Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Σκρέκας: Όλες οι αλλαγές που αναμένονται στο «Νέο Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τις αλλαγές που αναμένονται στην τελική μορφή του προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Σκρέκας μίλησε για την περίοδο ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και υλικά, μέσα στην οποία αναμένεται να ξεκινήσει το «Νέο Εξοικονομώ» και γι’ αυτό θα έχουμε τις αντίστοιχες αλλαγές στο πρόγραμμα.

«Η φιλοσοφία του “Νέου Εξοικονομώ” αλλάζει ριζικά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Γίνεταθι κοινωνικά πιο ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά, αποφασίσαμε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τεττραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180. Επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό. Παράλληλα, αυξάνουμε την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο “έξυπνο σπίτι”. Δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση. Και αυτό μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας».

Όσα ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας για τις αλλαγές στο Νέο Εξοικονομώ»: 

Είναι η ενεργειακή κρίση που διανύουμε ένα προσωρινό φαινόμενο, όπως εκτιμά η Ε.Ε.; Πόσο βαθιά στο 2022 θα πάμε με αυτά τα επίπεδα τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος;

«Οποιαδήποτε εκτίμηση επιχειρηθεί αυτή τη στιγμή, για τη διάρκεια αλλά και την ένταση της πρωτόγνωρης διεθνούς ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαιτέρως επισφαλής. Η ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωσή της, ωστόσο, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για έναν δριμύ χειμώνα.

Για τον λόγο αυτόν, αναλάβαμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Τονίσαμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ένας μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός απόσβεσης των διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας. Προκειμένου να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε από αυτό το σημαντικό και αυξανόμενο βάρος όλους τους καταναλωτές και κυρίως εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Εμείς, ως κυβέρνηση, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, όταν και όσο χρειάζεται. Για να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά και από αυτήν την παγκόσμια κρίση».

Κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα αυτή κρίση χωρίς κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση;

«Ήμασταν από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που λάβαμε στοχευμένα μέτρα στήριξης όλων των νοικοκυριών. Στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια ισχυρή δέσμη μέτρων, καθώς και τη σύσταση του ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Στόχος μας να είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι σε έκτακτες διεθνείς συνθήκες όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης, πριν από λίγες ημέρες, ισχυροποιήσαμε ακόμη περισσότερο το πλέγμα αυτών των παρεμβάσεων/ Διπλασιάσαμε την κρατική επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος στη χαμηλή τάση, αλλά και το επίδομα θέρμανσης. Μέτρα που ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Ωστόσο, μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, με το κόστος της ενεργειακής κρίσης να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, δεν μπορεί η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας να αναλάβει αποκλειστικά μόνη της την αντιμετώπισή της. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, και για όσο αυτή διαρκέσει. Πρέπει να αποτρέψουμε να επωμιστούν οι καταναλωτές τις επιπτώσεις από το ανεξέλεγκτο ράλι των τιμών ενέργειας. Η εργαλειοθήκη που πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει μέτρα που εμείς έχουμε ήδη εφαρμόσει σχεδόν στο σύνολό τους».

Δείξατε πράγματι αντανακλαστικά και έχετε λάβει μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών. Ο χειμώνας είναι μπροστά, ωστόσο, και οι καταναλωτές φαίνεται ότι θα υποστούν μεγάλες πιέσεις, ιδίως τα χαμηλά εισοδήματα. Μήπως θα έπρεπε να δείτε και πιο στοχευμένα μέτρα γι’ αυτή την κατηγορία;

«Εκτός από την κρατική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ύψους 18 ευρώ/μήνα για κατανάλωση έως 300 kWh/μήνα, που έχουμε μέχρι σήμερα ανακοινώσει για το σύνολο των νοικοκυριών, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, και 24 ευρώ/μήνα για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, προχωράμε και σε μία ακόμη πρωτοβουλία ειδικά για τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Μέσω αυτού, οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν την άμεση ανάγκη για θέρμανση τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, με τις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτές θα συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα, και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχουμε συστήσει».

Δυσβάσταχτο γίνεται το κόστος και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται ήδη με υψηλό κόστος ενέργειας σε σχέση με τους εκτός συνόρων ανταγωνιστές τους. Θα εξετάσετε μέτρα ελάφρυνσης και σε ποια κατεύθυνση;

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε σειρά οικονομικών μέτρων. Όπως αυτά της μείωσης των φόρων και του έμμεσου εργοδοτικού κόστους. Δίνει ελάφρυνση στις επιχειρήσεις ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής. Παράλληλα, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες, προωθούμε τη μόνιμη λύση στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Στόχος είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες, ανθεκτικές και ανταγωνιστικές. Τέτοιες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις είναι το «Νέο Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πόροι ανήκουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, τα πράσινα διμερή συμβόλαια, η αύξηση του net metering στα 3 MW, αλλά και, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, ένα πλέγμα συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030 κατά 38% σε σύγκριση με το 2017».

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.