Επίσημα, πλέον, εντάχθηκε το «Εξοικονομώ» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ώρα που και η Κομισιόν θέτει καινούριους στόχους για τα επόμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.
Το «Εξοικονομώ» βρίσκεται στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και είναι ένα από τα πέντε προγράματα που θα «τρέξουν» μέσω του προγράμματος Ελλάδα 2.0. Κύριος γνώμονας είναι να υπάρξουν άμεσα μεγάλες απορροφήσεις, αλλά και μεγάλη επίδραση στην οικονομία. Είναι γνωστό ότι η δράση αφορά στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού ενεργειακού προφίλ των κτιρίων κατοικιών. Χρηματοδοτούν ανακαινίσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση και θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους (2021 και 2022).
Παράλληλα, σε αυτό θα ενταχθούν και παρεμβάσεις που αφορούν στο πρόγραμμα του 2020. Όμως, θα αφορούν μόνο κάποιες συγκεκριμένες περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, όλα τα επερχόμενα προγράμματα θα έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις. Ο τρόπος χρηματοδότησης θα επιστρέψει σε πόρους του ΕΣΠΑ πάνω στη διετία.
Τα βήματα της Κομισιόν για ανακαίνιση & προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων
Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ευθυγράμμιση των κανόνων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Παράλληλα, πρότεινε την «απανθρακοποίηση» του κτιριακού αποθέματος των ευρωπαϊκών κρατών έως το 2050. Αυτή η πρόταση θα διευκολύνει την ανακαίνιση κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων, γραφείων και άλλων κτιρίων σε όλη την Ευρώπη. Θα συντελέσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των λογαριασμών ενέργειας Θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Πρόκειται για αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Αυτή θα μετουσιώνει τη στρατηγική της Επιτροπής για το κύμα ανακαίνισης σε συγκεκριμένη νομοθετική δράση.
Στόχοι της Κομισιόν για το 2027 και το 2030
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, από το 2030, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές. Για να αξιοποιηθεί η δυνατότητα ταχύτερης δράσης στον δημόσιο τομέα, όλα τα νέα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές ήδη από το 2027. Αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια πρέπει να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και να τροφοδοτούνται όσο το δυνατόν περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές.
Όσον αφορά στις ενεργειακές ανακαινίσεις, προτείνονται νέα πρότυπα ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ. Αυτά απαιτούν την αναβάθμιση του 15% του κτιριακού αποθέματος κάθε κράτους μέλους με τη χειρότερη απόδοση από τον βαθμό G του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε τουλάχιστον F. Πρόκειται για στόχους που πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2030 στα κτίρια κατοικιών. Και έως το 2027 σε κτίρια άλλων χρήσεων.