Νέα | ενεργειακή κρίση

Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Λύση στην ενεργειακή κρίση επιχειρεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση η οποία αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος για το Μάρτιο, με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κομισιόν, ωστόσο, να δημιουργεί νέα δεδομένα για την εν λόγω χρηματοδότηση.

Μέτρα στήριξης Repower EU

Καθώς η ενεργειακή κρίση αποκτά πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, αντίστοιχα και η χρηματοδότηση αποκτά μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ξεκινάει η συζήτηση για εργαλεία συλλογικής χρηματοδότησης και δημοσιονομικής ευελιξίας στα κράτη-μέλη για να μπορέσουν να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην ανακοίνωση η Κομισιόν με τίτλο Repower EU έγινε λόγος για ενίσχυση των ΑΠΕ, των εναλλακτικών καυσίμων. Για λήψη μέτρων στήριξης στη ρευστότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων. Άνοιξε ο δρόμος για πλαφόν στις τιμές ρεύματος λιανικής. Για μικρό χρονικό διάστημα εν μέσω των έκτακτων συνθηκών.

Ρευστότητα με δάνεια και εγγυήσεις

Ειδικότερα, η ανακοίνωση έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας με δάνεια και εγγυήσεις και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευκρινιστούν οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που θα επιτρέψουν να αυξηθεί το μέγεθος της στήριξης.

Σχετικά με τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με δάνεια και εγγυήσεις, η Κομισιόν αναφέρει ότι η ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή στήριξης ρευστότητας (δάνεια ή εγγυήσεις). Μέγιστη διάρκεια 6 μηνών για μεγάλες πληττόμενες επιχειρήσεις ή έως 18 μήνες για μικρομεσαίες.

Σημειώνει ότι επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, μπορούν επίσης να επωφεληθούν εάν αντιμετωπίζουν «οξείς ανάγκες ρευστότητας λόγω εξαιρετικών και απρόβλεπτων συνθηκών». Ιδιαίτερη προσοχή στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και στους μεσάζοντες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος προμήθειας.

Επίσης σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα διαβουλευθεί με τα κράτη-μέλη ένα νέο πλαίσιο για πακέτο μέτρων Temporary Crisis Framework. Έτσι, θα ορίσει τα εργαλεία και τους τρόπους που θα δώσουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τους πληττόμενους από την ενεργειακή κρίση.

Στις 10-11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση

Η ανάγκη για χρηματοδότηση, ώστε να διευρυνθούν οι δυνατότητες στήριξης, γίνεται επιτακτική. Πηγές του Bloomberg ανέφεραν ότι η Κομισιόν ήδη επεξεργάζεται ένα ειδικό πακέτο 750 δισ. ευρώ με ορίζοντα 5-10 ετών. Αυτό έχει στόχο να βοηθήσει την Ευρώπη στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της απανθρακοποίησης.

Το θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών στις 10-11 Μαρτίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν και αναμένεται να συζητηθούν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, ώστε να βρεθούν οι πόροι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες επενδύσεων και ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η σημερινή συγκυρία.

Πηγή: imerisia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.