη κατοικία ή κατοικία που παραχωρείται δωρεάν: Πλέον πρόσφατο αντίγραφο Αναλυτικής Κατάστασης για τα Μισθώματα Ακινήτων (Ε2)
8. Πού θα καταθέσω την αίτηση με τα δικαιολογητικά;
Η διαδικασία της αίτησης θα γίνει, όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επομένως θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα δικαιολογητικά, ώστε μόλις ανοίξει το σύστημα να καταθέσετε την αίτηση, για να εξετασθεί γρήγορα και να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.
9. Πού πρέπει να απευθυνθώ για να ενταχθώ στο πρόγραμμα;
Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας, που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα θα πρέπει να εξετάσει εάν καλύπτει τα κριτήρια. Αν «ναι», θα πρέπει στη συνέχεια να επικοινωνήσει με έναν μηχανικό – ενεργειακό επιθεωρητή ο οποίος θα αναλάβει:
- Την ενημέρωση σας ως σύμβουλος έργου
- Θα διενεργήσει την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και θα καταγράψει τις παρεμβάσεις εκείνες που αποδίδουν το μέγιστο δυνατό για το σπίτι σας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες σας
- Θα ετοιμάσει τα δικαιολογητικά για την κατάθεση του φακέλου σας
- Θα αναλάβει τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησής σας
- Θα αναλάβει, αν το επιθυμείτε, την κατασκευή όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων μέχρι την ολοκλήρωση του έργου
- Θα διενεργήσει τη δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και θα αναλάβει τη μετέπειτα τεχνική υποστήριξη σε ότι χρειαστείτε
10. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επιλεγεί μια κατοικία;
α) Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από την τελευταία φορολογική δήλωση (Ε1).
β) Να είναι νόμιμη και σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετα να έχουν τακτοποιηθεί και να έχει εξοφληθεί το πρόστιμο.
γ) Να έχει καταταχθεί από το πρώτο Ενεργειακό Πιστοποιητικό, σε κλάση Δ ή χαμηλότερα (Ε, Ζ, Η).
11. Ποια κατοικία θεωρείται κύρια;
Η κύρια κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση (Έντυπο Ε1). Εάν το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκμετάλλευση ή δωρεάν παραχώρηση και άρα δεν δηλώνεται ως κατοικία από τον αιτούντα, η χρήση του ως κύρια κατοικία προκύπτει από το έντυπο Ε1 του χρήστη της κατοικίας. Η ενοικίαση / παραχώρηση προκύπτει από το έντυπο Ε2 του αιτούντα.
12. Στο σπίτι μου έχω κάνει ένα αυθαίρετο δωμάτιο. Μπορώ να ενταχθώ;
Οχι. Το πρόγραμμα έχεις απαραίτητη προϋπόθεση τη νομιμότητα όλου του ακινήτου. Επομένως, θα πρέπει να προηγηθεί η νομιμοποίηση του αυθαιρέτου πριν την υποβολή φακέλου.
13. Εχω μια παλιά μονοκατοικία του 1956 που δεν έχει οικοδομική άδεια, αλλά έχει συμβόλαιο και δηλώνεται κανονικά στη φορολογική δήλωση. Τι δικαιολογητικό πρέπει να καταθέσω;
Η δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση δεν συνεπάγεται ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Πρέπει να προσκομισθεί οικοδομική άδεια ή σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. εξαίρεση από κατεδάφιση ή τακτοποίηση με το νόμο περί αυθαιρέτων) από το οποίο να προκύπτει ότι το κτήριο υφίσταται πλέον νόμιμα.
14. Εχω κατοικία, που δηλώνεται ως ημιτελής στην Εφορία. Μπορώ να την εντάξω στο πρόγραμμα, για να την ολοκληρώσω;
Ημιτελής κατοικία δεν είναι επιλέξιμη στο «Εξοικονομώ». Οταν το πρόγραμμα αναφέρεται σε «κατοικίες», νοούνται οι αποπερατωμένες και ήδη ηλεκτροδοτημένες.
15. Είμαι ιδιοκτήτης ισόγειων διαμερισμάτων, τα οποία στην οικοδομική άδεια φαίνονται ως ένα ενιαίο κατάστημα αλλά στο Ε9 και Ε1 δηλώνονται ως δύο ξεχωριστές κατοικίες. Μπορούν να υπαχθούν;
Θα πρέπει πρώτα να γίνει τακτοποίηση της αυθαιρεσίας, που είναι η αλλαγή της χρήσης και η διαμερισμάτωση, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία και μετά να υποβληθεί αίτηση στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος για το συγκεκριμένο ακίνητο.
16. Για ποιες παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθώ;
- Αντικατάσταση κουφωμάτων
- Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
- Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης
- Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης
17. Μπορώ να βάλω θωρακισμένη πόρτα στο διαμέρισμα;
Οχι, γιατί δεν θεωρείται εξωτερική πόρτα.
18. Θερμομόνωση γίνεται μόνο στην ταράτσα ή και σε κατοικία που έχει στέγη;
Το πρόγραμμα επιδοτεί:
- Εξωτερική θερμομόνωση δώματος
- Θερμομόνωση κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη
- Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής Τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα
- Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής Τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα.
19. Τι επιδοτείται για τη θέρμανση;
Επιδοτείται:
- Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με καινούριο σύστημα πετρελαίου/φυσικού αερίου/υγραερίου/βιομάζας/αντλίας θερμότητας.
- Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ)
- Ο,τι σχετίζεται με τη αυτοματοποίηση της εγκατάστασης π.χ. χρονοδιακόπτης, ηλεκτροβάννα, κυκλοφορητής, θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης καθώς και οι εργασίες για την αναβάθμιση της παροχής για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.
20. Μπορώ να βάλω ηλιακό;
Ναι. Για παροχή ζεστού νερού είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού χρήσης
Πηγή:taxydromos.gr