Νέα | οικοδομικές άδειες

Ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών – Ο ρόλος του ΤΕΕ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών στις πολεοδομίες ολόκληρης της χώρας.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ είναι εκείνο που αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση των φακέλων των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Υποδομών-Μεταφορών.

Το ΤΕΕ ως φορέας θα λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή. Θα προχωρά στην προκήρυξη των απαιτούμενων διαγωνισμών και κατ’ επέκταση στον προσδιορισμό των προδιαγραφών τους.

Αντικείμενο θα είναι η επιλογή αναδόχων -κατά βάση εταιρειών πληροφορικής- που θα ψηφιοποιούν και θα καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα e-Aδειες του αρχείου των υπηρεσιών στις οποίες βρίσκονται οι φυσικοί φάκελοι των οικοδομικών αδειών μέχρι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τέθηκε σε ισχύ το e-Άδειες.

Επίσης, το ΤΕΕ θα υποστηρίξει την δημιουργία και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για την αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων με υψηλή διαθεσιμότητα. Θα παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση και υποστήριξη συστημάτων. Ενώ θα προβαίνει και σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αποδοτικής λειτουργίας τους.

Θα συντηρεί το λογισμικό του συστήματος και τον τυχόν απαιτούμενο εξοπλισμό. Παράλληλα, θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες στις οποίες βρίσκονται οι φυσικοί φάκελοι των οικοδομικών αδειών κατά την διάρκεια του έργου. Για την υλοποίηση του έργου θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το Ενιαίο Κυβερνητικό νέφος (Υπηρεσίες G-Cloud).

Νωρίτερα, το καλοκαίρι με νομοθετική ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «απλούστευση των αδειοδοτήσεων», ενσωματώθηκε το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-Άδειες» στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη «gov.gr».

Ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών: Τα οφέλη

Στα έργα που είναι προς χρηματοδότηση μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ανήκει η «ψηφιοποίηση αρχείων και σχετικές υπηρεσίες» που είναι ύψους 598 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι σημαντικό τμήμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στην ψηφιοποίηση των παλαιών αρχείων οικοδομικών αδειών που είναι σε έγχαρτη μορφή. Αυτές οι άδειες  αποθηκεύονται στις, ανά την Επικράτεια, υπηρεσίες Δόμησης. Από το 2018, αρχικά πιλοτικά, οι άδειες εκδίδονται άυλα μέσω του e-Αδειες. Μέσω της ψηφιοποίησης επιδιώκεται η απλοποίηση των επενδύσεων, καθώς η διεκπεραίωση οικοδομικών αδειών και οι μεταβιβάσεις θα πραγματοποιούνται ψηφιακά και θα επιταχύνονται.

Ουσιαστικά, η μεταφορά στο ψηφιακό σύννεφο των οικοδομικών αδειών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο παζλ της ψηφιοποίησης των πολεοδομιών.

«Η επόμενη κίνηση είναι να ψηφιοποιηθούν και τα παλαιά στοιχεία που βρίσκονται σε έγχαρτη μορφή. Δηλαδή οι παλιές άδειες, σχέδια, εγκρίσεις και ό,τι εν γένει αφορά το παλαιό κτιριακό απόθεμα». Αυτό είχε τονίσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

«Με την ψηφιοποίηση, μία άδεια, μία μεταβίβαση ακινήτου, μία έγκριση δανείου αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνεται χωρίς μετακινήσεις, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις. Έχουμε δουλειά μπροστά μας. Ωστόσο το 90% από τον συνολικό φάκελο μιας άδειας δεν χρειάζεται πλέον χαρτί. Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε ως διαδικασία και το υπόλοιπο 10%. Ήδη αυτή τη στιγμή, μέσα από το ΤΕΕ λειτουργούν ψηφιακές πλατφόρμες για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, για τη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων. Όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες στο τέλος θα διασυνδεθούν μεταξύ τους. Θα είναι στη διάθεση του πολίτη. Τότε ναι! Θα έχουμε πει οριστικό αντίο στην ταλαιπωρία» έχει αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο υφυπουργός.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.