Σε προτεραιότητα έχει θέσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την υλοποίηση του νέου προγράμματος «Διατηρώ κατ΄ οίκον» το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο …μοτίβο του «Εξοικονομώ», αλλά με στόχο τη διάσωση ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε μετά τις αλλεπάλληλες καταρρεύσεις παλαιών και αξιόλογων κτιρίων στην Αθήνα αλλά και σε πόλεις και οικισμούς όλης της Ελλάδας, καταρρεύσεις οι οποίες διακυβεύουν τη δημόσια ασφάλεια και απομειώνουν τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες θα πρέπει πρώτα να «ξεκλειδώσουν» τα κονδύλια των 200 εκατ. ευρώ που έχει αιτηθεί η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον συγκεκριμένο σκοπό. Την ανάγκη ενεργοποίησης του προγράμματος έχει επισημάνει με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκρισης, χρηματοδότησης και εφαρμογής του προγράμματος ώστε να στηριχθούν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία «αιμορραγούν» καθώς η συντήρηση ιστορικών κτιρίων απαιτεί …γερό πορτοφόλι για την επισκευή και ανακαίνισή τους.
Το νέο πρόγραμμα «Διατηρώ», το οποίο είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και ειδικότερα από τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου, και γενικότερα τα σχέδια του υπουργείου για το μέλλον των ετοιμόρροπων κτιρίων προτείνει πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, και την ενεργοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ειδικότερα, μέσω της «Τράπεζα Γης», εργαλείου που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με την ενεργοποίηση της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων θα μπορούν να πουλήσουν τους τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή δόμησης, τον οποίο δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στα ακίνητά τους και να πάρουν χρήματα, τα οποία όμως θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν μόνο για την αποκατάσταση του διατηρητέου τους. Επίσης, αναμένεται να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα να επεμβαίνουν σε κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή βρίσκονται σε κακή κατάσταση, να τα επισκευάσουν, να τα αξιοποιούν για ένα συγκεκριμένο διάστημα (10 με 15 χρόνια) και αφού έχει γίνει απόσβεση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν να τα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους.
Το νέο πρόγραμμα «Διατηρώ» έχει και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Δευτέρα, επισημαίνεται ότι με την οικονομική στασιμότητα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, η οποία επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση του ιστορικού κτιριακού αποθέματος των ελληνικών πόλεων, «θεωρούμε πολύ κρίσιμη τη στιγμή να επισημάνουμε την αναγκαιότητα έγκρισης αυτού του προγράμματος που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση ιστορικών διατηρητέων κτιρίων τα οποία αποτελούν σημαντικό πολιτιστικό αλλά και οικονομικό πλούτο της χώρας μας και παράλληλα θα συμβάλλει στην μετά covid εποχή στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και οικονομική βοήθεια όλων των συναφών επαγγελμάτων».
Παράλληλα, η ΕΛΛΕΤ υπενθυμίζει την υποχρέωση του κράτους να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη συντήρηση και αναστήλωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (βάσει του νόμου 2039/1992) δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος επισκευής των κτιρίων τους που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
πηγή: b2green.gr