Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Air conditions: Tips δροσιάς και οικονομίας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τα κλιματιστικά για την πλειοψηφία των ελληνικών κτιρίων είναι  ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Οι υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας σε συνδυασμό με  την ελλιπή μόνωση των κτιρίων έχουν οδηγήσει στην αυξημένη χρήση των κλιματιστικών αρκετούς μήνες το χρόνο.

Το ξέρετε, όμως, ότι τα κλιματιστικά μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε μια κατοικία; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να περιορίσετε το κόστος λειτουργίας του κλιματισμού!

 • Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία ενός χώρου κυμαίνεται από 20-27 βαθμούς κελσίου και δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον (μεγαλύτερη από 10 βαθμούς). Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά η απότομη μετάβαση  στην εξωτερική θερμοκρασία καταπονεί τον οργανισμός μας. Επιπλέον, με το να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη σε πολύ ακραίες θερμοκρασίες το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να σπαταλάμε ηλεκτρική ενέργεια. Κάθε ένας βαθμός χαμηλότερη θερμοκρασία στο κλιματιστικό αυξάνει κατά 10% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται.
 •  Σωστή διαστασιολόγηση του κλιματιστικού. Επιλέξτε το σωστό μέγεθος κλιματιστικού για τις ανάγκες του χώρου που θέλετε να ψύξετε – θερμάνετε. Εκτός από τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, υπολογίστε και άλλους παράγοντες όπως ο προσανατολισμός και η μόνωση του κτιρίου. Ένα μεγαλύτερο κλιματιστικό από τις ανάγκες του χώρου καταλήγει να καταναλώνει μέχρι και 50% περισσότερο.
 • Επιλέξτε να αγοράσετε ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α. Η ενεργειακή κλάση παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και αξιολογείται από Α μέχρι G ή από Α+++ μέχρι D. Όσο υψηλότερη η ενεργειακή κλάση τόσο χαμηλότερη η ενεργειακή κατανάλωση. Για παράδειγμα η αντικατάσταση μιας κλιματιστικής μονάδας ενεργειακής κλάσης C, με μια κλιματιστική μονάδα Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 34%, ενώ αν η κλάση είναι Α+++, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 95% κατά τη λειτουργία ψύξης. Οι πίνακες παρουσιάζουν το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που προκύπτει από την αντικατάσταση μιας κλιματιστικής μονάδας με μία ανώτερης κλάσης για λειτουργία ψύξης και θέρμανσης.

pinakas_psiksi_klimatismos_7

   Λειτουργία ψύξης

pinakas_thermansi_klimatismos_8

Λειτουργία θέρμανσης

 • Επιλέξτε κλιματιστικό με τεχνολογία inverter. Το κόστος αγοράς είναι πιο ακριβό αλλά σε βάθος χρόνου η εξοικονόμηση χρημάτων είναι σημαντική.
 • Συντηρήστε το κλιματιστικό σας τακτικά και ιδιαίτερα πριν την έναρξη των περιόδων ψύξης – θέρμανσης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να καθαρίσετε τα φίλτρα εύκολα, να επιτύχετε καλύτερη λειτουργία του κλιματιστικού και να μειώσετε τη κατανάλωση ενέργειας.  Στη συντήρηση πρέπει να περιλαμβάνεται και επιφανειακός καθαρισμός με νερό της εξωτερικής μονάδας.
 • Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα στους χώρους που θέλετε να ψύξετε για να διατηρήσετε το κρύο αέρα μέσα και το θερμό έξω.
 • Τα περισσότερα κλιματιστικά έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν και ως συστήματα αερισμού καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται κατά τη λειτουργία κλιματισμού. Έχετε υπόψη σας ότι στη λειτουργία αερισμού προσφέρουν αίσθηση δροσισμού στους ενοίκους αλλά δεν ψύχουν τους χώρους, για αυτό απενεργοποιήστε τα αν δεν είναι κανείς στο χώρο.
 • Τοποθετήστε την εσωτερική μονάδα στη σωστή θέση. Ιδανικά πρέπει να διοχετεύει αέρα προς το κέντρο του δωματίου και ο θερμοστάτης του να μην είναι εκτεθειμένος σε πηγές θερμότητας. Η θερμότητα του ήλιο ή των ηλεκτρικών συσκευών που λειτουργούν κοντά στον αισθητήρα θα το μπερδέψουν με τη ζέστη που εκπέμπουν. Επίσης φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά από το κλιματιστικό που εμποδίζουν τη ροή του αέρα.
 • Τοποθετήστε την εξωτερική μονάδα σε χώρο καλά αεριζόμενο και προστατευμένο από την άμεση έκθεση του ήλιου ή των καιρικών συνθηκών. Η απόσταση τοποθέτησης του πρέπει να είναι όσο δυνατόν πιο κοντά στη εσωτερική μονάδα για καλύτερη απόδοση.

Παράλληλα με τους παραπάνω τρόπους για καλύτερη απόδοση του συστήματος κλιματισμού, για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων πρέπει να κάνουμε λογική χρήση του κλιματιστικού και μόνο όταν είναι απαραίτητο. Σημαντικό είναι επίσης παράλληλα με τα συστήματα κλιματισμού  να επενδύσουμε και σε φυσικούς τρόπους δροσισμού (π.χ. φυσική σκίαση) για ταχύτερη και πιο οικονομική ψύξη των χώρων.  

Δείτε εδώ τρόπους για να κρατήσετε τη ζεστή μακριά από το εσωτερικό του σπιτιού σας.

energycert.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.