Νέα | Δημόσιο

Αναμονή για το «Εξοικονομώ» και για τα κτίρια του Δημοσίου

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Η ενεργειακή κρίση μάς «χτυπά» για τα καλά την… πόρτα, θα αποτελέσει αναμφισβήτητα κύριο θέμα συζήτησης τα επόμενα χρόνια και οι εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα κτίρια της Ελλάδας, και αυτά του Δημοσίου, κρίνεται πλέον απαραίτητη.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο έως το 2023, αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας. Και την επακόλουθη εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης με όχημα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χωρίζεται σε τρία σκέλη: «Εξοικονομώ 2021» που αφορά νοικοκυριά, ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου.

Το τελευταίο είναι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα». Ξεκινάει το καλοκαίρι και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. Με την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια άνω των 900 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι πως τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το πρόγραμμα προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτά τα κτίρια του Δημοσίου καταλαμβάνουν έκταση περί τα 2,5 εκατ. τ.μ. Η εξοικονόμηση που θα προκύψει, εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί όπως σχεδιάζεται, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα. Το σχέδιο προβλέπει ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης έως το 2030.

Ποια κτίρια του Δημοσίου αφορά

Τα κτίρια που θα μπουν στο πρόγραμμα είναι πέντε κατηγοριών:

α) Κτίρια της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των ΝΠΔΔ.

β) Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία, κ.λπ.

γ) Εκπαίδευσης, δηλαδή ΑΕΙ, σχολεία, κ.λπ..

δ) Εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια, επισκοπεία.

ε) Λοιπά κτίρια που εντάσσονται στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ή είναι ΝΠΔΔ, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για την επιλογή των κτιρίων βασικό κριτήριο είναι σε αυτή την πρώτη φάση να ανήκουν σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης από Γ΄ και κάτω. Να είναι δηλαδή ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Τελικός στόχος είναι όλα τα κτίρια να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ετήσιας ενέργειας το λιγότερο κατά 30%. Αλλά και παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2.

Η εξοικονόμηση ενέργειας με το πέρας του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 600 εκατ. kWh ετησίως. Οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα που θα μειωθούν, θα αγγίξουν τους 360.000 τόνους τον χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 36 πύργους του Άϊφελ σε ρύπους CO2 κάθε χρόνο.

Πηγή: moneyreview.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.