Νέα | οικοδομικές άδειες

Ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών: Τον Φεβρουάριο η υποβολή προσφορών

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή προσφορών σχετικά με την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών.

Η ψηφιοποίηση των «Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας» αφορά όλους τους φακέλους των αδειών δόμησης. Εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για ένα έργο πρϋπολογισμού 159,89 εκατ. ευρώ. Αφορά στην μετατροπή όλων των οικοδομικών αδειών σε ψηφιακή μορφή. Άδειες που έχουν εκδοθεί από τις Πολεοδομίες έως τα τέλη του 2018, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» του ΥΠΕΝ, το οποίο διαχειρίζεται το ΤΕΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ot.gr, στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να ενσωματωθεί και το έργο που έχει ήδη γίνει από ορισμένους δήμους οι οποίοι έχουν ψηφιοποιήσει τμήμα ή όλο το αρχείο τους. Στο έργο πάντως δεν περιλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων Τρικάλων, Ηρακλείου Κρήτης, Πάτρας, Καλαμαριάς και του πολεοδομικού ιστού των μητροπολιτικών δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Η ψηφιοποίηση του αρχείου τους θα γίνει στο πλαίσιο του έργου για τον Ψηφιακό Χάρτη.

Συνολικά, ο αριθμός των κτιρίων και των πολεοδομικών αδειών προς ψηφιοποίηση εκτιμάται ότι είναι περίπου 3.500.000. Ο όγκος των φακέλων, μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα και τις μελέτες, που πρέπει να πάρουν ψηφιακή μορφή, μπορεί να φτάνει και τις 50 εκατομμύρια σελίδες.

Έλεγχος και στα αυθαίρετα

Σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, η ψηφιοποίηση θα επεκταθεί ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων. Σε αυτούς του ΟΤΑ δεν θα γίνει μόνο γεωχωρικός εντοπισμός του ακινήτου. Θα γίνει πλήρης 3D αποτύπωση. Δηλαδή μέσω τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου θα πραγματοποιηθεί η γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτίρια. Επίσης και του ύψους τους, άρα και του συνολικού εμβαδού τους.

Έτσι, η συγκεκριμένη πληροφορία, σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία της βάσης των Δημοτικών Τελών, μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης, στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ.

Οι περιοχές ενδιαφέροντος είναι οι δήμοι: Αγγιστρίου, Αίγινας, Ασπροπύργου και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Ελευσίνας, Θερμαϊκού, Κασσάνδρας, Κορινθίων, Κρωπίας, Λαρισαίων, Λαυρεωτικής και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μαραθώνος, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Μεγαρέων και Μυκόνου. Νέας Προποντίδας, Παιανίας, Παλλήνης, Περάματος και Πυλαίας – Χορτιάτη. Ραφήνας – Πικερμίου, Σαλαμίνος, Σαρωνικού, Σκιάθου, Σπάτων και Σύρου – Ερμούπολης. Φυλής, Ωραιοκάστρου και Ωρωπού. Η γεωμετρική τεκμηρίωση των κτιρίων στους συγκεκριμένους 32 δήμους αφορά περίπου 550.000 κτίρια.

Ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών έως το 2025

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δίνει περιθώριο ολοκλήρωσης του έργου σε τέσσερα έτη. Σύμφωνα με σχετική ρύθμιση, σε ηλεκτρονική μορφή θα πρέπει να καταχωρηθούν στο πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και οι μελέτες έως την 31η.12.2023. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά όχι πέραν της 31ης.12.2025.

Η διαβούλευση των τευχών του διαγωνισμού από το ΤΕΕ, καθώς και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που ετέθησαν, ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Έτσι, αφού δοθεί το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή προσφορών. Ο διαγωνισμός των περίπου 160 εκατ. ευρώ, μπορεί να αυξηθεί κατά 50% μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης. Εφόσον αυτό ασκηθεί, καθώς αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρουν κύκλοι των μηχανικών, κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος του έργου.

Σκοπός του είναι αφενός η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων από τη φυσική φθορά. Αφετέρου η εύκολη πρόσβαση και διάθεση των στοιχείων. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, που ακόμη φυλάσσονται σε χαρτί, θα διευκολύνει την υποχρεωτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, που ξεκινά – αν δεν πάρει άλλη παράταση – την 1η Φεβρουαρίου.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.