Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Έρχονται ανακοινώσεις για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Εως τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Θα αφορά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Στόχος μέσα στα προσεχή τρια χρόνια να έχουν μοχλευθεί για το σκοπό αυτό κονδύλια που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αυτό επεσήμανε σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Aπαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μαμουλάκη σχετικά με την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» για τον κλάδο του τουρισμού και κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία

Οπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, «έχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχουμε εντάξει 500εκατ., μισό δισ. δηλαδή, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Άρα, εμείς αν θεωρήσουμε ότι είναι 600 εκατ. περίπου η δημόσια δαπάνη, καταλαβαίνετε ότι με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 – 3 χρόνια. Θα αξιοποιηθούν ακριβώς για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων».

Τι θα αφορά το πρόγραμμα για τα ξενοδοχεία

Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Ιούνιο θα αφορά:

 • Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, δηλαδή παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων, ώστε να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα.
 • Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
 • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
 • Εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.
 • Διαχείριση εξοικονόμησης νερού.
 • Διαχείριση απορριμμάτων.
 • Χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων.
 • Μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ώστε να κατατεθούν οι παρεμβάσεις προς χρηματοδότηση.

«Όλα αυτά τα προωθούμε και θα είναι επιλέξιμες δαπάνες μέσα από το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινώσουμε» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας πως τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, «ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους παρεπόμενους κλάδους, συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές».

Η ταχύτητα υποβολής της αίτησης

Ερωτηθείς από τον κ. Μαμουλάκη εάν μοναδικό κριτήριο θα είναι και στην περίπτωση αυτή η ταχύτητα υποβολής της αίτησης, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι η επιλεξιμότητα θα έχει ασφαλώς οικονομικά κριτήρια, δηλαδή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην είναι υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση, κλπ.

Παράλληλα θα υπάρξουν κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση με βάση και τον όρο της «βαθμοημέρας», δηλαδή τον αριθμό των πολύ ψυχρών ή πολύ θερμών ημερών ανά έτος. «Αυτό θα είναι ένα κριτήριο που και σε αυτό το πρόγραμμα θα έχει σημαντική θέση, για να μπορέσουμε να προτεραιοποιήσουμε και επαναλαμβάνω, μιλάμε πια όχι για μία επιλογή τού όποιος πρόλαβε πρώτος αυτός θα λάβει την υποστήριξη», σημείωσε.

Λίστα επιλαχόντων

Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε επίσης ότι θα υπάρχει και λίστα επιλαχόντων ώστε κάθε φορά που θα βρίσκονται πηγές χρηματοδότησης, αυτοί να εντάσσονται στο πρόγραμμα. Μαζί με αυτό θα υπάρξουν και άλλα κριτήρια, στα οποία το υπουργείο θα καταλήξει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ), με τους άλλους φορείς και τα κόμματα δεδομένου ότι θα υπάρξει διαβούλευση.

Αναφερόμενος στο σύνολο του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι τα κτίρια και τα ξενοδοχεία καταναλώνουν στην Ελλάδα περίπου το 40% της ενέργειας η οποία χρησιμοποιείται. Κατά συνέπεια εφόσον αναβαθμιστούν ενεργειακά θα δαπανάται λιγότερη ενέργεια για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα.

Πηγή: ethnos.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.