Νέα | εξοικονομώ

ΥΠΕΝ: Νέες επιστολές για παράταση στο «Εξοικονομώ 2021»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Πληθαίνουν συνεχώς οι «φωνές» διαμαρτυρίας μέσα από επιστολές τμημάτων του ΤΕΕ που ζητούν από το ΥΠΕΝ την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2021».

Αρχικά είχαμε τα Τμήματα Δυτικής Ελλάδας, Βορειοανατολικού Αιγαίου και Πελοποννήσου. Σειρά έχουν τα ΤΕΕ Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας.

Πλέον, το ενδεχόμενο για παράταση φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι του ΥΠΕΝ, συζητάται και είναι πιθανό να ανακοινωθεί η τελική απόφαση το προσεχές διάστημα.

Αναλυτικά η επιστολή του ΤΕΕ Θράκης:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 υλοποιείται με καινούργιες προτάσεις προσαρμογής, βελτίωσης και απλοποίησης του υφιστάμενου μοντέλου. Προτάσεις τις οποίες γραπτώς είχε υποβάλλει το TEE Θράκης, προς το Υπουργείο, από το πρώτο κιόλας πρόγραμμα Εξοικονομώ. Και τις οποίες με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε να ενσωματώνονται στο νέο πρόγραμμα. Καθίσταται έτσι πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά πιο ευαίσθητο από παλαιότερα προγράμματα. Θεσπίζονται ενεργειακά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τους συναδέλφους είναι ενθαρρυντικά. Κριτήριο ένταξης θα είναι επιτέλους η αξιολόγηση και όχι η ταχύτητα. Με την απροβλημάτιστη υποβολή προτάσεων, την τεκμηριωμένη ανάλυση αναγκών και επεμβάσεων θα αναγνωριστεί η επιστημοσύνη του μηχανικού. Η έγκριση τεκμηριωμένων – μελετημένων προτάσεων και όχι «ευκαιριακών» λύσεων, θα έχει απόλυτα θετικό ισοζύγιο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Έχουμε την αίσθηση ότι αυτός είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος.

Δυστυχώς όμως σε όλο αυτό το νέο περιβάλλον που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί, η πανδημία συμβάλλει αρνητικά. Ήδη με την τελευταία ΚΥΑ τίθενται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και τις 23 Ιανουαρίου 2022. Μέτρα που αφορούν είτε τους συνάδελφους μηχανικούς, είτε τους ωφελούμενους του προγράμματος είτε και τους δύο. Έτσι, απαγορεύεται η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Κύριε Υπουργέ,

Από τη στιγμή που η 31η Ιανουαρίου 2022, καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης υποβολής αιτήσεων, «δύναται να τροποποιηθεί, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» όπως ρητώς αναφέρεται στον Οδηγό Εφαρμογής, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε σε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Παράταση η οποία να είστε σίγουρος δεν είναι απλώς ικανή αλλά και αναγκαία συνθήκη επιτυχίας του προγράμματος».

Το κείμενο παρέμβασης του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» αντιμετωπίστηκαν με ορθό τρόπο κάποιες από τις στρεβλώσεις των παλιότερων αντίστοιχων προγραμμάτων. Μία εξ αυτών – και ίσως η σημαντικότερη – ήταν η παροχή χρονικής περιόδου πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων. Ήτοι, από την 13η Δεκεμβρίου 2021, για την ηλεκτρονική υποβολή τους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλαδή, θα κλείσει στις 03 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος, προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης της ως άνω προθεσμίας. Και αυτό εφόσον καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Στην περίπτωση αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η γνωστοποίηση για παράταση θα γίνει με σχετικές ανακοινώσεις στους επίσημους δικτυακούς τόπους του Προγράμματος και του ΥΠΕΝ.

Καθώς πλησιάζει το τέλος της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, διαπιστώνουμε έντονα μια αυξανόμενη ανησυχία, τόσο από μεριάς των μελών μας, ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν αναλάβει υποθέσεις για το πρόγραμμα, όσο και των πολιτών που επιθυμούν την ένταξή τους σ’αυτό, τόσο λόγω της ραγδαίας έξαρσης της πανδημίας, αλλά και λόγω του μικρού διαστήματος που αποδείχτηκε, τελικά, ότι ήταν οι πενήντα (50) ημέρες, καθώς μεσολάβησαν και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είναι άμεσα αντιληπτό ότι η έξαρση της πανδημίας και χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον δημιουργεί προβλήματα και  σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, τόσο στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όσο και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές συναδέλφων για τη δυσχέρεια και  μη πραγματοποίηση αυτοψίας για την έκδοση του Α’ ΠΕΑ, λόγω καραντίνας στις οικίες που ενδιαφέρονται για το Πρόγραμμα. Επίσης, συνάδελφοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, εκδηλώνουν αδυναμία φυσικής παρουσίας, για την δική τους ατομική προστασία.

Επιπλέον, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω του μηδενός) που επικράτησαν στη Δυτική Μακεδονία όλο το προηγούμενο διάστημα, με εκτεταμένη παγωνιά καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τις αυτοψίες στις κατοικίες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προαναφερόμενα, την αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας του Μηχανικού για την παραγωγή ενός άρτιου έργου, αλλά και τις καταληκτικές προθεσμίες που δόθηκαν, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος, κατ’ εκτίμηση τουλάχιστον ενός μηνός, σε Μηχανικούς και πολίτες να ολοκληρώσουν με ασφάλεια την υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» και να ανακοινωθούν άμεσα από την πλευρά σας οι ανάλογες αποφάσεις.

Ευελπιστούμε το αίτημά μας να γίνει αποδεκτό.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.