Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Αντιμετωπίστε τη ζέστη χωρίς κλιματιστικό

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ανεξάρτητα από το σύστημα κλιματισμού που χρησιμοποιείτε στο κτίριο σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να αυξήσετε τη θερμική άνεση σε αυτό με τη σωστή συντήρηση ή με την αναβάθμιση του εξοπλισμού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το πιο σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα κλιματισμού δεν επαρκεί για να μειώσετε αισθητά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο συνδυασμός ενός αποδοτικού συστήματος κλιματισμού με εναλλακτικές λύσεις που κρατούν το κρύο στο εσωτερικό του κτιρίου και τη ζέστη έξω από αυτό, μειώνουν αισθητά τη χρήση ενέργειας και τα έξοδα ψύξης του χώρου. Επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, στο κέλυφος (τοίχοι, κουφώματα, οροφή, κτλ.)  και στη συμπεριφορά των χρηστών προκαλούν ουσιαστική μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση.

Η κύρια πηγή ζέστης σε ένα κτίριο είναι η συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας από τους τοίχους, την οροφή και τα παράθυρα του. Η δευτερεύουσα πηγή ενέργειας είναι η ζέστη που εκλύεται από τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και οι διαρροές αέρα.

Αναλύουμε διάφορες τεχνικές που θα βοηθήσουν να αντανακλαστεί η ζέστη μακριά, θα μπλοκάρουν την είσοδο της στο εσωτερικό ή θα διώξουν την ήδη συσσωρευμένη ζέστη.  

Untitled

Οι 4 παράγοντες που ευθύνονται για τη συσσώρευση ζέστης σε ένα κτίριο: 1) Ηλιακά θερμικά κέρδη 2) Εσωτερικά θερμικά κέρδη (π. χ. χρήση της ηλ. κουζίνας) 3) Διαρροές αέρα 4) χαμηλή τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας

 

  • Εξασφαλίστε την αντανάκλαση της ζέστης:

Οι σκουρόχρωμες εξωτερικές επιφάνειες απορροφούν  το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που πέφτει πάνω σε αυτές. Ανάλογα με την τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας του κτιρίου, η ενέργεια αυτή μεταφέρεται στο εσωτερικό του κτιρίου οδηγώντας σε αύξηση της εσωτερικής του θερμοκρασίας. Αντίθετα, οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες αντανακλούν αποτελεσματικά την περισσότερη ζέστη μακριά από το κτίριο σας. Συνεπώς, η σωστή επιλογή χρώματος για την οροφή και τους εξωτερικούς τοίχους θα οδηγήσει σε βελτίωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου.

Όσο αφορά τα παράθυρα ενός κτιρίου, η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από αυτά θα μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό με την αντικατάσταση των συμβατικών υαλοπινάκων με ενεργειακούς υαλοπίνακες που κρατάνε την υψηλή εξωτερική θερμοκρασία μακριά από το εσωτερικό.

 

  • Μπλοκάρετε τη ζέστη:

Υπάρχουν δύο εξαιρετικές μέθοδοι που σταματάνε τη ζέστη, αυτές είναι η θερμομόνωση και τα συστήματα σκίασης. Η θερμομόνωση αυξάνει τη θερμική άνεση και σας εξασφαλίζει χρήματα από την αγορά και λειτουργία μηχανικών συστημάτων κλιματισμού. Τα συστήματα σκίασης σταματούν τις ακτίνες του ήλιου.

Θερμομόνωση και αεροστεγάνωση:

Η μόνωση και η αεροστεγάνωση εξοπλίζει το κτίριο σας ενάντια στη ζέστη του καλοκαιριού αλλά ταυτόχρονα κρατάει μακριά και το κρύο του χειμώνα.

Τα δομικά στοιχεία ενός μονωμένου κτιρίου έχουν μικρότερο συντελεστή θερμοπερατότητας U. Όσο μικρότερη είναι η τιμή του U τόσο μικρότερη είναι και η ανάγκη για ψύξη ή θέρμανση που εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία. Ένα σωστά θερμομονωμένο κτίριο εξασφαλίζει θερμική άνεση στους ενοίκους του και εξοικονόμηση χρημάτων τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Επίδραση στην εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου σας, έχει και η ανεξέλεγκτη διείσδυση του εξωτερικού αέρα. Ο εξωτερικός αέρας διεισδύει στο κτίριο σας από ανεπαρκώς σφραγισμένες πόρτες, παράθυρα και γενικότερα μέσα από ανοίγματα στα θεμέλια ή στους εξωτερικούς τοίχους. Μέσω κατάλληλης αεροστεγάνωσης μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε τις περισσότερες διαρροές αέρα, ώστε να μην “μπάζει” το σπίτι σας το χειμώνα και να μην υπερθερμαίνεται το καλοκαίρι.

Σκίαση:

Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου σας με φυσικό τρόπο είναι η σκίαση του είτε από τη γύρω βλάστηση (π.χ. ψηλά δέντρα) ή με εξωτερικά και εσωτερικά συστήματα σκίασης (π.χ. τέντες) ιδιαίτερα στις δυτικές, νοτιοδυτικές και νοτιοανατολικές όψεις του κτηρίου.

Η βλάστηση και ιδιαίτερα τα μεγάλα φυλλοβόλα δέντρα προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Εκτός από τη σκίαση του κτιρίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του κτιρίου έως και 11 βαθμούς Κελσίου, προσφέρουν επίσης προστασία από τον άνεμο, το θόρυβο, δροσισμό και φυσική ομορφιά.

Untitled1

Η επιλογή δέντρων που ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο είναι η ιδανική επιλογή, αν τοποθετηθούν κατάλληλα γύρω από ένα κτίριο θα προστατεύουν το κτίριο από την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι και θα της επιτρέπουν το χειμώνα να προσεγγίσει το κτίριο για να το θερμάνει.

Ο έλεγχος της ζέστης μπορεί να επιτευχθεί και με εξωτερικά και εσωτερικά συστήματα σκίασης. Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης είναι γενικά πιο αποτελεσματικά από ότι τα εσωτερικά καθώς σταματάνε την ηλιακή ακτινοβολία πριν αυτή εισέλθει από τα παράθυρα.

Untitled2

Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης περιλαμβάνουν τέντες, κιόσκια, περσίδες, παντζούρια, ρολά, ομπρέλες, κ.α. Αναλόγως την όψη που θέλετε να σκιάσετε θα πρέπει να επιλέξετε και την κλίση για παράδειγμα της  τέντας και για το αν θα τοποθετήσετε και κάθετο σκίαστρο.  Τα εσωτερικά συστήματα σκίασης είναι οι απλές κουρτίνες, τα πάνελ, τα στόρια, τα ρόλερ, κτλ.  Σε κάθε περίπτωση , μπορείτε να μας συμβουλευτείτε!

 

  • Σωστός εξαερισμός για αφαίρεση της συσσωρευμένης θερμότητας:

Χρησιμοποιήστε τα παράθυρα του κτιρίου σας για την είσοδο κρύου αέρα και την έξοδο της θερμότητας. Για να υπάρχει όμως αποτέλεσμα πρέπει η εξωτερική θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη από την εσωτερική. Για αυτό συστήνεται να εξαερίζετε το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας  και να κλείνετε αμέσως τα παράθυρα μόλις ξημερώσει. Επιπλέον, αφήστε ανοιχτές τις εσωτερικές πόρτες ώστε να εξασφαλίζετε τον εξαερισμό όλων των χώρων.  Αν το σπίτι σας είναι διαμπερές, θα έχετε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

 

  • Μειώστε τη ζέστη που εκλύεται από τις ηλεκτρικές συσκευές:

Συχνά ένα μεγάλο ποσοστό της ζέστης που υπάρχει σε ένα κτίριο προέρχεται από τα συστήματα φωτισμού και από ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι ο φούρνος, το πλυντήριο, το ψυγείο, κτλ.

Η περισσότερη ενέργεια των λαμπτήρων φθορισμού μετατρέπεται σε θερμότητα. Για αυτό το λόγο προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση τους είτε αξιοποιώντας το φως της μέρας είτε με την αντικατάσταση των λαμπτήρων φθορισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι τελευταίες καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια και εκπέμπουν 90% λιγότερη θερμότητα.

Μπορείτε να αποφεύγετε τη χρήση συσκευών όπως είναι ο φούρνος τις ώρες της ημέρας που έχει αρκετή ζέστη. Για παράδειγμα προτιμήστε να μαγειρέψετε τις πολύ πρωινές ώρες ή το βράδυ που έχει δροσιά.  Επίσης, αν σκέπτεστε να αντικαταστήσετε κάποια ηλεκτρική συσκευή επιλέξτε μια συσκευή με υψηλή ενεργειακή κλάση. Όχι μόνο καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια αλλά παράγουν πολύ λιγότερη ζέστη.

Ακολουθώντας μία ή περισσότερες από τις τεχνικές που σας προτείνουμε θα καταφέρετε να κρατήσετε την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου σας σε χαμηλότερα επίπεδα αυτό το καλοκαίρι και να μειώσετε τη λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ωστόσο, σημαντική εξοικονόμηση επιταχύνεται και από το σωστό σχεδιασμό των συστημάτων κλιματισμού και από τη σωστή συμπεριφορά των χρηστών ενός κτιρίου. Για αυτό θα σας κρατάμε συνεχώς ενημερωμένους με δημοσίευση σχετικών άρθρων που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε τα διάφορα συστήματα κλιματισμού και να επιλέξετε το κατάλληλο για τις ανάγκες του κτιρίου σας.

 

 energycert.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.