Νέα | Εξοικονομώ

«Εξοικονομώ 2021»: Πώς θα πάρουν ΑΦΜ οι πολυκατοικίες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Η απόκτηση ΑΦΜ για τις πολυκατοικίες ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», γίνεται πλέον πολύ πιο εύκολη.

Όλα δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στα προβλήματα και τις έντονες αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών, μεταξύ του διαχειριστή και των ιδιοκτητών διαμερισμάτων. Παράλληλα, γίνεται απλούστερη η διαδικασία και για να μπορούν οι πολυκατοικίες, πέρα από το ΑΦΜ, να εκτελούν συναλλαγές φορολογικού χαρακτήρα ή να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για την έκδοση ΑΦΜ στις πολυκατοικίες, πρόκειται να εκδοθεί σύντομα. Αυτή η απόφαση ορίζει ότι οι πολυκατοικίες έχουν υποχρέωσβη απόκτησης ΑΦΜ με συγκεκριμένη προθεσμία.

Μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν. Μπορούν να καταθέσουν και τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Βάσει της νέας απόφασης: Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, του οποίου η ιδιότητα πιστοποιείται από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης εκλογής του, μπορεί να αιτηθεί απόκτησης ΑΦΜ.

Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτιρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός κτιρίου, ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί παμψηφίας.

Πότε απαιτείται ο ΑΦΜ για τις πολυκατοικίες

Ο ΑΦΜ είναι απαραίτητος για τις πολυκατοικίες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει από τις 8 Φεβρουαρίου. Θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 28 Μαρτίου 2022.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας στο «Εξοικονομώ» θα πρέπει η πολυκατοικία να έχει σε ισχύ ΑΦΜ διαχείρισης πολυκατοικίας. Ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση πολυκατοικίας από τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών. Υποβάλλονται και επιμέρους αιτήσεις από καθέναν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας διευκολύνει τους διαχειριστές και για το επίδομα θέρμανσης. Με βάση τον ΑΦΜ, εκδίδονται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και υποβάλλεται η αίτηση. Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε να διαγραφεί κατά την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.