Νέα | εξοικονομώ

‘Ερχεται «πακέτο» τριών Εξοικονομώ 4,2 δισ. ευρώ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με επιδοτήσεις Εξοικονομώ της τάξης των 4,2 δις. ευρώ δεσπόζουν στο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά την «πράσινη» οικονομία και την καθαρή ενέργεια.


Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι πόροι που δεσμεύει ο συγκεκριμένος τομέας των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανέρχεται περίπου στα 5,5 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 δις. αφορούν σε ενισχύσεις «Εξοικονομώ». Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις τα 5,5 δις. ευρώ μπορούν με μόχλευση και χρηματοδότηση από τους επενδυτές και τις τράπεζες να κινητοποιήσουν κεφάλαια για επενδύσεις ύψους 10 δις. ευρώ.

Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Πιο συγκεκριμένα και κατά τις πηγές, τα 3 δις. ευρώ έχουν να κάνουν με τη συνέχιση του δημοφιλούς προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» δηλαδή περιλαμβάνει ενισχύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο νέος κύκλος θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει πια συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης, όπως οι «βαθμοημέρες», δηλαδή οι περιοχές με ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, η παλαιότητα των κατοικιών, τα εισοδηματικά όρια και ο βαθμός της ενεργειακής απόδοσης.

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις

Στο 1 δις. ευρώ ανέρχεται το πακέτο του «Εξοικονομώ» για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιδοτηθούν επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού (μικρά καταλύματα). Και οι επιχειρήσεις ενεργειακής εντάσεως προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας από μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές.

Επίσης, με επιπλέον 200 εκ. ευρώ θα προικοδοτηθεί το «Ηλέκτρα» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων. 

Καθαρή ενέργεια

Από το σκέλος της «καθαρής» ενέργειας του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν με 350 εκ. ευρώ και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη θωράκιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) προγραμματίζει επενδύσεις για την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με έξυπνα συστήματα καταμέτρησης. Περίπου 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές θα αποκτήσουν «ευφυή» συστήματα. Θα καταγράφουν και θα μεταδίδουν στον ΔΕΔΔΗΕ την πραγματική κατανάλωση ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό ο Διαχειριστής θα είναι εύκολο να εντοπίζει περιπτώσεις ρευματοκλοπών και βλαβών στο δίκτυο. Την ίδια στιγμή οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να προσφέρουν στον κάθε καταναλωτή εξατομικευμένα προϊόντα ρεύματος.

Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

Από το σκέλος της καθαρής ενέργειας, δεν λείπουν και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αναγκαία για την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει κονδύλια της τάξης των 400 εκ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Εκτός Ταμείου έμειναν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων. Χωρίς, όμως, όπως διαβεβαιώνουν πηγές, τα έργα αυτά να αντιμετωπίζουν προβλήματα υλοποίησης. Λόγω των σταθερών και υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν στον ΑΔΜΗΕ, τα συγκεκριμένα έργα είναι πολύ εύκολο να χρηματοδοτηθούν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και για το έργο του ΔΕΣΦΑ που είναι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

πηγή: tanea.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.