Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

«Εξοικονομώ 2021»: Αύξηση – ρεκόρ σε αριθμό δικαιούχων και κονδύλια

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ρεκόρ αυξήσεων δρομολογεί το ΥΠΕΝ για το «Εξοικονομώ 2021» τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στα κονδύλια που θα διατεθούν για το νέο πρόγραμμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του «Εξοικονομώ 2021», ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, για να αναβαθμισθούν ενεργειακά περί τις 50.000 κατοικίες. Πλέον ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο «πήχης» αυξάνεται σε πάνω από 120.000 κατοικίες, με ανάλογη ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων. Πρόκειται για έναν αριθμό – ρεκόρ που αφορά δικαιούχους και κονδύλια για το «Εξοικονομώ 2021».

Οι 120.000 κατοικίες δεν αποτελούν απλώς «ιστορικό υψηλό» για δράση ενεργειακής εξοικονόμησης που έχει «τρέξει» στη χώρα μας. Kανένα άλλο πρόγραμμα στο παρελθόν δεν έχει ξεπεράσει τις 50.000 υπαγωγές. Παράλληλα, κινούνται στο συνολικό αριθμό των νοικοκυριών τα οποία εντάχθηκαν σε όλα μαζί τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα, και τα οποία αγγίζουν τις 140.000.

Για την κάλυψη ενός τόσο μεγάλου αριθμού ωφελούμενων, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αξιοποιήσει έως και το σύνολο των κονδυλίων που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, ύψους 1,354 δισ. ευρώ. Επίσης, εξετάζεται η υποβολή αιτήματος για άντληση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ύψους 300-500 εκατομμυρίων.

«Εξοικονομώ 2021»: Έως 15 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος. Πρόκειται για μία απόφαση που πάρθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξής του. Έτσι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει πλέον ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου, για την υποβολή αιτήσεων.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εξοικονόμησης ενέργειας, που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα τους λογαριασμούς. Πρωτοβουλίες που εξελίσσονται παράλληλα με τα μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών. Αυτά έχουν τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έως αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί περί τις 80.000 αιτήσεις υπαγωγής στο «Εξοικονομώ 2021». Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ είναι πως το νούμερο αυτό μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα φτάσει τις 150.000. Έτσι, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού, θα καλυφθεί σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων.

Όπως είναι γνωστό, από τις αιτήσεις θα δημιουργηθεί μία λίστα προτεραιότητας για την υπαγωγή στο πρόγραμμα. Λίστα που θα καταρτισθεί με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Έτσι, θα δρομολογηθούν άμεσα οι επιδοτήσεις των πρώτων 50.000 αιτούντων, καλύπτοντας έτσι τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος. Η  υπαγωγή των υπολοίπων αιτήσεων θα γίνει από τη λίστα επιλαχόντων που θα δημιουργηθεί. Κάτι που θα γίνει παράλληλα με «ξεκλείδωμα» των επιπλέον κεφαλαίων που έχει αποφασισθεί να διατεθούν.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.