Είναι «ώρα να ενεργήσουμε» τονίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η οποία συμμετέχει στον εθνικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας, ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Στον “πόλεμο” για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να βοηθήσουμε όλοι» υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ «και πρέπει να το κάνουμε άμεσα».
Βάσει της ΚΥΑ, ΦΕΚ 3424/τ.Β/02.07.2022, προτείνει λύσεις για άμεσες παρεμβάσεις χωρίς ιδιαίτερο κόστος:
- Ορίζουμε άμεσα (όσοι δεν το έχουμε κάνει) τον υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων
- Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του κλιματισμού στους 27ᵒC
- Δεν λειτουργούμε τον κλιματισμό μαζί με ανοιχτά παράθυρα.
- Φροντίζουμε να κλείνουμε τα κλιματιστικά των γραφείων όταν φεύγουμε (και κάνουμε ελέγχους για αυτό).
- Αλλάζουμε τους χρονοδιακόπτες των πινάκων του οδοφωτισμού (τουλάχιστον) με φωτοκύτταρα (εκτός αν φυσικά έχουμε ήδη βάλει πιο προηγμένα συστήματα τηλεμετρίας)
- Μειώνουμε τη λειτουργία του διακοσμητικού φωτισμού (κτίρια, αξιοθέατα κλπ) έως τις 03.00 και περιορίζουμε τη χρήση σιντριβανιών και άλλων μεγάλων ομοειδών καταναλώσεων
Ώρα να… ενεργήσουμε άμεσα για την ενέργεια, μέχρι να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις» αναφέρει η ΚΕΔΕ.
Ένταξη του «Ηλέκτρα» με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να γίνει η ένταξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «Ηλέκτρα» με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2023-2025.
Συγκεκριμένα, με βάση σχετικό έγγραφο του Υπηρεσιακού Γραμματέα του ΥΠΕΝ Ν. Μιχαλόπουλου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ζητείται η ένταξη του έργου «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων “Ηλέκτρα”» στην ΣΑΕ 061/2, με προτεινόμενο προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι συνολικές πιστώσεις για την τριετία 2023-2025 ανέρχονται σε 475 εκατ. ευρώ και κατανέμονται ως εξής:
- 2023: ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ
- 2024: ποσό ύψους 125 εκατ. ευρώ
- 2025: ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Πηγή: b2green.gr