Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

«Εξοικονομώ 2021»: Η παράταση και το ενδιαφέρον των πολιτών

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Αυξημένο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για το «Εξοικονομώ 2021» προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους μέσω του προγράμματος.

Στελέχη του ΥΠΕΝ αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ότι από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 20.000 οριστικές αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν επισυνάψει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες 50.000 αιτήσεις που παραμένουν ανοιχτές, καθώς βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και επεξεργασίας. Γι’ αυτό δεν έχουν υποβληθεί οριστικά. Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον των πολιτών δείχνει ότι σε αυτές θα προστεθούν σίγουρα άλλες 20.000 έως τη μέρα που θα κλείσει οριστικά η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021», δηλαδή στις 3 Φεβρουαρίου.

Αυτό που δεν αποκλείεται όμως, είναι να δοθεί παράταση στην ημερομηνία καταβολής των αιτήσεων, καθώς οι πιέσεις που δέχεται το ΥΠΕΝ από φορείς, πληθαίνουν συνεχώς.

«Οι ημέρες που απομένουν είναι λίγες. Οι εκκρεμείς αιτήσεις πολλές. Ενώ και οι συνθήκες της πανδημίας έχουν δυσκολέψει τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Έτσι, τα επιτελεία των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης συζητούν να δώσουν παράταση. Ενδεχομένως και για δύο εβδομάδες», υποστηρίζει παράγοντας του ΥΠΕΝ. Επισημαίνει ότι εάν αυτό τελικά συμβεί, γύρω στις 10 Φεβρουαρίου θα επανεξεταστεί εάν υπάρχει ανάγκη και νέας ολιγοήμερης αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το «Εξοικονομώ 2021» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 55.000 νοικοκυριών. Είναι πιθανό, όμως, ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, να προσεγγίσει τους 90.000. Γι’ αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά κονδύλια. Προκειμένου, δηλαδή, να ενταχθούν όλες οι κατοικίες που θα πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Τα κριτήρια για το «Εξοικονομώ 2021»

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%), καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Εώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής. Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Συνολικά, βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με τα προγράμματα εξοικονόμησης προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων στην Ελλάδα έως το 2030. Παράλληλα, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντηση που είχε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αναφέρθηκε και πάλι στο νέο «Εξοικονομώ 2021» που προετοιμάζεται αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις. Ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 450 εκατ. ευρώ.

Με την εφαρμογή του, όπως περιγράφεται στο ειδικό παράρτημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις. 8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες. Αφορά διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Επίσης, τους επόμενους μήνες έρχεται και ένα νέου τύπου «Εξοικονομώ». Θα αφορά στην αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Αλλά και την επιδότηση της αγοράς νέων «πράσινων» κλιματιστικών. Και ψυγείων – πλυντηρίων, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Πηγή: ot.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.