Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

“Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”: Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο πρόγραμμα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον II» που προβλέπει την παροχή επιδοτήσεων αλλά και τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα στο «Έθνος» σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημοσιοποίησε την πρόσκληση που απευθύνεται προς το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 68 εκατ. ευρώ, που του αντιστοιχούν για τη σύσταση του «Ταμείου Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον II». Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών ανέρχεται στα 391 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγεί στο « Έθνος» ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος «τα 223,7 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ και προορίζονται για τις επιχορηγήσεις, τα 68 εκατ. ευρώ θα μπουν από το Ταμείο Εξοικονομώ του ΕΤΕΑΝ και τα 99 εκατ. ευρώ θα τα διαθέσουν οι τράπεζες».

Στην παρούσα φάση συντάσσεται ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, που περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή των δικαιούχων, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η τροποποίηση του ΚΕΝΑΚ. Ρόλο «κλειδί» για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το ΕΤΕΑΝ. Σύμφωνα με τον κ. Γαλιάτσο «προχωρά η ανάπτυξη web based εφαρμογής προκειμένου οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων να υποβάλλονται ηλεκτρονικά».

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον II» στοχεύει στη στήριξη των νοικοκυριών της χώρας στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες τους, συμβάλλοντας, έτσι, τόσο στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων της χώρας, αλλά και στη μείωση κόστους που βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η δράση «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον II» θα υποστηρίξει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τns μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και πολυκατοικίες για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Οι κατηγορίες δικαιούχων ορίζονται με κριτήρια το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης θα είναι κλιμακούμενο και θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Φυσικά θα υπάρχει μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης. Έτσι οι ωφελούμενοι: θα μπορούν να υλοποιούν τις παρεμβάσεις τους με χαμηλότοκα δάνεια λόγω της επιδότησης επιτοκίου του δανείου τους και μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα λαμβάνουν επιχορήγηση που θα καλύπτει σημαντικό μέρος της επένδυσής τους.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν:

1. Κέλυφος κτιρίου: θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα και υαλοπίνακες.

2. Ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία: κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ατομικά συστήματα θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, συστήματα αυτοματισμών, φωτοβολταϊκά συστήματα και ηλιοθερμικά συστήματα.

 

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ περιγράφει τα επτά βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

1. Ενημέρωση για τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής σύμφω-να με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

2. Προέγκριση δανείου από υποκατάστημα συνεργαζόμενης τράπεζας.

3. Έκδοση Α’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης από επιθεωρητή για την πιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών της οικίας.

4. Συγκέντρωση προσφορών των υπό υλοποίηση παρεμβάσεων για τον καθορισμό του αιτούμενου προϋπολογισμού.

5. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.

6. Υπαγωγή στο πρόγραμμα.

7. Υπογραφή δανειακής Σύμβασης.

8. Υλοποίηση Παρεμβάσεων.

9. Έκδοση Β’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

10. Προσκόμιση δικαιολογητικών.

Η υποβολή αιτήσεων και η ένταξη στο πρόγραμμα θα αποτελεί συνεχή διαδικασία, έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια.

 

Πηγή: portal.tee.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.