Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

«Νέο Εξοικονομώ»: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Εντός του μήνα Οκτωβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του «Νέου Εξοικονομώ» για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Αυτό ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το «Νέο Εξοικονομώ» αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, πρόκειται να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι, όπως ήδη γνωρίζουμε, θα ανέλθουν σε 632 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με τη μόχλευση υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 1 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το b2green.gr, το ΥΠΕΝ ανοίγει το δρόμο για νέες ρυθμίσεις με σκοπό να απορροφήσει το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Δρομολογεί τα πράσινα διμερή συμβόλαια (PPA’s) και την αυτοπαραγωγή με συστήματα ΑΠΕ.

Να σημειωθεί ότι για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η Πολιτεία έχει προϋπολογίσει επενδύσει 3 δις ευρώ την επόμενη πενταετία. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα έχουν αναβαθμιστεί πάνω από 600.000 κτίρια.

Αναφορικά με το «Νέο Εξοικονομώ»: Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια.

Οι αλλαγές στο «Νέο Εξοικονομώ»

Η βασική φιλοσοφία του «Νέου Εξοικονομώ» είναι διαφορετική από τα προηγούμενα προγράμματα. Στόχος του αυτή τη φορά είναι να καλύψει ανάγκες με επιπλέον κονδύλι δράσεων συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ κατά της ενεργειακής φτώχειας.

«Για να κάνουμε το Πρόγραμμα πιο δίκαιο, καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων, δημιουργούμε λίστα επιλαχόντων, ενώ θεσπίζουμε ως σημαντικότερο κριτήριο την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων». Αυτό επανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φυσήξει ένας πιο… πράσινος άνεμος στα κτίρια την επόμενη πενταετία.

Μια πρώτη και μεγάλη αλλαγή είναι ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης. Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.

Επίσης μπαίνουν κριτήρια βαθμοημερών, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Το σημαντικότερο όμως κριτήριο θα αποτελέσει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50%. Ακολούθως το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Σημαντική επίσης αλλαγή αποτελεί η κατανομή των πόρων. Στο εξής θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν και μάλιστα μία όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Με στόχο την ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.