Εχω ακούσει συχνά επιστήμονες που, δυστυχώς, κατέχουν ενίοτε και θεσμικές θέσεις, να ισχυρίζονται ότι η δραστική εξοικονόμηση ενέργειας στο κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας είναι “ασύμφορη οικονομικά, δεν αποσβαίνεται γρήγορα και δεν προσφέρει τελικά τίποτα σημαντικό στο περιβάλλον”.
Μάλιστα, όπως ακριβώς το διαβάζετε.
Το τελευταίο δεν θα το σχολιάσω διότι θα χάσω χρόνο μια και είναι ανάξιο σχολιασμού. Άλλωστα τα οφέλη που προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ποιότητα ζωής μας γενικότερα είναι σε όλους λιγο πολύ γνωστές.
Ας μείνουμε όμως στην καθαρά οικονομική πλευρά του πράγματος. Και σας τονίζω προκαταβολικά ότι τα νούμερα θα σας …ζαλίσουν!
Στην Ελλάδα έχουμε καταγεγραμμένα 6.371.901 κτίρια, από αυτά το 85% κτίρια κατοικίας. 400.000.000 μ2 είναι η βιώσιμη επιφάνεια τους. Βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας ανα μ2 το χρόνο είναι 174,93 Kwh. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε 75 δισεκατομμύρια Kwh το χρόνο ενέργεια στα σπίτια μας και η ενέργεια αυτή μας κοστίζει σχεδόν 13 δις ευρώ. Επομένως τα επόμενα 35 χρόνια , μέχρι το 2050 που είναι χρονιά στόχος για την υπερθέρμανση του πλανήτη, εμείς θα έχουμε ξοδέψει στην καλύτερη περίπτωση, με σημερινές τιμές ενέργειας, πάνω απο 450ΔΙΣ ευρώ για ενέργεια μόνο στα κτίρια μας.
Αν μειώναμε αυτην την κατανάλωση στο μισό, φτάνοντας με γνωστές πρακτικές εξοικονόμησης σε επίπεδα Κτιρίου Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης ή Παθητικού Κτιρίου, τότε θα γλυτώναμε το 50% αυτού του τεράστιου ποσού, δηλαδή 230 ΔΙΣ. Κι αν το 75% αυτού του ποσού το επενδύαμε στην αναβάθμιση των κτιρίων, με ένα μέσο κόστος καλής αναβάθμισης/ ανακαίνισης 400 ευρώ/m2, τότε θα δημιουργούσαμε κίνηση στην αγορά της τάξης των 5ΔΙΣ κάθε χρόνο , με ότι αυτό συνεπάγεται.
Με άλλα λόγια : αν επενδύουμε 5 Δις ευρώ κάθε χρόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2050, θα συμβούν τα εξής πράγματα :
1. Θα αποκτήσουμε πολυ πιο υγιή κτίρια με ελάχιστο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
2. Θα μείνουν 5 Δις ευρώ στην τσέπη μας από αυτά που θα δίναμε έτσι κι αλλιώς για ενέργεια.
3. Θα δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας
4. Ο κατασκευαστικός κλάδος θα γίνει πάλι η ατμομηχανή στην ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό όμως αυτη τη φορά στο περιβάλλον.
5. Το κράτος θα εισπράξει πέρα απο τα 200 Δις για την ενέργεια, πολλαπλά έσοδα σε ΦΠΑ, Ασφαλίσεις, Φόρους κλπ.
Ναι ! Τόσο μεγάλα είναι τα νούμερα! Αυτά τα στεγνά οικονομικά. Και αυτές είναι μερικές , οι βασικές παράμετροι του θέματος. Κι όποιος τα αμφισβητεί, είμαι στη διάθεση του να τα υπολογίσουμε μαζί.
Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι η ΜΟΝΗ παραγωγική πράσινη επένδυση χωρίς κανένα ρίσκο και ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ!
Από εκεί και πέρα την προστιθέμενη αξία στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής θα την αποτιμήσουν οι επόμενες γενεές. Εμείς απλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να συνεχίζουμε το business as usual.
Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΠΑΚ.
Πηγή: b2green.gr