Νέα | αδήλωτα τετραγωνικά

Δήλωση των “ξεχασμένων” τετραγωνικών: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις, Βήμα προς βήμα η διαδικασία υποβολής

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Η πλατφόρμα θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών από την Πέμπτη ενώ τα χρονικά περιθώρια –τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα είναι πιεστικά καθώς η προθεσμία θα λήξει στο τέλος Μαρτίου. Η διαδικασία εμφάνισης των “ξεχασμένων” τετραγωνικών είναι απλή υπό μια προϋπόθεση: ότι το ακίνητό σας έχει απεικονιστεί σωστά στο έντυπο Ε9.

Αυτό δεν είναι δεδομένο σε όλες τις περιπτώσεις καθώς είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις ακινήτων που ναι μεν έχουν τακτοποιηθεί πολεοδομικά (και νομιμοποιηθεί) αλλά δεν έχουν καταγραφεί με τα τελικά δεδομένα στο περιουσιολόγιο της εφορίας. Έτσι, πριν μπείτε στη διαδικασία να υποβάλλετε τη δήλωση στους δήμους, θα πρέπει να ελέγξετε τι γράφει το Ε9. Κάτι που θα πρέπει να γίνει μέσω του Taxisnet.

 

Στη συνέχεια, οι οδηγίες για να εμφανίσετε και στον αρμόδιο δήμο τα σωστά τετραγωνικά του σπιτιού σας θα γίνει μέσω της πλατφόρμας https://tetragonika.govapp.gr. Για τη διαδικασία –αλλά και για τη λήψη της απόφασης να προχωρήσετε στην τακτοποίηση- θα βοηθήσουν οι απαντήσεις στα 10 ερωτήματα που ακολουθούν:

1.      Ποιοι είναι υπόχρεοι σε δήλωση βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου;

Η υποχρέωση δήλωσης για το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προβλέπεται στο άρθρο 2 του ν. 25/1975, όπου και συναρτάται με την αρχική ηλεκτροδότηση του ακινήτου (παρ. 1), την περίπτωση τροποποίησης της αρχικά δηλωθείσας επιφάνειας του ακινήτου (παρ. 3) και την διαδοχή στη χρήση του ακινήτου (β’ εδάφιο στην παρ.3 που προστέθηκε με την παρ.4 του άρθρου 27 του Ν.2130/1993). Οι ίδιες διατάξεις εφαρμόζονται και για τους μη στεγασμένους χώρους, εφόσον αυτοί χρησιμοποιούνται (παρ. 2, άρθρο 3 του ν. 25/1975). Η επιφάνεια που καθορίζεται κατά τα παραπάνω χρησιμοποιείται και για τον υπολογισμό του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (παρ. 3, αρ. 10 του ν. 1080/1980). Για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής ή νομέας των πάσης φύσεως ακινήτων εντός σχεδίου πόλεως ή των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως (νόμιμα ή αυθαίρετα) (παρ. 5, αρ. 24 του ν. 2130/1993).

2.      Ποιοι από όσους αφορά η ρύθμιση του άρθρου 51 παρ. 2 του ν. 4647 / 2019, δύνανται να προχωρήσουν σε δήλωση μέσω της πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τ.μ ακινήτων;

Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 2 του ν. 4647/2019 οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31/3/2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Δεδομένου ότι τα στοιχεία των ακινήτων, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης διόρθωσης στην Πλατφόρμα, προέρχονται από το Περιουσιολόγιο (Ε9), δήλωση μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων. Η δήλωση αφορά αποκλειστικά διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με βάση τα πραγματικά στοιχεία και συνιστά γνωστοποίηση της μεταβολής που προήλθε από οποιαδήποτε αιτία (μη υποβολή αρχικής δήλωσης, υποβολή ανακριβούς δήλωσης, τακτοποίηση κλπ), χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της χρήσης του ακινήτου όπως αυτή εμφανίζεται.

3.      Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης διόρθωσης στην πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης Τ.Μ. Ακινήτων;

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική διάταξη του νόμου (άρθρο 51 παρ. 2 του ν. 4647/2019) η δήλωση διόρθωσης θα πρέπει να υποβληθεί στην Πλατφόρμα μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2020.

4.      Ποια είναι τα οφέλη της εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στην Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης Τ.Μ Ακινήτων για τους υπόχρεους;

Η απαλλαγή από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Τυχόν διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1/1/2020.

5.      Τι συνέπειες έχει η παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 2 του αρ. 51 του ν. 4647 / 2019, σε περίπτωση που δεν δηλωθούν οι πρόσθετες επιφάνειες;

Η διάταξη της παρ. 2 του αρ. 51 του ν. 4647/2019 είναι μια εξαιρετική ρύθμιση που παρέχει ισχυρό κίνητρο για την υποβολή των στοιχείων επί των ακινήτων, που χρησιμοποιούν οι δήμοι για την είσπραξη των εσόδων τους. Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν, σε περίπτωση διαπίστωσης μη υποβολής ή ανακρίβειας της δήλωσης (αρ. 2, ν. 429/1976, παρ. 11 & 14, αρ. 10, ν. 1080/1980, παρ. 12 & 16, αρ. 24, ν. 2130/1993), σε συνδυασμό με το δικαίωμα των δήμων να εισπράττουν τέλη, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη (αρ. 32, ν. 4304/2014; ΝΣΚ 141/2015).

6.      Πώς θα συνδεθώ στην εφαρμογή;

Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”. Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet.

7.      Πώς θα υποβάλλω τη δήλωσή μου;

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”. Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:

  • Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
  • Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  • Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής στην δήλωσή σας, πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”΄. Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης. Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων. Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο στη δήλωσή μας. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί.

Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία

1.  Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9

2.  Τη δήλωσή μας

3.  Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας. Πατώντας “Προσωρινή Αποθήκευση”, η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε. Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί “Επεξεργασία” και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά).

Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.

Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί “Υποβολή”.

8.      Τι σημαίνουν οι καταστάσεις της δήλωσής μου;

Μία δήλωση μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Προσωρινά αποθηκευμένη: έχετε συμπληρώσει σωστά όλα τα απαραίτητα στοιχεία της δήλωσής σας και την έχετε αποθηκεύσει στην εφαρμογή, χωρίς όμως να την έχετε αποστείλει στον οικείο Δήμο.
  • Έχει Υποβληθεί: έχετε επιλέξει οριστικοποίηση της δήλωσης και την έχετε αποστείλει στον οικείο Δήμο.
  • Σε επεξεργασία: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου Δήμου έχει ξεκινήσει την επεξεργασία της δήλωσής σας. Σε αυτή την κατάσταση δεν μπορείτε πλέον να την επεξεργαστείτε ή να τη διαγράψετε.
  • Ολοκληρώθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου Δήμου έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της δήλωσής σας.
  • Απορρίφθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου Δήμου απέρριψε τη δήλωσής σας.

9.      Έχω κάνει δήλωση, μπορώ να την επεξεργαστώ;

Για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε μία δήλωσή σας, θα πρέπει είτε:

  • να μην έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο Δήμο)
  • να έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο Δήμο) αλλά να μην βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε αναίρεση οριστικοποίησης, να προχωρήσετε στις αλλαγές που θέλετε, να την αποθηκεύσετε προσωρινά και να την οριστικοποιήσετε ξανά.

10.  Πώς μπορώ να συμπληρώσω τον αριθμό παροχής;

Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ο αριθμός που βρίσκεται χτυπημένος στην ασημί μεταλλική πλακέτα που βρίσκεται στο κουτί του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).

Ολόκληρος ο αριθμός βρίσκεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) στην πρώτη σελίδα πάνω δεξιά με την ένδειξη Αριθμός Παροχής.

Για παράδειγμα, στην ένδειξη Αριθμός Παροχής αναγράφεται π.χ. 1 23456789-02 5

  • Ο πρώτος αριθμός (1) που χωρίζεται με διάστημα από τα επόμενα 8 είναι ο κωδικός περιοχής που βρίσκεται ο μετρητής
  • Οι επόμενοι οκτώ αριθμοί (23456789) που χωρίζονται με παύλα από τα επόμενα 2 είναι το νούμερο που είναι χτυπημένο στην πλακέτα
  • Οι δυο επόμενοι αριθμοί (02) μετά την παύλα είναι ο αριθμός διαδοχής, που αλλάζει (αυξάνεται) όταν ο μετρητής (ρολόι) αλλάζει πάροχο ή κάτοχο.

Στην παρούσα εφαρμογή, οι αριθμοί που πρέπει να συμπληρώσετε στο πεδίο “Αριθμός Παροχής” είναι οι 8 αριθμοί της 2ης οδηγίας.

Πηγή: thetoc.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.