Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Οι προετοιμασίες για το «ΗΛΕΚΤΡΑ»… τρέχουν παράλληλα με το «Εξοικονομώ» του ΥΠΕΝ, η προδημοσίευση Οδηγού του οποίου αναμένεται να γίνει άμεσα.
Ο προϋπολογισμός του «ΗΛΕΚΤΡΑ» ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, μέσω επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για τη στήριξη του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει έρθει σε συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 375 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Μιλώντας σε συνέδριο του ΤΕΕ τον Ιούλιο, η Γ. Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Α. Σδούκου, είχε προχωρήσει σε μία λεπτομερή «ακτινογραφία» του προγράμματος. Όπως είχε αναφέρει, δικαιούχοι του «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα είναι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και συμπράξεις αυτών.
Επιλέξιμα κτίρια για το «ΗΛΕΚΤΡΑ»
Πιο συγκεκριμένα, τα κτίρια που καλούνται να αιτηθούν στο Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» του ΥΠΕΝ είναι μεταξύ άλλων χώροι γραφείων και νοσοκομεία. Κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πολιτιστικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και δομές και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, απόρων, παίδων.
Για να ενταχθεί κάποιο κτίριο στο «ΗΛΕΚΤΡΑ» του ΥΠΕΝ, θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα και να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Παράλληλα, θα πρέπει να ανήκει στην ιδιοκτησία του αντίστοιχου φορέα, ή να υπάρχει ενεργό παραχωρητήριο που διασφαλίζει αυτό το καθεστώς για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά το πέρας της υλοποίησης της ενεργειακής αναβάθμισης.
Επίσης, το κτίριο θα πρέπει να κατατάσσεται στην υφιστάμενη κατάστασή του σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης από Γ’ έως και Η’. Θα πρέπει να έχει ανεγερθεί πριν την έγκριση και εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ και να μην έχει υποστεί ριζική ανακαίνιση, αλλά και να διαθέτει Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, βάσει Ε.Α.Κ. – 2000, και να μην κρίνεται στατικώς ανεπαρκές.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο η αίτηση να υποβάλλεται για το σύνολο του κτιρίου (οι κτιριακές μονάδες – τμήματα των κτιρίων μεμονωμένα δεν καλύπτονται από το Πρόγραμμα). Παράλληλα, μετά το πέρας των εργασιών της ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να διασφαλίζεται η λειτουργία – χρήση του κτιρίου τουλάχιστον για 8 μήνες το χρόνο. Η λειτουργία και συντήρηση του έργου για 5 έτη ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει επίσης να εγγυάται.
Επίσης, χάρις στις παρεμβάσεις, το κτίριο θα πρέπει να κατατάσσεται πλέον τουλάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β+. Ενώ είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης ενέργειας, όπως και να οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος του κτιρίου.
ΥΠΕΝ: Επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος για το «ΗΛΕΚΤΡΑ»
Ως προς τα χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, επιλέξιμες θα είναι δαπάνες που αφορούν το κέλυφος των κτιρίων καθώς και στα τεχνικά συστήματά τους.
Τέτοιες είναι οι:
- θερμομονώσεις,
- αντικαταστάσεις κουφωμάτων,
- συστήματα ψύξης – θέρμανσης και φωτισμού,
- συστήματα ΑΠΕ,
- συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου,
- σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Επιλέξιμες θα είναι και οι δαπάνες για τις συμβουλευτικές και μελετητικές υπηρεσίες.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα είναι ηλεκτρονική, με τους επιλέξιμους φορείς να υποβάλουν τις αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό. Μέσω του συστήματος θα επιλέγουν επίσης το χρηματοδοτικό σχήμα που θα ακολουθήσουν, ξεκινώντας με την υλοποίηση μέσω σύναψης Δημόσιας Σύμβασης Έργου, στην περίπτωση που θα καταβάλουν ίδιους πόρους. Η εναλλακτική επιλογή είναι η υλοποίηση μέσω σύναψης Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, στην περίπτωση χρήσης πόρων Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών ή τρίτων.
Το «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα παραμείνει ανοικτό, μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων. Αν και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του Προγράμματος είναι μέχρι το 2026, λόγω της πολυπλοκότητας και της δυσκολίας του, θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να προετοιμαστούν κατάλληλα, ενώ θα υπάρξει και αρκετός χρόνος ώστε να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Πηγή: energypress.gr