Έργα συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, όπως είναι μεταξύ άλλων το «Εξοικονομώ» και η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών.
Οι αποφάσεις υπογράφηκαν μέσα στον Δεκέμβριο και δείχνουν ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), όσο και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΕΥΣΤΑ) ανεβάζουν στροφές στην κατεύθυνση των εντάξεων, αλλά και των απορροφήσεων των πόρων του Ταμείου.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, με αντίστοιχη διαδικασία έχουν ενταχθεί 48 έργα του δημοσίου τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2,78 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το υπ. Οικονομικών και η ΕΥΣΤΑ μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει δύο «φουρνιές» έργων που εντάσσονται στο ΤΑ, η πρώτη η οποία περιέλαβε 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ (Σεπτ. 2021) και η δεύτερη περιέλαβε 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,36 δισ. ευρώ (Οκτ. 2021).
Έτσι πλέον, η τρίτη «φουρνιά» έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ανεβάζει τον όγκο των ενταγμένων έργων σε πάνω από 90 και σε προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ περίπου, σε σύνολο επιδοτήσεων ύψους 17,2 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2025.
Αυτή η τελευταία «φουρνιά» έργων ενισχύθηκε από ορισμένα εμβληματικά έργα, πολύ μεγάλου ύψους, όπως είναι το «Εξοικονομώ» για τα έτη 2021-2022, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, η μεταρρύθμιση του Claw-back στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις», ύψους 250 εκατ. ευρώ, η συγχρηματοδότηση το Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) ύψους 200 εκατ. ευρώ κ.ά.
Ποια είναι τα έργα
Ειδικότερα τα μεγαλύτερα έργα που περιλαμβάνοντα στις νέες εντάξεις είναι:
1. Εξοικονομώ – Κύκλοι 2021-2022: To έργο περιλαμβάνει ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης για 105.000 κατοικίες μέχρι το τέλος του 2025, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση της ενέργειας κατά 213 χιλ. Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου (ΤΙΠ) και με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%. Η δράση είναι από τις προχωρημένες και μαζί με άλλες δράσεις π.χ. κατάρτιση πολιτών, είναι από τις πιο πιθανές να φέρουν δαπάνες μέσα στο 2022.
Μέχρι στιγμής ωστόσο οι δαπάνες είναι χαμηλές και στα 4,5 εκατ. ευρώ (1,35 δισ. ευρώ).
2. Περικοπή του claw-back: Με στόχο τον εξορθολογισμό του claw-back μέχρι του 2025 κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει μέρος αυτής της μείωσης (250 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο (150 εκατ. ευρώ) θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. Το ποσό αυτό που σταδιακά θα αρχίσει ανέρχεται αρχής γενομένης από φέτος (50 εκατ. ευρώ) και θα ανέλθει μέχρι το 2025 στα 400 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ).
3. Μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του BOAK – τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος: Αφορά στη διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένου καταστρώματος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,50 m. Το συνολικό μήκος της αρτηρίας είναι περίπου 14,5 χλμ. Συνιστά υποέργο του ΒΟΑΚ και θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 192 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην κατασκευή και υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ σε απαλλοτριώσεις (200 εκατ. ευρώ).
4. Ενεργειακή Διασύνδεση Κυκλάδων Δ’ Φάση: Aφορά τον βασικό σχεδιασμό του έργου και περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 353,2 χλμ. και υπόγεια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 19,6 χλμ., συνδέοντας τον υποσταθμό (Υ/Σ) GIS 150kV Λαυρίου, στο νέο Υ/Σ GIS 150kV Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας, καθώς και τους νέους υποσταθμούς GIS 150kV των νήσων Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας. Είναι από τα λίγα έργα που σήμερα υλοποιούνται και εκτιμάται ότι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες μέσα στο 2021 ύψους άνω των 82 εκατ. ευρώ. (164,52 εκατ. ευρώ).
5. Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων:
Αφορά την αναβάθμιση υποδομών υφιστάμενων τουριστικών λιμένων και συγκεκριμένα την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών όπως ενδεικτικά σταθμοί φόρτισης, γλίστρες, προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, κατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης θέσεων στάθμευσης για επισκέπτες, κατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης ελλιμενισμού σκαφών, κατασκευή κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Ο αριθμός των μαρινών που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν ανέρχεται σε 50 και υπεύθυνο για το έργο είναι το υπ. Τουρισμού (161,05 εκατ. ευρώ).
6. Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας:
Αφορά στη ψηφιοποίηση και ψηφιακή καταχώρηση και αρχειοθέτηση των φακέλων των αδειών δόμησης που υπάρχουν στους δήμους όλης της χώρας. Το έργο θα γίνει με τη μορφή συμφωνίας πλαίσιο και από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης με φορέα υλοποίησης το ΤΕΕ. Μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν 3,5 εκατ. άδειες με δεκάδες εκατομμύρια σχέδια αρχιτεκτονικά, στατικά, κατόψεις κ.λπ. (159,9 εκατ. ευρώ).
7. Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων εκπαίδευσης:
Περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση για λογαριασμό του υπ. Παιδείας, τουλάχιστον 36.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (συμπεριλαμβανομένων λευκών πινάκων, φορητών υπολογιστών, διαδραστικών προβολέων και εσωτερικών καλωδίων) για αίθουσες διδασκαλίας σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (148,68 εκατ. ευρώ).
8. Οριζόντια προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες: Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση και Ολοκλήρωση προγραμμάτων κατάρτισης στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, των πράσινων δεξιοτήτων και του οικονομικού εγγραμματισμού για 500.000 συμμετέχοντες. To έργο θα υλοποιήσει με συμφωνία πλαίσιο το υπ. Εργασίας (101,74 εκατ. ευρώ).
9. Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων: Εκσυγχρονισμός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) (69,41 εκατ. ευρώ).
10. Τουριστική ανάπτυξη-Ορεινός Τουρισμός: Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την παράταση της τουριστικής περιόδου (56,57 εκατ. ευρώ)
11. Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (OAKA): Εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων, συντήρησης & επισκευής στεγάστρου (56,43 εκατ. ευρώ).
12. Επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού: Απόκτηση νέων δεξιοτήτων (upskilling), επανακατάρτιση (reskilling) και πιστοποίηση της κατάρτισης 18.000 απασχολουμένων στον τομέα του τουρισμού (43,967 εκατ. ευρώ).
13. Πράσινα Taxi: Ολοκλήρωση τους καθεστώτος επιδότησης «πράσινων μεταφορών» με την αντικατάσταση 2.000 Taxi και 220 νέων λεωφορείων (40 εκατ. ευρώ).
Η λίστα των έργων είναι πολύ μεγαλύτερη και περιλαμβάνει δεκάδες άλλα έργα του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ψηφιοποίηση αρχείων ΤΠΔ, πληροφοριακό σύστημα ΓΧΚ κ.ά.), του υπ. Μετανάστευσης & Πολιτικού Ασύλου (Υπερίων, Ρέα, Κένταυρος) και του υπ. Τουρισμού (καταδυτικός & υποβρύχιος τουρισμός, τουρισμός υγείας & ευεξίας, προσβάσιμες παραλίες κ.ά.). Επίσης περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων του υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.ά.
Σημειώνεται ότι εξίσου σημαντικές είναι και οι εντάξεις των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι μεγάλες σε αριθμός και οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικές από τα έργα εκσυγχρονισμού της χώρας που εντάσσει σε καθημερινή πλέον βάση η ΕΥΣΤΑ και ο αναπληρωτής. υπουργός οικονομικών Θ. Σκυλακακάκης.
Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις
Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εντάχθηκαν σε αυτή τη «φουρνιά» είναι:
- «Ανάπτυξη του νομικού πλαισίου φορολογικών, οικονομικών και αδειοδοτικών κινήτρων για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές/εκπλήρωση οροσήμου για διαβούλευση νομοθετικού πλαισίου», που αφορά στη συγκέντρωση με στόχο την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.
- «Επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού, βελτιστοποίηση της οργάνωσης και διοίκησης των δικαστηρίων και επικαιροποίηση και απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών», με στόχο την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης.
- «Κωδικοποίηση και Απλούστευση της Φορολογικής Νομοθεσίας» κ.ά.
Πηγή: powergame.gr