Νέα | buildingcert

«Εξοικονομώ 2021»: Νέα παράταση φέρνουν τα προβλήματα στο buildingcert

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες από την ημέρα που ξεκίνησαν τα προβλήματα στην ιστοσελίδα buildingcert.gr, την πλατφόρμα του ΥΠΕΝ όπου οι μηχανικοί εκδίδουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, και όπως όλα δείχνουν, η μία παράταση φέρνει την άλλη στο «Εξοικονομώ 2021».

Αρχικά, τα προβλήματα στην ιστοσελίδα buildingcert.gr ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24/01 εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική και άλλες περιοχές. Αυτά τα προβλήματα είχαν επιπτώσεις στις αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021». Και αυτό διότι η αδυναμία έκδοσης ΠΕΑ επηρεάζει μία σειρά από άλλες διαδικασίας, όπως αυτές των μεταβιβάσεων ακινήτων, της ηλεκτροδότησης κλπ.

Οι ανακοινώσεις που αφορούν τα προβλήματα στη λειτουργία του buildingcert.gr, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί νέα παράταση για το «Εξοικονομώ 2021» έως τέλη Φεβρουαρίου, διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύμφωνα με το b2green.gr, φαίνεται πως το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται τελικά στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2021», μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό που απομένει είναι να ανακοινωθεί και επίσημα (πάντα εκτός απροόπτου) και βέβαια, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που θα απομείνει, να λειτουργήσει στοιχειωδώς σωστά το πρόγραμμα.

Η πρώτη ανακοίνωση για την παράταση στο «Εξοικονομώ 2021» μετά τα προβλήματα στο buildingcert.gr

Την Τετάρτη 16/01, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα Τετάρτη, 26.1.2022, από ώρα 13.15, αποκαταστάθηκε η λειτουργία των εφαρμογών που φιλοξενούνται στην υπολογιστική υποδομή του Κέντρου, δηλαδή: buildingcert.gr, fuelprices.gr, fuelstats.gr και escoregistry.gr.

Για αποτυχίες που τυχόν συμβούν κατά τις πρώτες ώρες, λόγω της αναμενόμενης υπερφόρτωσης των συστημάτων, ζητούμε εκ νέου συγνώμη».

Την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη 27/01, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πως παρατείνει κατά 15 ημέρες την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ 2021». Έτσι, θα περίμενε κανείς πως η νέα καταληκτική ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου για τις αιτήσεις μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων στο «Εξοικονομώ 2021» σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του ΚΑΠΕ για την αποκατάσταση της λειτουργίας των εφαρμογών που φιλοξενεί μεταξύ των οποίων και το buildingcert, θα σήμαινε και τη λήξη των προβλημάτων. Αντί όμως να συμβεί αυτό, η αδυναμία έκδοσης Π.Ε.Α. συνεχίστηκε και μέσα στις επόμενες μέρες.

Με τα προβλήματα να συνεχίζονται και τις διαμαρτυρίες των μηχανικών να εντείνονται, το ΚΑΠΕ αναγκάστηκε να εκδώσει νέα ανακοίνωση, την Παρασκευή 28/01 το απόγευμα.

Η ανακοίνωση της ΚΑΠΕ:

«Όπως αναμενόταν, λόγω της επιταχυνόμενης ζήτησης και, εξ αυτής, της υπερφόρτωσης των συστημάτων, η υλικοτεχνική υποδομή του buildingcert.gr εξυπηρετεί μόνο ένα μέρος της και αυτόματα απορρίπτει την υπόλοιπη. Με τη σταδιακή εξυπηρέτηση της ζήτησης, τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Ζητούμε συγνώμη για την περιστασιακή ταλαιπωρία και παρακαλούμε να αποφεύγεται η έκδοση νέων ΠΕΑ, εάν δεν επείγει. Υπενθυμίζουμε ότι η λήξη του Α’ Κύκλου του «Εξοικονομώ» παρατάθηκε κατά 15 ημέρες».

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 31/01, το ΚΑΠΕ εξέδωσε μια ακόμα ανακοίνωση, με την οποία περιέγραφε την κατάσταση έως εκείνη τη στιγμή ως εξής:

«Από την Τετάρτη, 26.1.2022, ώρα 13:15, που αποκαταστάθηκε η λειτουργία των εφαρμογών που φιλοξενούνται στην υπολογιστική υποδομή του Κέντρου, και μέχρι σήμερα, Δευτέρα, 31.1.2022, ώρα 14.00, έχουν εκδοθεί από το buildingcert.gr συνολικά 6.267 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης. Ωστόσο, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν επιτρέπει ακόμη την πλήρη ανταπόκρισή του. Ζητούμε την κατανόησή σας και εργαζόμαστε για τη βελτίωση της λειτουργίας του».

Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ που διαχειρίζεται την πλατφόρμα, την Τετάρτη 02/02 , η διαχειριστική ικανότητα του buildingcert.gr μετά την πρόσφατη διακοπή ηλεκτροδότησης των υποδομών του συστήματος είχε πλέον αποκατασταθεί, παρέμεναν όμως οι συνθήκες υπερφόρτωσης:

«H διαχειριστική ικανότητα του buildingcert.gr έχει αποκατασταθεί μετά την πρόσφατη διακοπή ηλεκτροδότησης των υποδομών του συστήματος. Τη δεύτερη ημέρα από την επανεκκίνηση του συστήματος, δηλαδή την 27η Ιανουαρίου, παρατηρήθηκε η μέγιστη ημερήσια έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης), τα οποία ανήλθαν στα 1823. Από τις 10.12.2021 που το buildingcert.gr άρχισε να εκδίδει ΠΕΑ για το «Εξοικονομώ 2021» (το «Εξοικονομώ 2021» άρχισε να δέχεται αιτήσεις στις 13.12.2021) μέχρι και την Τετάρτη 2.2.2022, ώρα 16:59, έχουν εκδοθεί συνολικά 48.640 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και εργαζόμαστε για την ανταπόκριση του συστήματος στις συνθήκες υπεραπασχόλησης που έχουν προκληθεί».

Καθυστέρηση… ακόμα και στις ερωτοαπαντήσεις

Σε αυτό το χρονικό σημείο και πέρα όμως από τα προβλήματα με την έκδοση των ΠΕΑ, αξίζει να σημειωθεί πως χρειάστηκε να φτάσουμε στην Πέμπτη 03/02 το απόγευμα για να εκδοθεί το επίσημο αρχείο με τις 86 συχνότερες ερωταπαντήσεις του «Εξοικονομώ 2021», ουσιαστικά εκπρόθεσμα βάσει της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός πως μέσω του αρχείου δίνονται απαντήσεις που αφορούν και στη φάση προετοιμασίας υποβολής αιτήσεων.

Την έκδοση του αρχείου των ερωταπαντήσεων ακολούθησε η έκδοση αρχείου με νέες συστάσεις σε τεχνικά ζητήματα από ΤΕΕ & το ΥΠΕΝ.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.