Την ώρα που… τρέχει το «Εξοικονομώ 2021» για οικείες και αναμένουμε την έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, αλλά και του «ΗΛΕΚΤΡΑ», που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου γνωστοποιείται ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθούν μεγάλα κονδύλια για επιπλέον ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου μέσα από μία ανάρτηση στο Twitter ανακοίνωσε:
«Ενώ ήδη εφαρμόζεται το “Εξοικονομώ 2021” προχωρά η εφαρμογή του προγράμματος “ΗΛΕΚΤΡΑ” για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου. Με σχέδιο την επόμενη 5ετία θα κινητοποιηθούν πάνω από 4 δισ. ευρώ για προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων».
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών το ΥΠΕΝ έδωσε στη δημοσιότητα τις προδιαγραφές του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τα κτίρια του Δημοσίου.
Αυτά είναι τα κριτήρια για την επιλογή και ένταξη έργων στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για το Δημόσιο:
- Κτίρια νομίμως υφιστάμενα.
- Να ανήκουν στις κατηγορίες Ενεργειακής Κλάσης από Γ έως Η.
- Να μην έχουν υποστεί ριζική ανακαίνιση.
- Η ενεργειακή αναβάθμιση να αφορά στο σύνολο του κτιρίου και όχι σε τμήματά του, καθώς και σε «ομάδα» κτιρίων του ίδιου φορέα σε μία αίτηση.
- Οι επεμβάσεις να αφορούν σε ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 500 m², ανά αίτηση.
- Να ανήκουν στην ιδιοκτησία του υποψηφίου δικαιούχου. Σε περίπτωση που τα προτεινόμενα κτίρια δεν είναι ιδιόκτητα, απαιτείται η ύπαρξη εν ισχύ παραχωρητηρίου για διάστημα τουλάχιστον 15 ετών μελλοντικά.
- Να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, βάσει του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού και να μην έχουν καταταγεί στην κατηγορία «Τρωτά».
- Οι προτεινόμενες επεμβάσεις να αφορούν αποκλειστικά σε εργασίες βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης.
- Να τεκμηριώνεται επαρκώς η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μετά την ολοκλήρωση των έργων.
- Τα προτεινόμενα έργα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
- Η κατάθεση τεκμηριωμένου προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
- Η οικονομική βιωσιμότητα.
- Η εκπόνηση Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης όπου απαιτείται από το νόμο.
Το βασικό ποσοστό χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων ορίζεται στο 50%.