Εξοικονομώ 2021

Συχνές ερωτήσεις για το «Εξοικονομώ 2021»:

Τελευταία νέα:

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» ολοκληρώθηκαν, με την ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης νοικοκυριών που αναμένεται εντός του 2023, είναι ήδη μεγάλο.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» του 2023 εκτιμάται ότι τα χρήματα που θα διατεθούν θα υπερβούν τα 750 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να βγει στον αέρα το πρόγραμμα, πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι τα τελικά χαρακτηριστικά του Οδηγού δεν έχουν κλειδώσει, ωστόσο θα θυμίζουν αρκετά αυτά του προηγούμενου «Εξοικονομώ».

Έτσι, για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών), θα προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το ΥΠΕΝ, σε μια προσπάθεια να επιδοτηθούν ενεργειακά περισσότερες κατοικίες και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι δικαιούχοι, θα διατηρήσει τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που έκανε στο «Εξοικονομώ 2021» σε σχέση με τα παλαιότερα προγράμματα.

Διαβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο της Energycert για το «Εξοικονομώ 2021»

Παρακάτω μπορείτε να δείτε βασικές ερωτήσεις για το «Εξοικονομώ 2021»: Μάθε περισσότερα

Τι είναι το «Εξοικονομώ 2021»;

Το «Εξοικονομώ 2021» είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση (Πράσινη Ανακαίνιση) του κτιρίου τους. Έτσι. συμβάλλουν ταυτόχρονα στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές προτείνονται κατόπιν Ενεργειακής Επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή. Μάθε περισσότερα

Γιατί να κάνω αίτηση;

Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, αναβαθμίζοντας ενεργειακά το σπίτι σας. Οι βελτιωτικές αυτές παρεμβάσεις επιδοτούνται μέσω του «Εξοικονομώ 2021».

Συγκεκριμένα τα οφέλη του προγράμματος είναι:
  • Εξοικονόμηση χρημάτων: Μπορείτε να επιδοτηθείτε ως και 75% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας. Αυτό σημαίνει πως όσες εργασίες εντάξετε στο «Εξοικονομώ 2021», θα τις κάνετε τελικά με ένα πολύ μικρότερο ποσοστό κόστους.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας: Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας, θα καταναλώνετε πολύ λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη για την παροχή ζεστού νερού και για άλλες ενεργοβόρες διαδικασίες.
  • Αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής. Συνεπώς και στο βιοτικό σας επίπεδο.
  • Αύξηση αξίας του ακινήτου σας.

Μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;

Ναι, εάν η κατοικία σας θεωρηθεί επιλέξιμη.

Πώς θα ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με την Εnergycert.gr και η ομάδα μας θα αναλάβει:

  • Την ενημέρωση σας (σύμβουλος έργου).
  • Όλα τα διαδικαστικά θέματα (σύνταξη και κατάθεση του φακέλου σας).
  • Θα διενεργήσει την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και θα καταγράψει τις παρεμβάσεις εκείνες που αποδίδουν το μέγιστο δυνατό για το σπίτι σας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες σας.
  • Θα αναλάβει, εάν το επιθυμείτε, τη κατασκευή των αναβαθμίσεων μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Είναι υποχρεωτική η λήψη δανείου; Ποια είναι η διάρκεια αποπληρωμής και πόσο το επιτόκιο;

Η λήψη του δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση και τη διαφορά να την καλύψουν με δικά τους χρήματα. Ωστόσο, το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ και η διάρκεια αποπληρωμής του είναι από 4 έως 6 έτη.

Μάθε περισσότερα

Ποια είναι τα στάδια του προγράμματος;

Τα στάδια του προγράμματος είναι τα εξής:

  • Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας της κατοικίας.
  • Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και επιλογή των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης.
  • Υποβολή των δικαιολογητικών.
  • Έγκριση αίτησης του ενδιαφερόμενου.
  • Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας του ιδιοκτήτη από την τράπεζα, εφόσον επιθυμεί τη διαμεσολάβησή της.
  • Υπογραφή της δανειακής σύμβασης (προαιρετικό).
  • Υλοποίηση παρεμβάσεων.
  • Υποβολή παραστατικών και πιστοποιήσεων στο σύστημα.
  • Έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
  • Τελική εκταμίευση.

Πότε μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη;

Τα είδη των κατοικιών που μπορούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα είναι: η μονοκατοικία, η πολυκατοικία (τύπος Α) και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη εφόσον:

  • Υφίσταται νόμιμα, δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες σε αυτήν.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία από τον αιτούντα ή από τον ενοικιαστή ή από άτομο στο οποίο παραχωρείται δωρεάν.
  • Έχει πιστοποιητικό ενεργεαικής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ'.
  • Επιτρέπεται 1 αίτηση ανά ΑΦΜ.

Πότε ορίζεται η ημερομηνία έναρξης επιλέξιμων δαπανών;

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υποβολής για πολυκατοικίες;

Στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχει δυνατότητα υποβολής του παρακάτω τύπου αίτησης για τις πολυκατοικίες.

Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α:

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Για να υποβληθεί η αίτηση τύπου Α θα πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω:

  • Η πολυκατοικία να έχει εκδώσει ΑΦΜ «διαχείρισης πολυκατοικίας»
  • Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα
  • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο πρότασης παρεμβάσεων
  • Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις
  • Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχει δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και με τι ποσοστά επιδότησης;

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2020), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Να σημειωθεί ότι στο «Εξοικονομώ 2021» μπορούν να ενταχθεί και κάποιο σπίτι που αποκτήθηκε εντός του 2021.

Ποσοστά Επιδότησης Ανά Κατηγορία Εισοδήματος

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον-Ποσοστά επιδότησης ανά κατηγορία εισοδήματος

Μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα ακόμα και αν έχω υψηλό εισόδημα;

Ναι, όλοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από το εισόδημα του κάθε ωφελούμενου καθορίζεται το ύψος της επιδότησης, όπως αναφέρεται και παραπάνω.

Το ακίνητό μου είναι αυθαίρετο. Μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Μόνο στην περίπτωση που νομιμοποιηθεί.

Το πρόγραμμα έχει απαραίτητη προϋπόθεση τη νομιμότητα του ακινήτου. Θα πρέπει να νομιμοποιηθεί, λοιπόν, πριν την υποβολή φακέλου, να έχει καταβληθεί το 30% του προστίμου έως την ένταξη του προγράμματος και το 100% μέχρι το πέρας των εργασιών. Οι μηχανικοί μας θα αναλάβουν να νομιμοποιήσουν το κτίριο σας και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη σύνταξη και κατάθεση του φακέλου της αίτησης σας.

Μπορώ να αναθέσω σε μία τεχνική εταιρεία ή σε ένα μηχανικό την υποβολή της αίτησης;

Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και η ολοκλήρωση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μπορεί να ανατίθεται από τους δυνητικά ωφελούμενους σε σύμβουλο έργου.

Επικοινωνήστε μαζί μας και ένας μηχανικός της Εnergycert θα είναι ο σύμβουλος έργου σας και θα αναλάβει όλη τη διαδικασία μέχρι το τελικό στάδιο. Μάθε περισσότερα

Η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Το πιστοποιητικό της επιθεώρησης αποτελεί απαιτούμενο δικαιολογητικό για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Με τη λήξη των εργασιών, θα πρέπει να γίνει νέα επιθεώρηση με βάση την οποία θα πιστοποιείται η εκτέλεση των εργασιών και η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις;

Οι παρεμβάσεις, για να είναι επιλέξιμες από το «Εξοικονομώ 2021», θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και θα αφορούν:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Συστήματα σκίασης 
  • Αερισμός 
  • Θερμομόνωση τοίχων
  • Θερμοϋγρομόνωση Δώματος/ Στέγης
  • Συστήματα θέρμανσης/ ψύξης
  • Συστήματα Παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης
  • Συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home)
Στην Energycert, οι μηχανικοί μας θα σας ενημερώσουν για τον καλύτερο συνδυασμό εργασιών που θα πρέπει να υλοποιήσετε για να πετύχετε τον ενεργειακό στόχο και να εκμεταλλευτείτε πλήρως την επιδότηση που σας παρέχει το πρόγραμμα.

Θα σας προτείνουμε προσφορές για τις εργασίες, καθώς και για την πλήρη παρακολούθηση του έργου.

Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να κάνετε κάποιες από τις παραπάνω εργασίες που εντάσσονται στο «Εξοικονομώ 2021» ή και άλλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, στην Energycert θα σας καθοδηγήσουμε, ώστε να κάνετε τις σωστές αναβαθμίσεις και να βρείτε το κατάλληλο συνεργείο για να επιτύχετε τελικά το καλύτερο αποτέλεσμα. Μάθε περισσότερα

Ποιο είναι το ανώτατο όριο προϋπολογισμού;

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι 28.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία.

Το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων και η αμοιβή του συμβούλου έργου καλύπτονται από το πρόγραμμα;

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια 2 ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται μέχρι το ποσό των 400 € από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου μέχρι το ποσό των 350 €. Σας παρέχουμε αναλυτική οικονομική προσφορά για τις υπηρεσίες μας πριν ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας.

Δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο «Εξοικονομώ 2021»;

Στην Εnergycert αναλαμβάνουμε να ετοιμάσουμε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση της αίτησης σας (π.χ. έντυπο πρότασης παρεμβάσεων, οικονομικές προσφορές). Εσείς απλά πρέπει να μας δώσετε τα ακόλουθα:

  • Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο
  • Οικοδομική Άδεια του κτιρίου ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο
  • Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος
  • Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1)
  • Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
  • Για ενοικιαζόμενη κατοικία ή κατοικία που παραχωρείται δωρεάν: Πλέον πρόσφατο αντίγραφο Αναλυτικής Κατάστασης για τα Μισθώματα Ακινήτων (Ε2)
Δείτε περισσότερα εδώ.

Κατεβάστε τα δικαιολογητικά ΕΔΩ.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα.

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.