Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Εξοικονόμω κατ’ οίκον και Ενεργειακή αναβάθμιση: Τι θα κερδίσετε;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σύντομα, θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ´ οίκον” που θα ενισχύει ιδιωτικές επενδύσεις σε κατοικίες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Πολλοί από εσάς ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε στο νέο πρόγραμμα για να εξασφαλίσετε τα αναγκαία οικονομικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας σας. Ξέρετε όμως τι θα εξοικονομήσετε από κάθε ενέργεια ενεργειακής αναβάθμισης που θα κάνετε;

Μάθε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ‘ΟΙΚΟΝ

Λίγα λόγια για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»:

Το Πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του κτιρίου, την έκταση των παρεμβάσεων και την κλιματική ζώνη.

Επιλέξιμα είναι τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια (που φέρουν οικοδομική άδεια ή νομιμοποιητικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα) και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία (στο προηγούμενο «εξοικονομώ» ως ανώτερο όριο είχε ορισθεί η κατηγορία Δ).

Η επιδότηση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα τους, όσο πιο χαμηλό είναι τόσο μεγαλύτερο θα είναι το χρηματικό ποσό που θα λάβουν για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου τους.

Οι ενεργειακές παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουν οι δικαιούχοι στο κτίριο τους προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και πρέπει να ανήκουν σε μία από τις τρείς παρακάτω κατηγορίες (όπως αυτές παρουσιάστηκαν στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»):

 • Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε τοίχους, κολώνες και δώμα ή στέγη
 • Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (παντζούρια, ρολά, τέντες)
 • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (π.χ. ηλιακός θερμοσίφωνας, λέβητας πετρελαίου, αντλία θερμότητας, ενεργειακό τζάκι)

Μάθε περισσότερα

Τι κερδίζετε από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις:

Προσθήκη θερμομόνωσης στο κέλυφος και στις αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου:

Η θερμομόνωση ενός κτιρίου (ειδικά αυτών χωρίς ή με ελλιπή θερμομονωτική προστασία) συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τη ψύξη και θέρμανση του.

Η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων αποτελεί ίσως την ουσιαστικότερη εργασία ενεργειακής αναβάθμισης. Και αυτό διότι όχι μόνο μειώνει τις θερμικές απώλειες (οι απώλειες των μη μονωμένων εξωτερικών τοίχων μπορούν να ξεπεράσουν και το 35%) αλλά παράλληλα προστατεύει το κτίριο από τις εξωτερικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες δίνοντάς του την επιθυμητή αισθητική. Συνεπώς, παρέχει θερμική άνεση, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και βελτιστοποίηση της εµπορευσιµότητας του κτιρίου. Σήμερα, χρησιμοποιείται πολύ η θερμοπρόσοψη στα υφιστάμενα κτίσματα για τη θερμομόνωση τοίχων και κολονών.

Η θερμομόνωση του δώματος είναι πιο εύκολη και οικονομική από τη μόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας, αλλά ουσιαστικά επηρεάζει περισσότερο τον τελευταίο όροφο του κτιρίου.

Το χαρακτηριστικό της θερμομόνωσης ενός κτιρίου είναι το υψηλό αρχικό κόστος, αλλά το σίγουρο είναι πως αξίζει σαν επένδυση για την προστασία του κτίριου σας και για τη μείωση των λογαριασμών σας.

Αντικατάσταση κουφωμάτων:

Η αντικατάσταση των παλαιών παραθύρων βελτιώνει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου, προσφέροντας θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. Η βελτίωση είναι πολύ πιο ουσιαστική όταν πρόκειται για κτίριο κατασκευασμένο πριν το 1980 (η πλειοψηφία των Ελληνικών οικιακών κτιρίων), γιατί τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν μονά τζάμια και μη αεροστεγανά κουφώματα με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλο ποσοστό ενεργείας μέσα από αυτά.

Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά κουφώματα με διπλά ή ακόμα καλύτερα με ενεργειακά τζάμια, εκτός από σημαντική μείωση της ενέργειας και αντίστοιχα αύξηση της οικονομίας, προσφέρει:

 • Καλύτερη ηχομόνωση
 • Καλύτερη προστασία από διαρρήκτες
 • Βελτιωμένη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
 • Καταπολέμηση του προβλήματος της συμπύκνωσης υδρατμών στα τζάμια

Για να περιορίσετε το αρχικό κόστος, αν τα κουφώματα είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να αλλάξετε μόνο τα τζάμια.

Αντικατάσταση παλαιού λέβητα με ένα σύστημα υψηλότερης απόδοσης:

Σε πολλές περιπτώσεις τα συστήματα λεβήτων/καυστήρων είναι παλαιά, υπερδιαστασιολογημένα και με χαμηλούς βαθμούς απόδοσης γεγονός που αυξάνει τη κατανάλωση καυσίμων.

Επιπρόσθετα, η κακή ή η ελλιπής συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και η ελλιπής μόνωση του λέβητα και των σωληνώσεων επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Οι απώλειες θερμότητας από ένα λέβητα χωρίς μόνωση μπορεί να ξεπεράσουν το 5% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται η συντήρηση του λέβητα – καυστήρα και στις περιπτώσεις που η κατανάλωση συνεχίζει να είναι υψηλή, να εξετάζεται η περίπτωση αντικατάστασης τους. Πρέπει να επιλέγονται αποδοτικά συστήματα με υψηλό βαθμό απόδοσης, σωστά διαστασιολογημένα τα οποία θα φέρουν επαρκείς αυτοματισμούς για τη βέλτιστη και οικονομική λειτουργία τους.

Τα πιο οικονομικά συστήματα θέρμανσης είναι τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας (τουλάχιστον ενεργειακή κλάση Α), οι αντλίες θερμότητας (μεγάλη απόδοση αλλά με υψηλό αρχικό κόστος), οι λέβητες βιομάζας (π.χ. πέλλετ) και οι λέβητες φυσικού αερίου (ιδιαίτερα οι λέβητες συμπύκνωσης).

Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης:

Η παραγωγή ζεστού νερού με ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ή με την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας για ένα κτίριο.

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος χρήσης της άφθονης ηλιοφάνειας που υπάρχει στην Ελλάδα και μπορεί να καλύψει το 50-90% των ετήσιων αναγκών σε ζεστό νερό.

Με την εγκατάσταση στην οικία σας ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, εξοικονομείτε ενέργεια, κερδίζετε χρήματα και μειώνετε την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εξοικονομεί από 30% έως 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας.

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε τα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας στις διάφορες κλιματικές ζώνες από την εφαρμογή διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας για κτίρια του οικιακού τομέα (Μονοκατοικίες – Πολυκατοικίες), όπως παρουσιάζονται στην έκθεση  «Τυπολογία Ελληνικών Κτιρίων Κατοικίας, Δυναμικό Εξοικονόμησης Ενέργειας του Ευρωπαϊκού προγράμματος EPISCOPE.

Μάθε περισσότερα
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον και Ενεργειακή αναβάθμισηΤι θα κερδίσετε;

Από τα παραπάνω ποσοστά είναι φανερή η σημασία της θερμομόνωσης του κτιρίου στην εξοικονόμηση ενέργειας για την ψύξη-θέρμανση του. Επίσης, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας της Ελλάδος, προσφέρει και η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για ΖΝΧ, μιας και είναι αρκετά χαμηλό το αρχικό κόστος.

Η σημαντικότητα της ενεργειακής αναβάθμισης στα υφιστάμενα κτίρια και ιδιαίτερα για εκείνα που είναι κατασκευασμένα πριν την δεκαετία του 80 χωρίς καμία θερμομονωτική προστασία (περίπου το 80% των Ελληνικών κτιρίων) είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, η επιλογή των μέτρων εξοικονόμησης για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σας είναι περίπλοκη διαδικασία. Γι’ αυτό πριν προχωρήσετε σε ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν μηχανικό που θα σας ενημερώσει για τις ενέργειες ενεργειακής αναβάθμισης που ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση. Παράλληλα θα σας ενημερώσει για τη δυνατότητα ένταξης σας σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως το «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Ο μηχανικός ιεραρχώντας σωστά τις προτεραιότητες για επεμβάσεις και επιλέγοντας αυτές που ταιριάζουν στο διαθέσιμο προϋπολογισμό σας, θα σας οδηγήσει στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για την έναρξη του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ” και για να αναλάβουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας.

Μάθε περισσότερα

energycert.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.