Νέα | Εξοικονομώ

ΥΠΕΝ: Ανάγκη για μία νέα γενιά «πράσινων» ξενοδοχείων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας γενιάς «πράσινων» και λιγότερο ενεργοβόρων ξενοδοχείων τόνισε η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σε ομιλία της στην ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του υπουργείου Τουρισμού για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως είπε η κ. Σδούκου:

«Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά ξενοδοχειακών υποδομών που θα μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες λύσεις χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, αποβλήτων, αλλά και μετακινήσεων για να επιτύχουμε τη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση».

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πιο φιλόδοξη και εμπροσθοβαρή πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί, ώστε η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το b2green.gr, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο οποίο θα κατευθυνθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και, όπως επισήμανε:

«Φυσικά επιλέξιμες είναι και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες. Με την εν λόγω δράση αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά περισσότερες από 9.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%».

Τα δύο… υποπρογράμματα της δράσης

Όπως εξήγησε η κυρία Σδούκου, η δράση περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα. Το πρώτο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας για μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και το δεύτερο, στην προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Για να πετύχουμε πιο “πράσινα” ξενοδοχεία, προωθούμε τον θεσμό του net metering. Εξετάζουμε την απλοποίηση εφαρμογής και παράλληλα την επέκταση της ισχύος των σταθμών net metering από το 1 MW που είναι σήμερα στα 3 MW» είπε η κυρία Σδούκου. Όπως εξήγησε, με την εφαρμογή του net metering, ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.500 MWh, εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του κόστος κατά τουλάχιστον 150.000 €/έτος.

«Είναι απαραίτητη η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του κλάδου που είναι ξεπερασμένο και επομένως ιδιαίτερα δαπανηρό από πλευράς λειτουργίας και συντήρησης», επισήμανε η κυρία Σδούκου.

Επιδόσεις των ξενοδοχείων

Παραθέτοντας δε ορισμένα στοιχεία για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων ως προς την κατανάλωση ενέργειας, ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία έχουν ετήσια κατανάλωση ενέργειας που ξεπερνά τις 200kWh/m2 και φτάνει ως και τις 1.000kWh/m2. Επίσης, ένα τυπικό ξενοδοχείο επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές 10 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά δωμάτιο ετησίως.

Συγχρόνως, όπως είπε η κυρία Σδούκου, η ενέργεια αποτελεί κι ένα από τα σημαντικότερα κόστη για ένα κατάλυμα, με το ετήσιο κόστος ενέργειας ανά δωμάτιο κυμαίνεται από 600 ως και 2.000 ευρώ. Σημείωσε δε ότι περίπου το 70% της καταναλισκόμενης ενέργειας και 40% του ενεργειακού κόστους, αφορά σε θέρμανση και ψύξη στους εσωτερικούς χώρους, καθώς και στη θέρμανση του νερού.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.