Νέα | Ενεργειακή απόδοση

ΕΕ: Προσχέδιο για μαζικά «Εξοικονομώ» χωρίς ελάχιστα δεσμευτικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να αξιοποιήσουν τις ανακαινίσεις των κτιρίων και το Εξοικονομώ. Στόχος είναι να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού. Αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα ενεργειακά τα κτίρια που καταναλώνουν ενέργεια και παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Οκτώβριο σχέδια για την υπερδιπλάσια αύξηση του ετήσιου ποσοστού ανακαίνισης των κτιρίων της ΕΕ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται την απάντησή τους στις προτάσεις αυτές. Προσχέδιο της απόκρισής τους, σύμφωνα με το Reuters, δείχνει τις χώρες να συσπειρώνονται πίσω από την έκκληση για “μαζική αύξηση των ανακαινίσεων προς σχεδόν μηδενικά επίπεδα ενέργειας”.

Στήριξη ανακαίνισης για ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, παρέχει “σημαντική ευκαιρία” για την αύξηση των ανακαινίσεων. Συμπληρώνοντας πως η στήριξη ανακαίνισης για ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις θα πρέπει να επεκταθεί μέσω πράσινων ομολόγων, δανείων και φορολογικών κινήτρων.

Ωστόσο, το προσχέδιο δεν υποστήριξε ρητά ένα βασικό μέρος του σχεδίου της Επιτροπής. Την εισαγωγή νομικά ελάχιστων δεσμευτικών προτύπων ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για τα υφιστάμενα κτίρια. Τα οποία η Επιτροπή θα προτείνει αργότερα εντός του τρέχοντος έτους.

Ο στόχος είναι να οριστεί μια ημερομηνία, όπου τα πρότυπα θα καταστούν δεσμευτικά. Να πιεστούν οι ιδιοκτήτες κτιρίων να αναβαθμίσουν ενεργειακα τα ακίνητα έγκαιρα.

Το προσχέδιο ανέφερε ότι η σύνδεση των ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης με τις ανακαινίσεις “ενδέχεται, ειδικά εάν αυτή συνοδεύεται από προγράμματα εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες του χώρου, να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο εξασφάλισης πιο εκτεταμένων ανακαινίσεων”.

Εάν η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό ανακαίνισης. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή πέρα από την υποχρεωτική χρήση ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δήλωσε ο Brook Riley, επικεφαλής των υποθέσεων της ΕΕ.

“Ήρθε η ώρα για τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν τις συζητήσεις και να συμφωνήσουν σε φιλόδοξες υποχρεωτικές πολιτικές”, ανέφερε.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.